השמאים: ירידה של 450 מיליון שקל בהכנסות ממיסוי מקרקעין בשנת 2004

מותחים ביקורת בעיקר על אי הארכת הטבות המיסוי שקבעה ועדת רבינוביץ' מעבר לסוף 2003

"במהלך שנת 2004 חלה ירידה של כ-450 מיליון שקל בהכנסות המדינה במיסוי מקרקעין לעומת שנת 2003, בה הסתכמו הכנסות האוצר ממיסוי נדל"ן בכ-2.7 מיליארד שקל. כך עולה מנתונים שפרסמה לשכת שמאי המקרקעין, במהלך הכנס השנתי שנערך השבוע באילת.

במהלך הכנס האשימו השמאים את האוצר בכך שהוא אינו מסייע לענף, וזאת למרות שהנתונים מוכיחים שהגדלת הביקושים לדירות תרחיב את פעילות הענף ותאיץ את הצמיחה בכלל במשק.

עיקר הביקורת שנמתחה היתה על כך שהאוצר לא האריך את ההטבות במיסוי מקרקעין, כפי שקבעה ועדת רבינוביץ', מעבר ל-31 בדצמבר 2003, למרות ההסכמה הכללית בדבר הצורך בהארכה זו.

טענה נוספת נגעה להשהיה המיותרת בהפעלת תוכנית קרנות הנאמנות בנדל"ן (ריט), שלדעת השמאים מונעת מהענף את האדרנלין שהוא זקוק לו, להרחבת המימון בהשקעות בנדל"ן מניב.

עוד טוענים השמאים, שבתחילת השנה הכריז שר האוצר, בנימין נתניהו, שאם יגדלו ההכנסות ממסי המקרקעין הוא יוזיל את מס הקנייה המוטל על ברזל, פלדה וקרמיקה, וכן יעניק סיוע ממוקד לפיתוח תשתיות למגורים בפריפריה. לדברי יועץ המס של ההתאחדות, עו"ד מאיר מזרחי, הירידה בהכנסות ממיסוי המקרקעין שיבשו גם את קיומן של הבטחות אלה.

לדעת ארגון השמאים, בידי הממשלה להחזיר את ההשקעות לארץ, באם תנקוט מספר פעולות:

*תציג תוכנית לעידוד הביקושים.

*תחזיר את המענקים לרוכשי הדירות בפריפריה.

*תפתח את שוק תשומות הבנייה לתחרות הוגנת.

*תטפל בבעיות כוח האדם בענף על-ידי עידוד הכשרת מובטלים.

*תקדם פרויקטים בתחום ה-BOT וה-PFI, שיאפשרו מימון פרויקטים של תשתית על-ידי חברות בינלאומיות.

לדעת מזרחי, התערבות המדינה בתחום הדיור מתחייבת גם בשל מחירי הדירות הגבוהים במדינה, שכן על-פי הערכות, המחיר החיצוני של דירה בישראל גבוה בכ-40% ממחיר דירה בארה"ב, שבה התמ"ג לנפש כפול מזה שבארץ.