משרד הביטחון חתם הסכם עם חברת דוראד לאספקת חשמל פרטי ללא מכרז

הכמות המוערכת: 300-200 מגה-וואט לשנה, ב-300 מיליון שקל * משרד הביטחון: רק לדוראד היכולת

ההסכם שחתם משרד הביטחון עם חברת דוראד, לאספקת חשמל מתחנת כוח פרטית, נעשה בלי שהמשרד קיים מכרז.

היקפי הצריכה של מערכת הביטחון חסויים, אולם על-פי הערכות, מדובר ב-300-200 מגה-וואט לשנה, במחיר של 300 מיליון שקל בשנה.

גם החלטת הנהלת קצא"א, להקצות לדוראד קרקע לתחנת הכוח שלה, נעשתה בלי שהחברה הממשלתית שבסמכות האוצר, קיימה מכרז על השימוש בקרקעות.

יצוין, כי קצא"א מציעה את קרקעותיה להקמת תחנות כוח גם לבריטיש גז ולחברות נוספות. על-פי הערכות, ניתן להקים על קרקעות החברה שלוש תחנות כוח. הקרקעות ניתנו בחוק מיוחד שנחקק עבור החברה, שותפות ישראלית-איראנית של ימי השאח הפרסי, שבגינה מתקיימת זה שנים בוררות בינלאומית.

החוק נתן זכיון המאפשר למעשה כל פעולה בתחום האנרגיה. אולם בהיותה חברה המחזיקה בנכסים ממשלתיים, היא מחויבת לקיים מכרז או לקבל היתר מיוחד של החשב הכללי, הממונה הישיר על החברה.

משרד האוצר מסר, כי פעילות החברה חסויה על-פי חוק, וכי "נעשו פניות לקצא"א להקמת תחנת כוח על קרקעות החברה. פעולות מסוג זה דורשות אישור משרד האוצר".

ככל הידוע, הנושא נידון במשרד החשב הכללי, ירון זליכה, המתכוון לתת אישור לשותפות ולהקמת התחנה, במטרה לעודד הקמת תחנות כוח פרטיות לייצור חשמל מתחרה לחברת החשמל. קצא"א צפויה להכנס לשותפות עם חברת דוראד, ולקבל תמורת אדמותיה 25%-10% מהחברה.

תגובת משרד הביטחון: "המשרד ערך בדיקות מקיפות. כיום אין לאף גורם פרטי מלבד דוראד רשיון ייצור מתאים, המאפשר לו לספק חשמל למערכת הביטחון בהיקף הנדרש. לכן ועדת המכרזים של משרד הביטחון המליצה על מתן פטור ממכרז לדוראד".

דוראד נמצאת בבעלות אורי דורי, תאגיד בראבנט ההולנדי, ים תטיס (בבעלות דלק) וסמדן.

הסכם אספקת החשמל למערכת הביטחון נחתם ל-5 שנים, עם אופציה להארכה ל-15 שנים, כאשר למשרד הביטחון נשמרת האפשרות להתקשר במהלך ההסכם רק עם יצרני חשמל קטנים. המשרד מקיים מגעים עם חברה נוספת, שתייצר חשמל בהיקף קטן.