חדש: תואר ראשון לקורס חובלים

חיל הים הופך את קורס החובלים למסלול אקדמי, שבמהלכו מוכשרים החובלים הצעירים לתואר ראשון

החל משנת 2005 יהפוך מסלול ההכשרה של כל שדרת הפיקוד והקצונה הקרבית בצה"ל למסלול אקדמי. לאחר שקורס הטיס הפך לפני כשנתיים לאקדמי, ומפקדי הפלוגות ביבשה לומדים ברובם באקדמיה לפיקוד טקטי, הולך גם חיל הים בעקבותיהם והופך את קורס החובלים למסלול אקדמי שבמהלכו מוכשרים החובלים הצעירים לתואר ראשון כללי באוניברסיטת חיפה.

השלמת התואר הראשון תיעשה במהלך קורס הפיקוד הימי - המקביל לקורס האימון המתקדם במסלול הטיס, ולקורס מפקדי הפלוגות ביבשה. בסוף הקורס מוכשרים חלק מן החובלים למפקדי ספינות דבורה ודבור, ואחרים - לקצינים בשייטות הסטי"ל והצוללות.

הקורס הראשון שבוגריו יהיו אקדמאים מתקיים כעת, ובסופו יידרשו הבוגרים להתחייב לשירות קבע של כשלוש וחצי שנים. החובלים יוכלו להשתחרר לאחר 6 וחצי שנות שירות בצה"ל, בגיל 24 וחצי, כשהם מחזיקים בתואר BA כללי. חניכים שישרתו בצוללות או בספינות ה"סער 5" המתקדמות יידרשו לשירות נוסף בשל תקופת ההכשרה הארוכה על כלי השיט המתקדמים.

הלימודים האקדמיים יכללו קורסים במחשבים, בניהול, בלימודי ממשל, מזרח תיכון וכן לימודים נוספים ממכלול הקורסים של אוניברסיטת חיפה.

האוניברסיטה תכיר גם בחלק מתכני הלימוד בקורס החובלים, כך שתחומי הניווט והפיקוד, למשל, יוכרו כתחומים אקדמיים ויזכו את החובלים בניקוד לקראת התואר.

הלימודים האקדמיים יתנהלו בשתי תקופות נפרדות, הראשונה שבהן תהיה במהלך קורס החובלים, והשניה - במהלך קורס הפיקוד הימי. הלימודים יאריכו כל קורס ב-3 חודשים, כך שכל ההכשרה של הקצינים הימיים תתארך בחצי שנה, וכך גם תקופת החתימה לשירות קבע.

בשנים האחרונות עבר קורס החובלים עוד כמה שינויים, ביניהם, חלוקה למגמות חדשות - סטי"ל וצוללות, זאת בנוסף למגמות הוותיקות - שיט, מערכות מידע ומכונה. במקביל, בוטלו כמה תחומי לימוד בקורס החובלים, ביניהם תחום הניווט האסטרונומי, שהיה כלי הניווט המרכזי של ימאים במשך אלפי שנים, ובשנים האחרונות התחלף לניווט ממוחשב על בסיס מערכות ניווט לווייני.

עדיין לא הוחלט האם הלימודים יתקיימו בבסיס ההדרכה של חיל הים או באוניברסיטת חיפה, וגם התכנים הסופיים של התואר אמורים להיות מסוכמים במהלך השנה הקרובה.