לראשונה: פרויקט פינוי-בינוי גדול יוצא לפועל

מצלאווי מפנה 170 דיירים בקרית אונו, ובונה 513 דירות על הקרקע - 50 מהן כבר מכר בקלות

כ-100 זוגות הגיעו ביום שישי, 16 באפריל, לאחר האולמות בגני התערוכה בת"א, כדי להירשם ולקנות דירות בפרויקט הפינוי-בינוי של סמי מצלאווי בקרית אונו. בכך נפתח רשמית מסע המכירות של פרויקט זה. זהו אירוע הראוי לציון, כי 513 הדירות שיבנה מצלאווי בקרית אונו הן פרויקט הפינוי-בינוי הראשון היוצא לדרך בפועל. להלן פרסום ראשון של פרטי הפרויקט.

קשה להאמין, אך זו עובדה: לאחר שנים של דיבורים בלי סוף, התרוצצויות ועיסקאות, יש כיום רק שכונת מגורים גדולה אחת (להבדיל מבתי מגורים בודדים פה ושם), הנבנית על בסיס העיקרון של פינוי-בינוי.

מנכ"ל אשדר הפעילה בנושא, שרגא ויסמן, התבטא במרירות יום קודם לכן, בכנס של ראשי ענף הנדל"ן בתל-אביב: "מדברים על 100 פרויקטים, אבל רק 6 מהם קיבלו עד היום את האישור של נציבות מס הכנסה. בקצב הזה, ידרשו 3 עד 5 שנים להתחלת הבנייה בפועל". עוד דוגמא בולטת של הסחבת הישראלית בהתגלמותה.

מצלאווי הצליח, אולי משום שהיה עקשן וניהל מרדף בלתי פוסק אחרי הבירוקרטיה. ב-18 החודשים האחרונים חתם על חוזים עם 170 דיירים המתגוררים בבניינים בני שתיים ושלוש קומות, על מתחם בן 26 דונם, בין הרחובות אשכול, ירושלים והרוגי מלכות בבל, במרכז קרית אונו.

מי שדר בדירת שני חדרים, 40 מ"ר, יקבל דירת 3 חדרים, 105 מ"ר, בקומה אחת מעל הקומה שלו כיום. מי שדר בדירת 3 חדרים, 60 מ"ר, יקבל דירת 4 חדרים, 125 מ"ר. כל דייר יקבל גם 500 דולר לחודש למשך הבנייה, לכיסוי שכר דירה חילופית לתקופת הביניים. בנוסף, יקבל גם חניה מקורה בשווי 10,000 דולר.

הדיירים חתמו ברצון, אבל היזם נאלץ לעבור את העירייה, הוועדה המקומית לבניין ערים, מינהל מקרקעי ישראל, הבנק המלווה (הפועלים), עורכי דין ונציבות מס הכנסה. אין פלא, שלפני חודשיים באו מנכ"ל המינהל, יעקב אפרתי, ומנהלי המחוזות לביקור בקרית אונו, כדי לחזות בפלא הישראלי: איך מצליח יזם להתגבר על הבירוקרטיה.

מצלאווי יבנה 11 בניינים בני 9 עד 14 קומות, ובהם בסך הכל 513 דירות. בשלב ראשון לא יראה הרבה רווח: החברה ומנכ"לה, יהושוע דוידוביץ, מתחילים בימים אלו בבניית שני הבניינים הראשונים, בני 40 דירות כל אחד. המפונים, שהם בעצם בעלי הקרקע, יקבלו 30 דירות, ועמיתי חבר ירכשו את 50 הדירות הנותרות בהנחה של 7%, שתאכל מן הסתם את עיקר הרוח. הכנס בגני התערוכה, שתואר לעיל, היה של עמיתי חבר, שבאו להתרשם ולקנות. חבר רצתה, בעצם, לרכוש 100-80 דירות. מצלאווי, שביקש להבטיח לעצמו גיבוי במזומנים, מבלי לפגוע קשה ברווחיות כולה, הסכים למכור להם 50. כל הדירות נמכרו.

רק מן הבניין השלישי ומעלה יתחיל היזם לגבות את המחירים המלאים: דירות 4 חדרים ב-270-240 אלף דולר, דירות גן של 132 מ"ר ועוד גינה ב-300-285 אלף דולר, דופלקסים של 152 מ"ר ועוד מרפסות ב-360-320 אלף דולר. מצלאווי יבנה, בהדרגה, את 433 הדירות האחרות, ימסור ללא תמורה 140 מהן למפונים, וימכרו בשוק את 290 הדירות הנותרות. המחירים שצוינו אמורים להבטיח לו רווח נאות. רק בסוף הדרך יגלה, אם העיסקה היתה כדאית. אשדר, משהב וחברות אחרות ממתינות לראות, האם השיטה של פינוי-בינוי אכן רווחית גם ליזם, ולא רק לדיירים.