אי התערבות הממשלה בענף הבנייה כמוה כהתערבות מסיבית. היא גורמת לכך, שכל פעילות הענף מתמקדת במרכז הארץ, תוך הזנחת הפריפריה. אין מדובר כאן בבעיה של הקבלנים, אלא של המדינה כולה", כך אומר נשיא התאחדות הקבלנים, אהרון כהן.
לדבריו, התוצאה היא התגברות התופעה, לפיה הארץ מחולקת לשתי מדינות - מדינת אזור המרכז, שבו מתמקדים הביקושים והוא מתאפיין בעליות מחירים, ומנגד הפריפריה, שבה נמשכות תופעות שליליות של העדר ביקושים. לדעת כהן, הפתרון האפשרי היחיד הוא בהתערבות הדרג הממשלתי, שרק הוא יכול לתקן את המצב באמצעות השבת הסיוע והמענקים לפריפריה.
לדרישה זו של הקבלנים שותף גם משרד השיכון, שעושה כיום מאמצים לשכנע את האוצר להשיב את המענקים לנגב ולגליל, מתוך תקווה לעורר מעט את הביקושים באזור זה, שגוועו כמעט לחלוטין בעקבות הסרת הסיוע במסגרת הקיצוצים בתקציב המדינה. גם לדעת יו"ר ארגון הקבלנים בנגב, משה אביסרור, אי התערבות הממשלה בשוק, והפיצול הרב של הגופים המטפלים בענף, גורמים להחלשתו ולפגיעה קשה בקבלנים, גדולים כקטנים.
לדברי כהן, דרישת הקבלנים היא לא רק ליתר מעורבות ממשלתית במדיניות, אלא גם שינוי מבני יסודי בגופים הממשלתיים שיש להם זיקה לנושא התכנון והבנייה במטרה ליצור אחידות, שכן הפיצול והפירוד המאפיינים את הענף גורמים לבירוקרטיה וסירבול עד כדי שיתוק הפעילות.
"אפילו הגופים האחראים על שיווק קרקע לא עובדים תחת משרד ממשלתי אחד", אומר כהן. "המינהל, שנמצא תחת שליטת משרת התמ"ת, משווק קרקעות במרכז, ואילו רוב קרקעות הפריפריה משווקת על-ידי משרד השיכון. התוצאה היא איבוד שליטה טוטאלי. לא רק זאת: מינהל מקרקעי ישראל, שצריך לפעול מתוך ראיה ממלכתית, פועל כמו סוחר, שכל מטרתו למקסם את הרווח על חשבון הענף.
"האוצר מוביל מצד אחד מדיניות של כלכלה חופשית, שבה השוק מתנהל על-פי היצע וביקוש. כל עוד התנועה זורמת המשטרה אינה צריכה להתערב, אך ברגע שיש תאונה אין מנוס ממעורבות ממשלתית. כך גם בשוק הנדל"ן. כל עוד השוק התנהל בצורה סבירה, טוב עשתה המדינה שלא התערבה. הבעיה היא, שכיום ענף הנדל"ן הוא ענף בעיצומה של תאונה, ולכן הוא זקוק להתערבות משטרתית".
כהן מדגיש, שהנחת העבודה של ההתאחדות היא, שקיימים בענף ביקושים כבושים שיש להעיר אותם, ובמקביל יש צורך לבצע חשיבה ארוכת טווח, שתיצור ביקושים באמצעים שונים, בין השאר התחדשות עירונית. לדבריו, אפשר להכריז על 2005 כעל שנת פינוי-בינוי בכל הערים, תוך פיתוח תשתיות תחבורה ובשיתוף השלטון המקומי.
לדבריו, אין ספק שתוכניות פינוי-בינוי הן העתיד של הענף, אך גם הן לא יגיעו לכלל ביצוע ללא סיוע אמיתי מצד המדינה, הכולל פטור מהיטלי השבחה. כהן מדגיש, שבטבריה נתקע פרויקט פינוי-בינוי בעקבות ויכוח על היטל ההשבחה (מסקנות ועדת רבינוביץ קובעות פטור ממע"מ ליזם, ופטור ממס רכישה לגבי מרכיב הקרקע המתייחס לדירות המתפנים זמנית מהמתחם, אך אינו קובע פטור מהיטל השבחה - ד.ט). התוצאה היא הפסד ליזם, אך בעיקר הפסד לעיר ולתושבים, שהיו יכולים ליהנות מפרויקט משופר, במקום ההזנחה שמאפיינת כיום אזורים רבים בארץ. לדבריו, יש לנסות לפתור את בעיית הסרבנות האפשרית של חלק מהדיירים, שיתנגדו לפרויקט, באמצעות חקיקה שתאפשר לכפות על הפרט את רצון הכלל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.