זיהמה ונקנסה: ביהמ"ש הטיל על רשות הנמלים קנס של 450 אלף שקל בגין זיהום בנמל אילת

איחרה בהתקנת ציוד שימנע פיזור אשלג ופוספט לאוויר; מציעה הקמת קרן לנושא איכות הסביבה

שופט בית משפט השלם באילת, שמעון שטיין, הטיל קנס של 450 אלף שקל על רשות הנמלים, לאחר שהורשעה בגין עבירה על החוק למניעת מפגעים.

נגד רשות הנמלים הוגש כתב אישום על אי קיום ההוראות מכוח החוק למניעת מפגעים, למניעת מפגעי זיהום אוויר בנמל אילת, כתוצאה מעבודות פריקה וטעינה של פוספט ואשלג.

בין יתר ההוראות, נקבע כי "לא תפרוק הרשות, ולא תאפשר פריקת חומר המכיל פוספט או אשלג, אלא במיתקן פריקה סגור באופן המונע פליטה לאוויר של אבק פוספט או אבק אשלג, לפי העניין".

בנוסף, הוטלה על הנאשמת חובה "שבמיתקן הפריקה של פוספט ובמיתקן הפריקה של אשלג, יותקן ציוד שאיבה ואיסוף וציוד סינון, שיופעלו בכל פריקה של פוספט או אשלג".

על-פי ההוראות, היה על נאשמים להתקין את הציוד האמור עד אוקטובר 1998, כאשר בפועל הציוד הותקן באוגוסט 2001.

על-פי כתב האישום, הרשות לא קיימה הוראות נוספות, ובין היתר, לעניין איטום המסוע (האיטום היה צריך להתבצע ב-1995, אך בפועל הושלם רק ב-2001). הרשות איחרה בשש שנים בהקמת מיתקן שימנע פיזור אשלג ופוספט לאוויר בעת טעינה לכלי שיט.

אי עמידה בהוראות גרמה להיווצרות של ענני אבק פוספט ואשלג, בעת עבודות פריקה וטעינה בנמל אילת. כתב אישום הוגש גם על-פי לכלוך רשות הרבים, עבירה לפי חוק שמירת הניקיון.

לאחר שרשות הנמלים הודתה בעבירות המיוחסות לה, גזר עליה שטיין, קנס של 450 אלף שקל והתחייבות בסך 450 אלף שקל שלא לעבור עבירה זהה במשך שנתיים. הקנס יועבר לקרן לשמירת הניקיון.

במקביל מנכ"ל רשות הנמלים, עמוס רון, הציע אתמול (ב') בכנסת, כי מבנה התעריפים החדש לנמלים, המתוכנן במסגרת הרפורמה, יכלול הקמת קרן שתיועד לנושא איכות הסביבה, ותשמש מקור תקציבי לפעילות בנושא.

רון אמר זאת במסגרת דיון שהתקיים בוועדה לביקורת המדינה, בעקבות הדו"ח על הקמת מתקן בחוף הים באילת, שמשמש לביצוע בדיקות תקופתיות ותחזוקה של כלי שיט קטנים, על-פי דרישות משרד התחבורה.

רון ציין, כי הקרן תשמש מקור תקציבי לטיפול בנושאים כמו פינוי בריכות הבוצה בקישון, ופרויקט הזנת החופים בחול בנמלי חיפה ואשדוד. נושאים אלה אינם בליבת הפעילות של הנמלים, אולם חיוניים בהיבטים של איכות הסביבה. רון המליץ כי הנושא יטופל במסגרת הרפורמה המתוכננת במבנה התעריפים לאור השינוי המבני הצפוי בנמלים.

לעניין המתקן, שעלה לדיון בוועדה ושימש נושא לביקורת מבקר המדינה, אמר רון, כי הקמתו ומיקומו הזמני הקיים אושר על-ידי כל הגורמים הנוגעים בדבר, לרבות המשרד לאיכות הסביבה ומינהל הספנות במשרד התחבורה, משרד התיירות ועיריית אילת. כל זאת, מתוך רצון לתת מענה לבעלים של כלי שיט קטנים באילת ולצורכי התיירות בעיר.

לבקשת הגורמים השונים, נדרשה רשות הנמלים להקצות את השטח הזמני הנוכחי למתקן לתקופה של 5 שנים עד לפינוי השטח המתאים, שמוחזק עדיין על ידי משרד הביטחון. רון ציין, כי הרשות מגבשת תוכנית לפיתוח השטח שעליו היה קיים בסיס חיל הים.