ישראל שילמה 20 מיליון דולר להצטרפות לפרויקט מטוס התקיפה האמריקני JSF

ישראל תוכל להיות משקיפה עם גישה למידע הנצבר בפיתוח * המטוסים יגיעו לישראל ב-2012

ראש משלחת משרד הביטחון בניו-יורק, חיים אדר, חתם עם משרד ההגנה האמריקני על ההסכם לשיתוף ישראל בפרויקט מטוס התקיפה העתידי של ארה"ב JSF. ישראל תשלם 20 מיליון דולר עבור ההשתתפות - ככל הידוע הסכום הנמוך מבין המשתתפות הבינלאומיות האחרות.

ההסכם יאפשר לממש את השלב הראשון בהשתלבות בפרויקט הגדול בתולדות מטוסי הקרב - שהיקפו יגיע ל-4,000 מטוסים. המטוסים ייוצרו על ידי קונצרן לוקהיד-מרטין, כמחליפו של האף-16.

כן הוסדר בהסכם פתיחת נציגות של משרד הביטחון לצד מינהלת תוכנית המטוס בוושינגטון. במשרד ישתתפו גורמים מחיל האוויר הישראלי, והוא יתחיל לפעול בסוף אוגוסט.

ההסכם קובע, כי מידע טכני שוטף יועבר לצוות הישראלי וכי יתקיימו מפגשים לגבי תכנון הנדסי וניהול תוכניות. וזאת, לצד בדיקות היתכנות ומחקרי התאמה לתצורה הישראלית

ההסכם עם ישראל נחתם לאחר ניסיונות שנמשכו יותר משנה, בעקבות התנגדות אמריקנית, בין השאר, מחשש לדליפת טכנולוגיות מסווגות למדינות לא ידידותיות לארה"ב, כשבראשן סין. סיבות אחרות לאיחור בהצטרפות היתה התנגדות מדינות באירופה לשותפות כלשהי עם ישראל בתחום הביטחוני.

גם חוסר הרצון מצד משרד הביטחון להשקיע את הסכום שקבעה ארה"ב למדינות המעוניינות - 150 מיליון דולר, תרם לעיכוב.

בריטניה, למשל, משלמת לארה"ב 2 מיליארד דולר כשותפה מלאה. הקטגוריה שבה נמצאת ישראל תאפשר לה רק להיות משקיפה עם גישה למידע הנצבר בפיתוח.

ישראל צפויה לקלוט את המטוסים העתידיים האלה החל משנת 2012, כשנתיים לאחר הצטיידות ארה"ב ובריטניה. תעשיות ישראליות יוכלו לשלב בפרויקט מוצרים על בסיס תחרות מול הגורמים הבינלאומיים.

השותפות אמורה לאפשר לחברות ישראליות להרחיב את הקשרים עם לוקהיד-מרטין והשותפים העיקריים נורת'רופ-גרומאן, ג'נרל-אלקטריק, בריטיש-איירוספייס ופראט אנד וויטני.

צירוף ישראל עורר קשיים מצד נורבגיה, שאיימה לסרב לרכוש את המטוסים, אם ייכללו בהם מערכות ישראליות. לוקהיד-מרטין הבהירה, שהיא תיאלץ לחפש חלופות בעצמה. חברה ישראלית בולטת, שכבר השתלבה בפרויקט, היא אלביט מערכות, שתספק קסדות לטייסים המטוסים של ארה"ב בלבד.