מצבה של חברת יזמות הנדל"ן די-רום, שבשליטת עזרא חקשורי ויוסף גרנות, מדרדר לתהומות חדשים. הערת רואי החשבון, לפיה קיימים ספקות משמעותיים בדבר יכולתה של החברה להמשיך ולפעול כ"עסק חי" עשויה לסמן את תחילת הסוף של די-רום (לשעבר רוגובין) החבה מעל 160 מיליון שקל לבנקים ולבעלי האג"ח, בעיקר לקבוצת דיסקונט.
די-רום מציינת, כי המשך פעילותה מותנה בקיומם של מספר תנאים: הגדלת וחידוש האשראי לזמן קצר מבנקים, הסדר לפריסת חובות, הזרמת הון של בעלי המניות, מימוש של מלאי קרקעות וצמצום הוצאות הנהלה וכלליות.
דירקטוריון החברה שוקד בימים אלה על תוכנית לפיה יסתיים המו"מ שהחל עם הבנקים לחידוש האשראי לזמן קצר ולפריסתו מחדש, ימומשו נכסים לא מניבים, בעלי החברה יזרימו לה הלוואות של 1.2 מיליון דולר, ובמקביל יצומצמו הוצאות השכר, ההנהלה והכלליות בחברה בצורה משמעותית.
בדו"חות 2003 ציינה די-רום, המעורבת במספר פרויקטים יזמיים שאפתניים בארץ ובחו"ל, כי קיבלה דרישות ממספר בנקים לסילוק מיידי של חובות וריביות בסך 5 מיליון שקל, בשל חריגות ממסגרות האשראי לזמן קצר שהועמדו לה. עוד עלה מהדו"חות, כי גורם נוסף, שהעמיד לדי-רום הלוואה בסך 6 מיליון שקל, טוען כי ההלוואה הייתה אמורה להיות מוחזרת בפברואר 2004 ומאיים בנקיטת הליכים משפטיים נגד החברה אם החוב לא יוחזר. די-רום התכחשה לטענות המלווה והודיעה, כי היא מנהלת עמו מגעים בדבר תנאי החזר ההלוואה.
עוד קודם לכן, ביולי 2003, התקשתה החברה לפרוע חוב של 1.3 מיליון שקל לבעלי האג"ח שלה, קופות גמל של בנק דיסקונט, כתוצאה מ"פער רגעי בין תקבולים לתשלומים". מנכ"ל החברה, יוסף גרנות, טען עוד כי המקרה "לא תואם כלל את התנהלותה ומדיניותה העסקית של די-רום".
החברה, שנקלעה למצוקת נזילות על רקע המיתון בענף הנדל"ן ומחנק האשראי בבנקים, סיימה את הרבעון הראשון בהפסד של 8.1 מיליון שקל לאחר הפסד כבד של 15.4 מיליון שקל בשנת 2003 כולה.
השורה התחתונה העגומה, נובעת ברובה מהוצאות מס חריגות של 4.3 מיליון שקל וחלק החברה בתוצאות חברות מוחזקות. הכוונה היא בעיקר לחברת מגדלי בארי (40%), הבונה את פרויקט בארי נהרדע בצפון ת"א, שסיימה את הרבעון בהפסד של 5 מיליון שקל. מגדלי בארי (שותפות עם אבי ארנסון וקרן סטוגה) בונה בשלב א' של הפרויקט 52 דירות יוקרה בארבעה בניינים הנמצאים בשלבי השלמת בנייה. שלב ב' כולל כ-75 יח"ד במגדל בן 31 קומות הנמצא בשלבי חפירה, דיפון וביסוס. בדו"חות השנתיים דיווחה די-רום, כי עד כה נמכרו 32 יח"ד בשלב א', המהוות כ-66% משטחי שלב זה ו-19 יח"ד בשלב ב' המהוות 37%.
נכון לסוף מארס יש לדי-רום אשראי לזמן קצר מבנקים ובעלי האג"ח בכ-98 מיליון שקל וגרעון של 59 מיליון שקל בהון החוזר. תזרים המזומנים הרבעוני של החברה מפעילות שוטפת היה שלילי ועמד על 3.6 מיליון שקל.
בעל השליטה בחברה, עזרא חקשורי, הוא אחיו של ניסן חקשורי, שותפו של משה בובליל ברשת מלונות קלאב הוטל, הנתון במאבק מר על השליטה ברשת, שפרץ, בין היתר, כתוצאה מקשיים תזרימיים שאליהם נקלע. לאחרונה התברר גם, כי גם בן דודם של השניים, ישעיהו חכשורי, נקלע לקשיים עסקיים. בתחילת אפריל ביקש בנק דיסקונט מביהמ"ש המחוזי בת"א להוציא צו לפירוק לחברת הבנייה והיזמות פרידמן חכשורי, הנמצאת בבעלותו, עקב חובות של 52 מיליון שקל. די-רום נסחרת בשווי של 14 מיליון דולר, כ-70% מתחת למחיר לפיו רכשו חקשורי ושותפיו את השליטה בחברה, בתחילת 97', מידי קובי רוגובין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.