יהוד: הוועדה המחוזית אישרה את תוכנית פינוי-בינוי לב יהוד ל-1,342 יח"ד

הכפר הערבי יהודיה יפונה, ותחתיו ייבנה מרכז עירוני הכולל גם 7,500 מ"ר מסחר

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז אישרה בשבוע שעבר להפקדה את תוכנית "לב יהוד", תוכנית פינוי-בינוי, שתכלול בניית 1,342 יח"ד ו-7,500 מ"ר למסחר. התוכנית, פרי יוזמתו של ראש העיר יהוד-מונוסון, יוסי בן-דוד, תקבל ככל הנראה תוקף ע"י הוועדה המקומית בסוף חודש אוגוסט. התוכנית אמורה להפוך את המרכז ההיסטורי העתיק של יהוד, הבנוי על שרידי הכפר הערבי יהודיה, למרכז עירוני מודרני. לדעת יוזמי התוכנית, מבנה ליבה של העיר דומה באופיו לעיר לוגאנו בשוויץ, ויחד עם האדריכל ישראל רוזיו, מתכנן התוכנית, נסעו לפני כחמש שנים לביקור בעיר ותכננו מתחם הכולל מספר קבוצות של 3-4 בניינים, בני 4 קומות כל אחד. את חזית הבניינים תחבר חצר פנימית משותפת, מעל חניון תת-קרקעי. קומת הקרקע תשמש כקומת מסחר, כאשר החנויות ייבנו בחזית, לכיוון המדרחוב. בנייה זו מאפשרת מעבר של אנשים בין הרחובות ובילוי בכיכר העיר דוגמת הפיאצות האירופיות. בנוסף כוללת התוכנית גם בנייה רוויה בחלקים מערביים וצפוניים יותר המקיפים כיום את מרכז העיר.

כיום קיימים ביהוד אזורים רבים הכוללים בניינים בני 4-3 קומות במצב פיזי ירוד, וכן מבנים חד-קומתיים רעועים המשמשים למגורים ולמסחר. מבנים אלו בנויים טלאי על טלאי, במקביל להתרחבות המשפחה ו/או העסק. המבנים, אשר מרביתם נתפסו ע"י יושביהם בשנות ה-40, בנויים לרוב ללא היתר בנייה, ועל שטח אדמה גדול.

התקדמות או כשלון של פרויקט מרכז יהוד יהיו בבחינת סמן ימני של התחום כולו. באם תאושר התוכנית, יוצאו לשוק מתחמים מתוך הפרויקט, כאשר כל מתחם יוצע ליזמים במכרז נפרד ע"י המינהל. על היזם תוטל משימת פינוי התושבים, ובתמורה יבנה 4-3.5 יח"ד כנגד כל דירה שיפנה. דירה חדשה אחת תימסר לכל מפונה, והיתר ישווקו בשוק החופשי.

ב"יהוד מרכז" מתוכננות להיבנות 1,342 דירות למגורים ו-7,500 מ"ר למסחר (עיקרי ועוד שירות), כאשר מספר המשפחות המיועדות לפינוי הינו כ-100 בלבד. אולם, רוב המשפחות חולשות על שטח אדמה גדול, וכנראה שלא תסתפקנה בדירת מגורים אחת, דבר שעלול לשבש את החישובים ואת הכדאיות.

לדברי בן-דוד, "ליהוד יש את כל הפוטנציאל הדרוש: מיקום בלב הארץ סמוך לשדה התעופה הבינלאומי בן-גוריון, עתודות קרקע למסחר, ובעיקר אוכלוסיה טובה, המבטיחים לעיר פריחה כלכלית והתחדשות".

מפאת תקציב מוגבל, לא כל המתחמים שמוכרזים על-ידי הממשלה כמתחמי פינוי-בינוי מקבלים תקציב ממשב"ש. עם זאת, תוכנית מרכז יהוד חלה על מתחם, אשר אושר על-ידי הוועדה הבינמשרדית, הוכרז על-ידי הממשלה ומתוקצב במסלול עיבוי על-ידי משב"ש.