"לא כל חסמי המיסוי הוסרו מפינוי-בינוי"

ח"כ רצאבי: יש לתת לבעלי נכסים מסחריים תמריצים גדולים יותר לעומת דירות המגורים

לא כל חסמי המיסוי הוסרו במסגרת החקיקה החדשה, שבאה בעקבות תיקון 50", כך טוען עו"ד ורו"ח שי עינת, העוסק בייעוץ לפרויקטים של פינוי-בינוי. עינת פנה בשבוע שעבר לח"כ אהוד רצאבי (שינוי), בעקבות דבריו בכנס הפינוי בינוי שהתקיים לאחרונה, בו אמר כי הוא "ישמח לסייע במציאת פתרונות לכשלים בחקיקה הקיימת".

בין השאר מציין עינת, כי סעיף 49 כז' לחוק מיסוי מקרקעין בא לסייע בקידום פרויקטים של פינוי-בינוי במתחמים מעורבים (מגורים ומסחרי) ומתחמים מסחריים (בתי מלאכה, חנויות וכיו"ב). "למרבה ההפתעה, עיון מדוקדק בהוראות הסעיף מלמד, כי ספק אם בעל נכס מסחרי יאות להתפנות במסגרת פינוי-בינוי. ההטבות למתחמים הללו אינן מספיקות, ומעכבות יישום פינוי-בינוי מצד בעלי הנכסים", כתב.

על מנת לתמרץ בעלי נכסים מסחריים להצטרף לפינוי-בינוי, אומר עינת, יש להעניק להם פטור מוחלט ממס כבר במכירת נכס הבסיס במסגרת הפינוי-בינוי, ממש כפי שהדבר ניתן לבעלי דירות מגורים במתחמים אלו, הגם שאינם זכאים לפטור על פי הקריטריונים הרגילים המוכרים לנו.

רצאבי: "אם אנחנו רוצים לעודד פינוי-בינוי, אנחנו צריכים לפעול במישור הטקטי. יש לתת לבעלי הנכסים תמריצים גדולים יותר לעומת דירות המגורים". בהתייחסו לנושא שחלוף הנכסים, אמר רצאבי, כי כל הסוגייה בעייתית מאוד. "אדם מאבד זכויות, בעיקר את המס ההיסטורי. שנית, מאבדים את האפשרות להעביר את הנכס ללא תמורה, בין אם זה לבן משפחה או לחברה".

לדברי עינת, לאחרונה אנו שומעים, כי בדעת נציבות מס הכנסה ומיסוי מקרקעין להאריך את הטבות המס הקבועות במסגרת תיקון 50 גם אל מעבר לשנת 2003, ובין היתר להאריך את תוקף הטבות המס ביחס לפרויקטים של פינוי-בינוי. אין עוררין לדבריו, כי הדבר נדרש, שכן שוק הנדל"ן טרם הפנים את תיקון החקיקה. יחד עם זאת אומר עינת, יש להשלים מלאכת חקיקה זו ולהסיר את חסמי המס בכל הקשור לנכסים מסחריים בפרויקטים של פינוי-בינוי. "אם הדבר לא יעשה בהקדם, ימשיכו בעלי הנכסים המסחריים להוות מקל בגלגלי עגלת הפינוי בינוי", ציין.