חלומן של ארבע המועצות האזוריות שבתחומן עובר כביש חוצה ישראל לגבות ממנו ארנונה, נגוז בשבוע שעבר, עם אישור חוק ההסדרים בקריאה ראשונה, שכלל סעיף פרטני המתייחס לסוגיה זו. מדובר במועצות דרום השרון, עמק חפר, לב השרון וגזר. בסעיף נקבע, כי הגדרת "רחוב" כוללת גם כביש אגרה, ולכן לא ניתן להטיל עליו ארנונה.
סוגיית הארנונה הועלתה בראשונה על-ידי ראש המועצה האזורית דרום השרון, מוטי דלג'ו, שדרש מהחברה לשלם 17 מיליון שקל לשנה ארנונה. לטענתו, "אין מדובר כאן במוצר ציבורי טהור. מאחר שלפנינו עסק, הוא חייב על-פי חוק בתשלום ארנונה".
דלג'ו סבור היום, כי הכללת הסוגיה בחוק ההסדרים, רק מוכיחה כי צדק. בשיחה עם "גלובס" אמר דלג'ו, "כשחשבתי על הסוגייה לראשונה ופניתי לכל מי שצריך, ניסו להוריד אותי מהעץ. החלטנו בכל זאת להוציא הוראת תשלום. אם עד היום חשבתי שאני צודק, עכשיו אני בטוח שאני צודק. תוך כדי המהלכים המשפטיים של שני הצדדים, הכניס האוצר לחוק ההסדרים את התיקון וההבהרה תוך כדי התחכמות.
"אם העסק היה שלי או של אזרח מן השורה, האוצר לא היה עושה זאת. מאחר שהכוחות הכלכליים העומדים מאחור ברורים, תעשו לבד את החשבון. לצערי, בית המשפט העליון לא מטפל בחקיקה, ובדיוק מה שהיה בתוכנית איחוד הרשויות, עשוי להיות גם כאן. הכלי היחיד שהיה לנו, נותר ריק מתוכן".
גם ראש המועצה האזורית גזר, פטר וייס, אמר, כי "הכנסת הפטור מארנונה מכביש חוצה ישראל לחוק ההסדרים רק מלמדת עד כמה יש הצדקה לגבות ארנונה מהכביש, שכן אם אין הצדקה, אין צורך לכלול אותה במסגרת החוק".
לדברי וייס, "מעשה הכנסת הסעיף לספק התקציב הוא בחזקת 'הרצחת וגם ירשת'. לא ניתן לאפשר יצירת מקורות הכנסה על-ידי פיתוח, ואח"כ לגדוע את היד שצריכה לגבות את התשלום. אני לא אתפלא אם מישהו יגיש נגדי תביעה אישית על כך שלא עשיתי את הכל על מנת לגבות מכביש חוצה ישראל את הארנונה".
מנכ"ל חברת דרך ארץ המפעיל, אודי סביון, אמר בתגובה ל"גלובס", כי "לא מדובר כאן בהחלטה של דרך ארץ או גוף פרטי. משרד האוצר של מדינת ישראל קבע, כי קיים פטור לכביש אגרה. כך גם נכתב בזיכיון שלנו, ועל בסיס זה התבצעו כל החישובים ונבנו כל המודלים הכלכליים. המועצות ניסו להטיל ארנונה בדרך לא דרך: הן ידעו מה החוק קובע - אבל ניסו בכל אופן".
בתגובה לדברי דלג'ו אמר סביון, כי "האשמות והרמיזות שלו הן חמורות ביותר, וחסרות אחריות".
השטח שבו חולף כביש 6 בתחום המועצה האזורית דרום השרון משתרע על 3,467 דונם. על-פי הערכות, הסכום אותו היתה אמורה דרך ארץ לשלם לכלל הרשויות שהן חולף הכביש - 89 ק"מ שחציים כבר פועל - יגיע ל-100 מיליון שקל בשנה.
מדובר היה בדרישה ראשונה מסוגה בארץ, מאחר שכבישים פטורים מתשלום ארנונה על-פי חוק. עם זאת, הכבישים בארץ הם ציבוריים, וחוצה ישראל הוא כביש פרטי ראשון.
עו"ד הנריק רוסטוביץ, המתמחה בדיני ארנונה, אמר בעבר ל"גלובס", כי "על פניו מדובר ברחוב, שלא מחויב על-פי חוק בתשלום ארנונה, מאחר שאינו מוגדר כנכס. המטרה של כביש, המהווה חלק מרחוב, היא לעבור מנקודה א' לנקודה ב', ובקשתה של הרשות המקומית מחטיאה לגמרי את המטרה של שחרור הצורך הציבורי לעבור מנקודה א' לנקודה ב'". רוסטוביץ הוסיף, כי הפסיקה בדיני ארנונה איננה אחידה: "על פניו לא נראה שתביעתם תתקבל, אך לא יפתיע אותי אם בית המשפט יקבע אחרת, ובכך יצור תקדים מהותי". עלות כביש חוצה ישראל עומדת על יותר מ-6 מיליארד שקל. המדינה הקימה את הכביש באמצעות מכרז BOT, וזאת כדי לגייס את המימון על-ידי זכיין פרטי. דרך ארץ גייסה באמצעות בנקים 850 מיליון דולר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.