"בבאר-שבע יש אלפי יחידות דיור בשכונות הוותיקות, ביניהן א', ב', ג' ו-ד', במצב תשתיות קשה, ולכן גיבש משרד הבינוי והשיכון תוכנית לפינוי-בינוי של כ-5,000 יחידות דיור בבאר-שבע" - כך אמר ל"גלובס" מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, שמואל אבואב, במהלך ביקור שקיים ביום ה' בב"ש.
לדברי אבואב, מדובר בעיקר ביחידות דיור שנבנו בשנות ה-50 וה-60, וחלקן של הדירות נמצא במצב מאוד קשה, כאשר גם הבניינים עצמם, ולא רק הדירות, במצב גרוע. "מכל בחינה שהיא, אין כל כדאיות כלכלית לשדרג את הדירות או המבנים ואת הסביבה שלהן", אומר אבואב, "ולכן הגישה כיום במשרד הבינוי והשיכון היא להחיל עליהן את תוכנית פינוי-בינוי".
אבואב סייר ביום חמישי בשכונות הוותיקות בבאר-שבע, יחד עם הנהלת משרדו וכן עם גורמי תכנון, ועם הנהלת המחוז במשרד, על מנת לאמוד את הבעיה וכן לגבש את הצעדים הנדרשים כדי לממש את תוכנית הפינוי-בינוי בשכונות אלה.
"המטרה של תוכנית הפינוי-בינוי בשכונות הוותיקות בב"ש היא להפוך את הבתים האלה לאטרקטיביים יותר", אמר אבואב. "לצערנו, הקופה הציבורית לא יכולה לממן חידוש ושיפוץ הבתים האלה, באמצעות תקציב משרד השיכון או על-ידי האגודה תרבות הדיור, או על-ידי הדיירים עצמם, שכן מדובר לרוב בדיירים מבוגרים מאוד, מרביתם גמלאים".
לדברי אבואב, בישראל כיום יש 1.8 מיליון בתים, וכ-1.3 מיליון מתוכם הם בתים משותפים. מתוך אלה, מאות אלפים בודדים הם בתים ישנים. "התווינו תוכנית להגיע לעשרות אלפי יחידות דיור ישנות ולשפר אותן", אומר אבואב. "הגענו למסקנה, כי בשל היעדר תקציבים נאותים למימון התוכנית, הוחלט על פינוי-בינוי באמצעות יזמים פרטיים. בפינוי-בינוי אתה מפנה את הקיים ויוצר כדאיות ליזם על-ידי כך, שאתה נותן ליזם זכויות בנייה של 5 עד 8 יחידות דיור על כל דירה שמתפנה. הדייר עצמו מקבל דירה אחת חדשה, או שווה כסף לקנות דירה אחרת, כרצונו".
אבואב מציין כי בשלב ראשון הוחלט לממש את תוכנית פינוי-בינוי בשכונות הוותיקות א, ב', ג' ו-ד'. בשלב מאוחר יותר תגיע התוכנית גם לשכונות אחרות: "התוכנית בבאר שבע מדברת על כך, שבכל מבנה מגורים של שלוש עד ארבע קומות שיפונו, ניתן לבנות במקומו בניין של 25 קומות, שיאכלס בין 70 ל-90 יחידות דיור. מדובר בכדאיות כלכלית רבה ליזם פרטי, ולכן במשרד השיכון צופים להיענות רבה לפרויקט על פי הקריטריונים שהתווינו".
על פי הערכות שונות, אומר אבואב, יש כיום בבאר שבע כ-5,000 יחידות דיור שעונות על הקריטריונים שגובשו לתוכנית פינוי-בינוי. לדברי אבואב, קיימת תוכנית אחרת, חילופית לפינוי-בינוי, והיא תמ"א 38.
"המטרה של התוכנית היא חיזוק הבתים ושדרוגם כך, שיעמדו ברעידות אדמה של 6 בסולם ריכטר. חלק גדול מהבתים הישנים בשכונות הוותיקות, לא רק בב"ש", אומר אבואב, "פשוט לא יעמדו ברעידת אדמה כזאת. למדינה אין אפשרות לממן תוכנית כזאת, ולכן גיבשנו את תמ"א 38, שבאמצעותה אנו רוצים לשדרג את הבתים הישנים על-ידי כך, שניתן זכויות בנייה ליזם פרטי, על הבתים הישנים, כך שבתמורה לזכויות הבנייה, כלומר, בניית קומה נוספת מעל הקיימת, הוא ישדרג את הבניין הקיים, יחזק את יסודותיו, את חדרי המדרגות, הגגות, ואת כל המבנה".
לדבריו, בבדיקה של כדאיות התוכנית הזו נמצא, שהיא יכולה להיות כדאית ליזם פרטי. לדברי אבואב, אחרי הפעלת תוכנית הפינוי-בינוי בבאר-שבע בשכונות הוותיקות, היא תורחב לאילת ולאחר מכן תיושם בערד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.