רפורמה בלי תוכניות

שר האוצר, במירוץ נגד הזמן, הורה לסיים את תוכנית הרפורמה במיסוי כדי שתוצג עוד החודש בממשלה

שר האוצר, יעקב נאמן, נמצא במירוץ נגד הזמן והחול אוזל במהירות. נאמן נחוש בדעתו לבצע את הרפורמה הכוללת במס הכנסה כבר בתחילת 99'. אבל בדרך לקו הגמר יצטרך נאמן לדלג מעל הרבה משוכות, כולל פוליטיות.

כעת מתברר כי גם בתוך משרד האוצר צפויים לנאמן ימים קשים בניסיון לסגור את כל הקצוות ולתרגם את הרפורמה לתוכנית הגיונית ובת ביצוע. מסתבר שלמרות מרתון של דיונים טרם גובשה באוצר תוכנית מפורטת, והשבוע אף התברר, כי יש קשיים טכניים שעלולים לעכב את ביצוע הרפורמה. זו הסיבה ששר האוצר הינחה את צוות הרפורמה, בהרכב המנכ"ל בן ציון זילברפרב, הממונה על הכנסות המדינה ציפי גל ים, ונציב מס הכנסה, דורון לוי, לעבוד סביב השעון כדי שניתן יהיה להציג את השינויים המתוכננים בפני הממשלה עוד במהלך החודש הקרוב.

הקושי העיקרי של נאמן הוא בהחלטה לבצע מהפכה במערכת המיסים, תוך ביטול נרחב של פטורים והטבות מס. דווקא לביטול הפטור ממס על רווחי הבורסה ועל תוכניות חיסכון לטווח קצר, יש כנראה לנאמן רוב בוועדת הכספים ובמשרדים הכלכליים כולל בבנק ישראל. אף אחד לא מתייחס עוד לבורסה כאל הילד המפגר של המשק הישראלי.

ואולם נאמן לא מסתפק בביטול הפטורים בשוק ההון, והוא רוצה לעשות חריש עמוק בכל מבנה הפטורים במשק הישראלי. "בלי שינוי יסודי במבנה מערכת המיסים של מדינת ישראל לא נוכל להגדיל את התוצר ולתת יותר מקומות עבודה. אסור שניתפס עם המכנסיים למטה - כמו בנושא האבטלה" מדגיש נאמן. זו הסיבה ששר האוצר בוחן מחדש את כל הפטורים, כולל ובמיוחד בתחום החברתי, בלי שום סנטימנטים. בכירים באוצר משוכנעים, כי ניתן היה אולי לבצע את הרפורמה גם בלי להרגיז את אנשי הלובי החברתי בממשלה ובכנסת עקב ביטול הטבות המס לתושבי ערי הפיתוח ולעובדי משמרות. נאמן הולך על כל הקופה - ולא מוכן לתת "חנינה" למיגזר כלשהו, רק משום שמישהו הצליח בעבר לסדר לו פטור, בגלל כוחו הפוליטי או הכלכלי.

נאמן מדגיש גם בכל הזדמנות, כי הפחתת המס ליחידים בשכבות הביניים כרוכה בביטול פטורים. מדובר ברפורמה מודולרית - ככל שיבוטלו פטורים רבים יותר, כך תבוצע הפחתה גדולה יותר במס הכנסה ליחידים. הכוונה היא להפחית את המס השולי מ-%50 כיום ל-%35-%38 בלבד. עוד מדובר על ריווח ניכר של מדרגות המס האחרות.

גם במגרש הביתי נתקל נאמן בקשיים! בכירי משרדו העלו בדיונים הפנימיים את הבעיות הטכניות הרבות הכרוכות בביצוע רפורמה. למשל חובת הדיווח הכללית תחייב תוספת משאבים וכוח אדם לאגף מס הכנסה, כדי להתמודד ביעילות עם עומס התיקים הצפוי לגדול מ-400 אלף כיום לכ-2.2 מיליון תיקים. נאמן הבהיר כבר, כי בלי חובת דיווח לא תהיה רפורמה במס.

עוד מתברר, כי יישום הרפורמה מחייב שינויים גדולים במערכת המיחשוב של אגפי המיסים והתקשורת עם הנישומים והמייצגים ברחבי הארץ. למעשה נדרשים פתרונות יצירתיים כדי להשלים את ההכנות הנדרשות בזמן עד סוף השנה, אחרת לא ניתן יהיה לבצע את השינויים המתוכננים ב-1 בינואר. כזכור מס הבורסה של בייגה שוחט נפל בגלל בעיה טכנית, שלא איפשרה לבנקים להתחיל בגביית המס החדש במועד שנקבע. נאמן ער לבעיה ומדגיש כי גיבוש הרפורמה הוא אכן בעייתי וממושך. זאת, כדי להימנע משגיאות ומקשיים שהתעוררו בעבר בעת ניסיונות לבצע שינויים מהותיים במערכת המיסים.

ביצוע התוכנית כרוך גם בהיערכות טכנית ומקצועית של ממש מצד אגף מס הכנסה. מספר בכירים באוצר מטילים ספק אם אפשר יהיה להשלים את כל ההיערכות הנדרשת עד תחילת 99'. בעיה נוספת שהתעוררה במהלך הדיונים הפנימיים היא השפעת הרפורמה על כלל משלמי המיסים ועל חלוקת ההכנסות במשק. מומחים אחדים חוששים, כי הפעלת הרפורמה במתכונת המגובשת במשרד האוצר, עלולה להגדיל את הפער בחלוקת ההכנסות ואת אי השיוויון החברתי. זאת, בניגוד לכוונת האוצר להיטיב בעיקר עם בעלי ההכנסות הבינוניות ברמת הכנסה חודשית של 8,000 שקל עד 20 אלף שקל.

על פי התוכנית, שכר הנטו של רוב בעלי הכנסות הבינוניות אמור לגדול בכמה מאות שקלים בחודש בעקבות יישום הרפורמה. שכר נטו של בעלי ההכנסות הנמוכות כמעט ולא ישתנה. בעלי הכנסות הגבוהות ישלמו פחות מס על עבודה, בעקבות הפחתת המס המירבי ל-%30-%38, אך יצטרכו לשלם מעט יותר על הכנסות אחרות כמו (ריווחי הון בבורסה ותוכניות חיסכון לטווח קצר).

נאמן נחשף השבוע למגבלות הכוח שלו כשר אוצר. הוא מחוייב אמנם להעביר את הרפורמה במס במהירות כדי להצעיד לדבריו את המשק הישראלי ואת תעשיות ההיי-טק לשנות ה-2000, ואולם השבוע גילה נאמן כי לדרג המקצועי במשרדו יש את הקצב שלו, במיוחד כאשר מדובר במהפכה. "לא תהיה שום רפורמה בשליפה מן המותן", הבהירו כמה בכירים במשרד.

בכירי האוצר מודעים לעובדה כי רק שר אוצר המבין בתחום המס ושהוא אינו פוליטי - כמו נאמן - מסוגל להעביר את הרפורמה. לכולם ברור כי אם הרפורמה לא תצא לדרך בתחילת 99', ספק אם ניתן יהיה לבצעה במהלך שלוש השנים הקרובות, שכן ריח הבחירות הולך ומתקרב