מטאטא חדש-ישן - יורם ארידור יעשה סדר בחלוקת התמיכות למוסדות ועמותות

בעקבות דו"ח מבקר המדינה החליטה הממשלה להקים ועדה לבדיקת חלוקת התמיכות מתקציב המדינה

לאחר 20 שנה מחזירה הממשלה לפעילות את שר האוצר לשעבר, יורם ארידור, כדי לעשות סדר בתמיכות מתקציב המדינה בכ-3,000 מוסדות ציבור ועמותות.

סך תשלומי התמיכות קוצצו בשלוש השנים האחרונות ב-13% ל-2.4 מיליארד שקל בשנה, לעומת 2.77 מיליארד שקל קודם לכן. חלקם של המוסדות והעמותות המקבלות תמיכה מתקציבי משרדי החינוך והדתות (שבינתיים נסגר) מגיע ל-2.08 מיליארד שקל, כ-87% מסך כל התמיכות. מסקנות והמלצות הוועדה ישולבו בדיוני הממשלה על תקציב המדינה ל-2006, והן עלולות לפתוח חזית חדשה אל מול המפלגות הדתיות.

החלטת הממשלה להקים ועדה לבחינה מחדש של סיוע המדינה למוסדות ציבור ולעמותות באה בעקבות דו"ח מבקר המדינה בעניין זה מינואר 2004. מינויו של ארידור ליו"ר הוועדה נקבע על ידי השרים לשעבר, עוזי לנדאו מהליכוד, זבולון אורלב מהמפד"ל ובני אילון ממולדת-האיחוד הלאומי. שלושתם אינם מכהנים עוד כשרים בממשלה.

עד עתה התקיימו כבר 6 ישיבות, אך על הפעילות הנמרצת של הוועדה נודע רק בימים אלה.

מדובר בוועדה ייחודית, שהמלצותיה יקיפו את תמיכת המדינה הישירה והעקיפה לעמותות ולמוסדות ציבור - כולל פטור ממכרזים, פטור ממיסים והקצאת בנות שירות לאומי. הוועדה קיבלה ארכה להגשת המסקנות וההמלצות עד ליולי 2005. תחילה דובר שהוועדה תגיש דו"ח ביניים עד יולי, ודו"ח מסכם עד אוקטובר 2004.

לפי המנדט, הוועדה התבקשה לבחון מחדש את כל עניין סיוע המדינה למוסדות ציבור, ובמסגרת דיוניה תתייחס בין השאר לנושאים הבאים:

*התיאום בין הרשויות הציבוריות השונות הקשורות למתן ההטבות.

*המדיניות הרצויה באשר להיקף ההטבות וסוגן.

*הקריטריונים למתן ההטבות, לרבות בעניין שיעורי התקורה המקסימלית להוצאות ההנהלה וכלליות, וקביעת תקרת שכר לעובדים, בעיקר לבכירים בעמותות ובגופים נתמכים.

*הקמת מנגנוני בקרה לגופים המקבלים הטבות.

*אופן התאגוד הראוי של המוסדות והעמותות המקבלים את ההטבות.

*אפשרות למעבר לתמיכה על בסיס רב-שנתי.

*מימון תואם ממקורות פרטיים, כתנאי להמשך התמיכה הממשלתית.

*מנגנוני התקשרות נפרדים, בהתאם לפעילות העמותות השונות.

*קביעת אמות מידה לעניין השקיפות והשוויוניות.

*קביעת מדיניות הממשלה בעניין המסגרת המתאימה לטיפול במגזר השלישי, שתעסוק בהסדרה וחלוקה של התמיכה הממשלתית.

*בחינה מחדש התהליך להכרה במוסד ציבורי, המזכה בהטבות מס .

*הסדרת מדיניות אחידה להענקת הטבות למוסדות ציבור על ידי הרשויות המקומיות.

*להציע תיקוני חקיקה נדרשים.

בחגיגת התמיכות למוסדות בציבור ולעמותות משתתפים לא פחות מ-15 משרדי ממשלה. עד לשנת 2001 גם משרד ראש הממשלה וגם משרד המשפטים חילקו הטבות לעמותות שונות. גם משרד החוץ צפוי להיעלם מרשימת משרדי הממשלה המעניקים הטבות לעמותות. ב-2003 חילק משרד החוץ תמיכות בסך 35 אלף שקל בלבד לעומת 1.17 מיליון שקל ב-2001.

המשרדים המשתתפים בחגיגת התמיכות הם משרד החינוך; משרד הדתות, שנסגר וסמכויותיו פוזרו בין ארבעה משרדי ממשלה אחרים; משרד הפנים; משדר הבריאות; משרד התיירות; משרד התקשורת; המשרד לביטחון פנים; המשרד לקליטת עלייה; הלשכה לשיקום נכים; משרד התמ"ת; המשרד לאיכות הסביבה; משרד העבודה והרווחה; המינהל לחינוך התיישבותי ומשרד המדע.

באשר להערות מבקר המדינה נמסר, כי נעשו כבר פעולות לתיקונן. בנושא אי-הנגישות של התבחינים, מפתח החשב הכללי, ביחד עם משרד המשפטים, אתר אינטרנט, אשר יאגד את כלל נתוני התמיכות - לרבות מבחני התמיכות של כלל משרדי הממשלה.

בנוגע לליקויים בביקורת על המוסדות הנתמכים, עקב חוסר תאום בין משרדי הממשלה, יוקם מערך ביקורת מרכזית - לתיאום ואחידות בביקורת וטיפול בממצאי הביקורת.

בנוסף, החשב הכללי מפרסם באתר האוצר את נתוני התמיכות כדי לפתור את בעיית חוסר השקיפות. החשב הכללי גם פרסם הוראת שעה, המגבילה את הוצאות ההנהלה וההוצאות הכלליות לגופים נתמכים.