ביהמ"ש: אין להשיב כספים שנגבו כאגרת אשפה בטרם מתן פסק הדין המנחה

כאשר עירייה גובה כספים ממי שהיה פטור מתשלומם, יש בכך כדי ליצור תחושת עוול וקיפוח, אולם מאידך, כל עוד בית המשפט העליון לא נתן את פסק דינו, פעלה העירייה בתום לב

פקודת מיסי העירייה ומיסי הממשלה (פטורין), 1938, הינה פקודה ארכאית הכוללת בחובה הוראות פטור מתשלום ארנונה עירונית למוסדות מדינה ולמוסדות ציבור, המחזיקים בנכסים המשמשים לשורת ייעודים. נוכח הוראות הפטור הגורפות, החלו רשויות מקומיות רבות לגבות "אגרת פינוי אשפה" מכל מחזיק הפטור מתשלום ארנונה כללית, כששיעורה שליש מסכום הארנונה הכללית. בחוקי העזר של אותן רשויות נקבע, כי האגרה משתלמת "בעד פינוי אשפה" ועל כן מדובר לכאורה ב"אגרה" המשתלמת בזיקה לשירות מסוים.

ברע"א 1816/97 (מ"י נ' עיריית חיפה, פורסם בפ"ד נד (2) 16) ערערה המדינה על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בה.פ 842/94, אשר חייב אותה בתשלום אגרה זו בשל נכסים המוחזקים על-ידי מוסדות ממשלתיים בעיר חיפה, בשנות המס 1985 ועד 1994. ביום 27.3.00 (ולתאריך זה חשיבות לענייננו), ניתנה החלטת בית המשפט העליון, לפיה התשלום נועד, הלכה למעשה, לכסות מגוון של שירותים, שהקשר בינם ובין פינוי האשפה אינו חד משמעי, ועל כן יש לראות בחיוב לשלם אגרת פינוי אשפה עקיפת הפטור מארנונה כללית. לפיכך, כשם שפטורה המדינה מן החיוב לשלם ארנונה כללית, כך פטורה היא מתשלום אגרת פינוי אשפה.

עיריית חיפה הגישה לבית המשפט בקשה לקיים דיון נוסף בהחלטתו זו, ובמסגרת פסק הדין בדנ"א 2687/00 (ניתן ביום 30.5.02 ופורסם בפ"ד נ"ו (4) 332) חזר בית המשפט העליון על קביעותיו בפסק הדין הקודם, והותיר על כנו את הפטור מתשלום אגרת פינוי אשפה (נזכיר בהקשר זה את תקנות ההסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית בשל נכסים פטורים לשנת 2000), תש"ס-2000, בהן נקבעו אמות מידה לשיעור הארנונה הכללית אשר תשולם בשנת 2000 בשל נכסים פטורים, וזאת תוך שימורו של המצב אשר נהג בפועל בחלק מן הרשויות המקומיות).

כתוצאה מהחלטות בית המשפט העליון, החלו מוגשות נגד הרשויות המקומיות שורה ארוכה של תביעות השבה, בגין הכספים שנגבו משך השנים עבור אגרת פינוי אשפה. תביעות אלה הוגשו מטעם מוסדות ציבוריים שונים, ובעיקר קופות חולים, אשר זכו לתחולת פקודת הפטורין לעיל. המוסדות טענו, כי לאור קביעת בית המשפט העליון, יש להשיב להם את הכספים שנגבו, לכאורה בחוסר סמכות, כאגרת פינוי אשפה.

כך נדונה לאחרונה בבית המשפט המחוזי בחיפה תביעה שהגיש ארגון נכי צה"ל בשם בית הלוחם. לטענת הארגון, הוא מפעיל מרכז ספורט לנכי צה"ל, וזאת ללא כוונת רווח, ועל כן כפוף הנכס לתחולת הוראות הפטור מארנונה. ההוראות קובעות, בין היתר, כי "כל קרקע או בניין המשמשים אך ורק לצרכי ספורט או תרבות הגוף שלא למטרות רווח, פטורים מארנונה כללית". השופט יצחק כהן בחן את טענות הצדדים, תוך התייחסות ישירה להלכות שנפסקו בעניין בבית המשפט העליון. בהחלטה שניתנה ביום 9.9.02 במסגרת ת.א 233/01 נקבע, כי כאשר עירייה גובה כספים ממי שהיה פטור מתשלומם, יש בכך כדי ליצור תחושת עוול וקיפוח, ומתחזק הרצון להורות על השבת אותם כספים. אולם מאידך, כל עוד בית המשפט העליון לא נתן את פסק דינו המנחה בעניין, פעלה העירייה בתום לב ולא היתה לה סיבה להניח שהיא פועלת שלא כדין. מעבר לזאת, עירייה פועלת עלפי תקציב שנתי, והכנסות העירייה מתקבולים שונים מאוזנות נגד הוצאותיה במהלך השנה. מכאן, כי השבת סכומי כסף שנגבו משך שנים ארוכות, תביא לשיבוש מערכת הכספים של העירייה, ותפגע בסופו של דבר בכל תושבי העיר.

בקביעתו זו הסתמך בית המשפט המחוזי על דברי שופט בית המשפט העליון חיים כהן, בפסק דינו בעניין ע"א 101/73: "דין הוא שתשלום שנעשה על-פי חוק, כפי שעמד בתוקפו בשעת התשלום, ולא היו מצד מקבל התשלום לא מרמה ולא מצג שווא, אין חבים בהשבתו, אפילו מתברר לאחר מכן שהחוק פורש שלא כהלכה... לא כל שכן אם התשלום נעשה על-פי החוק, ולא התברר כלל שהחוק פורש שלא כהלכה - כלומר, לא היתה למעשה כל טעות בתשלום, ובשעת עשיית התשלום היה עושהו חייב לעשותו ומקבלו זכאי לתבוע ולקבלו: באין כל טעות, אין השבה".

בנסיבות הדברים מחליט השופט יצחק כהן, כי אין להשיב את הכספים שנגבו כאגרות אשפה, אולם זאת עד ליום מתן פסק הדין הראשון בבית המשפט העליון - 27.3.02. החל מיום זה היתה ברורה ההלכה ולכן היה על העירייה להפסיק את גביית אגרת האשפה, וזאת גם אם הגישה בקשה לדיון נוסף. למיטב ידיעתו של הח"מ, זוהי החלטה ראשונה בשאלת השבת אגרת האשפה, וככל הנראה, בעתיד הקרוב אנו צפויים להחלטות נוספות שיינתנו בשאלה זו.

בשולי הדברים נעיר, כי הגיעה העת שהמחוקק יקבע הסדרים נורמטיביים חדשים, התואמים את החיים במדינת ישראל בשנות ה-2000, ויעביר מספר החוקים פקודה מנדטורית משנת 1938 המעניקה פטור לנכס השייך ל-People s Dispensary for the Sick Animals of the Poor of palestine (סעיף 5(ו) לפקודת הפטורין)...

הכותבים הם ממשרד הררי-טויסטר ושות'.