"האם הייתי נותן לשטראוס שווי של 2.2 מיליארד שקל? לא יודע. אבל השווי שלה ניתן ביחס לעלית, ולכן זה מתיישב"

מירון קצפ, מנהל המחקר במנורה גאון על מיזוג שטראוס עלית: "ההערכה היא שהרווח של הקבוצה, כולל המחלבות והסלטים החדשים, יביא לשיפור ברווחים של הקבוצה, ולכן אני חושב שהמכפיל העתידי יהיה נמוך באופן משמעותי"

יממה אחרי שהוצגו כאן את המספרים מאחורי המיזוג המתוקשר בין עלית לחברה האם שטראוס, הגיע תורו של השוק לדבר. הדעות בין השחקנים בנוגע למהלך מנוגדות. מצד אחד, היו שטענו כי מדובר במהלך שמשרת בעיקר את משפחת שטראוס ופחות את הציבור (שהמוסדיים אמורים להיות אלו שישמרו על האינטרסים שלו). מצד שני, היו שסברו ששטראוס נקנית בנקודת שפל מבחינתה, ולכן מדובר בסך הכל בעסקה שנעשית במחיר הוגן.

"עוד לא הספקתי לעבור על פרטי המתאר", מודה מנהל באחד מגופי ההשקעה המוסדיים הגדולים, "אבל ממבט ראשון נראה לי שמדובר בעסקה מצוינת לשטראוס והרבה פחות טובה בשבילי. על פניו, מדובר במחיר יקר מאוד שעלית צריכה לשלם עבור שטראוס, שעם כל הגודל שלה מייצרת בסך הכל רווח די צנוע. אני מדגיש, שעדיין לא עברתי על כל הפרטים, אבל נראה לי שלא מדובר בפעילות צדקה של משפחת שטראוס, ושהיא מקבלת תמורת החברה המשפחתית תג מחיר שנראה על פניו גבוה מדי".

מנגד, מירון קצפ, מנהל המחקר במנורה גאון בית השקעות, דווקא סבור שלמרות שבראיה ראשונה נראה כאילו עלית משלמת מחיר יקר מדי מבחינתה עבור שטראוס, דווקא מבט נוסף מראה כי מדובר בעסקה ראויה. "בגדול המספרים מציגים תמונה שלילית, כי שטראוס הציגה בשנים האחרונות פגיעה בתוצאותיה. בתחילה הודלפו מספרים שטענו כי שטראוס מרוויחה 100 מיליון שקל בשנה, וכעת מתברר כי הרווח נמוך בהרבה" (הרווח הממוצע בשנים האחרונות עמד על כ-70 מיליון שקל בלבד - י.פ).

אבל לדברי קצפ , לפגיעה שמציגה שטראוס בשנתיים האחרונות ישנם הסברים המניחים את הדעת, ומדובר בפגיעה שניתנת לתיקון. "נכון שלא נכון לבצע את המיזוג דווקא כשהתוצאות לא טובות, אבל מצד שני זה גם לא נכון למזג בשיא, כשאחרי המהלך התוצאות נשחקות. לכן העיתוי נראה, על פניו, אולי בעייתי משהו, אבל הוא לא פוגע בבעלי המניות של עלית".

- תג המחיר שניתן לשטראוס, 2.2 מיליארד שקל (שעלה לאחרונה בזכות העלייה החדה במניות עלית) לא נראה מוגזם?

"יש כאן שתי חברות שפועלות בתחום זהה - תחום המזון לצרכן הסופי, לא חומרי גלם. לכן, ישנה קורלציה בשווי בין שתי החברות, ומכאן שמה שחשוב זה לא השווי האבסולוטי של שטראוס או עלית, אלא יחס המיזוג בין שתיהן, והיחס שסוארי קבע נראה לי הגיוני למדי. האם הייתי נותן לשטראוס שווי של 2.2 מיליארד שקל? לא יודע. אבל השווי שלה ניתן ביחס לעלית, ולכן זה מתיישב".

- שטראוס, עם כל הגודל שלה, מרוויחה בסך הכל 70 מיליון שקל בממוצע בשנים האחרונות, ומזה רק 56 מיליון שקל עובר לעלית (20% ממניות המחלבות יישארו בידי דנונה). זה נותן לה מכפיל גבוה של כמעט 40 על הרווח.

"הרווח של שטראוס נפגע לאחרונה בשל המעבר למחלבה באחיהוד, ולכן הוא אינו מייצג וצריך לצמוח כבר בתקופה הקרובה. זו השפעה שתנובה רק עכשיו תתחיל לסבול ממנה, לאחר שגם היא עוברת למחלבה חדשה.

"הרגל השנייה היא רגל הסלטים, שאומנם לא הרוויחה בשנים האחרונות, אבל השיקה סלטים חדשים שצומחים בצורה מטורפת, וישאו פירות משמעותיים בעתיד. הרי מדובר במשהו שלכאורה משולל כל היגיון - מוכרים לך כרוב חתוך במחיר של 3 כרובים שלמים. ובכל זאת זה צומח בקצבים מטורפים. זה מזכיר את הצמיחה של טבעול של אסם. אנשים מוכנים לשלם על הנוחות, ולכן מדובר בפוטנציאל גדול לחברה.

"בנוסף, שטראוס מתחילה להחזיר מלחמה בנושא היוגורט, אחרי שהם חטפו חזק מהיופלה של תנובה, במקביל למלחמה על הקוטג'".

- איך התמחור של שטראוס מול המתחרות שלה, אסם ותנובה?

"לפני מספר ימים דובר על השקעה בתנובה בתג מחיר הרבה יותר נמוך מעלית-שטראוס. דובר על כך שמרקסטון מעוניינת לרכוש 20% מתנובה לפי שווי חברה של 800 מיליון דולר. אז נכון שזה המחיר בעיתון, אבל המחיר בפועל ינוע סביב הרמה הזו, לא כפול מכך.

"אגב תנובה, עד היום המתחרה הגדולה, פעלה בעיקר על נתחי שוק, ופחות על רווח. הדבר הביא לתחרות מטורפת, עם מרווחים נמוכים ועלויות פרסום אסטרונומיות. בתנובה מתייחסים עכשיו בצורה יותר ממוקדת לשורה התחתונה, ולכן אני מעריך שהמרווחים יגדלו. זה אולי לא טוב לצרכן, אבל זה טוב לחברות עצמן".

- נחזור למכפיל. תמיד שואלים האם אסם לא יקרה במכפיל 30, והנה שטראוס נמכרת במכפיל שמתקרב ל-40.

"שוב, זה בגלל השפעות חד-פעמיות של השנתיים האחרונות, כמו המעבר לאחיהוד והשקת הסלטים החדשים".

- או.קיי. בשנתיים האחרונות היו רעשים מקומיים, אבל גם ב-2001-2000 שטראוס הרוויחה 75 מיליון שקל בלבד. לא מדובר בפער משמעותי.

"ההערכה היא שהרווח של הקבוצה, כולל המחלבות והסלטים החדשים, יביא לשיפור ברווחים של הקבוצה, ולכן אני חושב שהמכפיל העתידי יהיה נמוך באופן משמעותי. המכפיל נובע גם מהזינוק במניות עלית בשבועות האחרונים, ולכן הוא מעוות כלפי מעלה. צריך להשוות ביחס בין החברות, ואני חושב שמדובר ביחס סביר והגיוני".

- אתה לא חושב שעלית יכלה למצוא משהו יותר זול משטראוס?

"אתה רואה עוד משהו על המדף? הם ביצעו כמה רכישות קטנות, כמו קופי טו גו, יד מרדכי ואנרג'י. רכישות גדולות אחרות אין כרגע על המדף, ועם שטראוס יש לה הרבה סינרגיות, בין אם במינוף המותגים או איחוד פונקציות כמו מערך ההובלה וכו'.

"בשורה התחתונה - המיזוג עם שטראוס מגיע בנקודת שפל לחברה - אחרי המעבר לאחיהוד, השקת הסלטים ועוד. מכאן צפוי שיפור בתוצאות שלה, ולכן אני חושב שהעיתוי הוא עיתוי טוב, וגם יחס ההמרה הוגן. לא רק משפחת שטראוס תהנה מכך, אלא גם עלית עצמה, ולכן אני מניח שגם העסקה תעבור באסיפה הכללית, לאחר שתזכה לאישור הציבור".