במסגרת הטור בשבוע שעבר סקרנו בקצרה את הגלגולים שעברו שיעורי מס השבח במסגרת הרפורמות בשנים האחרונות. כפי שנראה להלן, כתוצאה מהשינויים שחלו, לעיתים דווקא מעמד כאיגוד מקרקעין עשוי לטמון בחובו יתרונות מס לבעל המניות המוכר, לעומת החזקה במניות חברה רגילה. על מנת להדגים מצב דברים זה, נייחד ראשית דבר מספר מילים למיסוי רווחי הון בעקבות הרפורמה.
במסגרת תיקון 147 לפקודת מס הכנסה (בתוקף החל מ-1.1.2006) הופחת שיעור מס רווח ההון ביחס ליחידים ל-20%. שיעור זה חל גם ביחס למכירת מניות חברה, ואולם קיים לו סייג - הוא לא יחול על מכירה ע"י "בעל מניות מהותי". ביחס לבעלי מניות כאמור, יחול שיעור מס של 25%. המונח "בעל מניות מהותי" הוגדר כ"מי שמחזיק במישרין או בעקיפין ב-10% לפחות מסוג כלשהו של אמצעי השליטה בחבר בני אדם". ההגדרה הינה רחבה ביותר, והשיעור של 10% יימדד ביחס להחזקה ביחד עם קרוב משפחה, או אפילו עם שותף - שעמו יש שיתוף פעולה דרך קבע על-פי הסכם בעניינים מהותיים של חבר בני האדם.
זאת ועוד: שלילת שיעור המס המופחת של 20% תיעשה לא רק כאשר היה המוכר "בעל מניות מהותי" במועד המכירה, אלא גם אם היה במעמד כאמור במועד כלשהו ב-12 החודשים שקדמו למכירה.
ניתן לסכם ולומר, שמכירת מניות על-ידי בעל מניות מהותי (שיכונה להלן למען הפשטות "בעל שליטה") החל מ-1.1.2006 תתחייב ב-25% מס, או בשיעור משוקלל בין שיעור המס ליחיד לבין שיעור של 25% במידה והנכס נרכש קודם ליום 1.1.2003.
לעומת זאת, ביחס למכירת מניות של איגוד מקרקעין הדין שונה. אמנם, החל מתיקון 50 הרווח ממכירת מניות איגוד מקרקעין יחושב לפי חלק ה' לפקודת מס הכנסה, בדומה לרווח הון, ואולם נקבע במפורש כי "לעניין שיעור המס החל על פעולה באיגוד מקרקעין" יחולו הוראות חוק מיסוי מקרקעין, ולא הוראות פקודת מס הכנסה (סעיף 7א(ג) לחוק מיסוי מקרקעין).
זאת ועוד: הסעיף תוקן לאחרונה במסגרת תיקון מס' 55, ונקבע כי שיעורי המס יהיו לפי חוק מיסוי מקרקעין בכל מקרה, וללא תלות בוותק של האיגוד (הנושא הוסבר על ידינו בפירוט בעבר). שיעור מס השבח החל מ-2007 יעמוד על 20%, ושיעור זה אינו מותנה באופן כלשהו בשאלה האם המוכר הוא "בעל מניות מהותי", אם לאו. מכאן, שהחל משנת 2007 שיעור המס על מכירת מניות איגוד מקרקעין יעמוד על 20%, ויהיה נמוך ביחס לשיעור המס החל על בעלי שליטה במכירת מניות חברה שאיננה איגוד מקרקעין.
כמו כן, יתרון נוסף למכירת חברה כ"איגוד מקרקעין" עשוי להיות במקרים בהם נרכשו המניות ע"י בעל השליטה קודם ליום 1.1.2003. במקרה כזה, היתרון הינו כפול: הן במישור שיעור המס (20% במקום 25%), והן במועד שבו יחל החישוב לפי שיעור המס המופחת (7.11.01 במקום 1.1.03).
כך לדוגמה, ביחס למניות שנרכשו לאחר7.11.01 ויימכרו בשנת 2007 כמניות באיגוד מקרקעין, יחול שיעור מס של 20% על מלוא הרווח מהמכירה.
לעומת זאת, אם מדובר במניות של חברה רגילה, שיעור המס יחושב באופן ליניארי לפי יחס תקופות ההחזקה במניה לפני 1.1.03 (לפי שיעור מס שולי - 48% בשנת 2007) ולאחר תאריך זה (לפי שיעור מס של 25%). יתרון זה קיים במידה מסוימת כבר היום (ביחס למועד חישוב שיעור המס המופחת), ויגבר החל מ-2007, עם הפחתת שיעור המס על השבח ל-20%.
לכאורה, קיימת אפוא עדיפות למכירת מניות של חברה פרטית כאיגוד מקרקעין (חברה ציבורית בכל מקרה לא תוכל להיחשב כאיגוד מקרקעין לאור ההגדרה המתוקנת שנקבעה בחוק). מאידך גיסא, יש לסייג כדאיות זו בשניים:
ראשית, לקונה המניות (בניגוד למוכר) עשוי להיות אינטרס הפוך, שכן הקונה יחויב במס רכישה בעת רכישת המניות כאשר מדובר באיגוד מקרקעין.
מס זה הוא בשיעור של 5% משווי המקרקעין המוחזקים ע"י האיגוד, ולא מהרווח מהמניות, ותוספת זו עשויה להפוך את הקערה על-פיה מבחינת שיקולי כדאיות.
שנית, אם נרכשו המניות קודם ליום 7.11.01, על המכירה יחול גם מס מכירה (על המוכר) בשיעור של 2.5% משווי המקרקעין המוחזקים על-ידי האיגוד.
סייגים אלה עשויים להפוך את הקערה על פיה במקרים רבים - אם כי לא בכולם: עדיין, יש לזכור כי מהגדרת איגוד מקרקעין מנוטרלים נכסים שונים כגון מזומנים, מניות וכו'.
כך לדוגמה, חברה שעיקר נכסיה ורווחיה במועד המכירה הם מני"ע, ואשר מחזיקה גם מקרקעין בשווי קטן, עשויה להיכנס לתחולת הגדרת "איגוד מקרקעין", וכתוצאה מכך שיעור המס על מכירת מניותיה יפחת משמעותית תוך שהתוספת בגין מס רכישה שתחול על הרוכש עשויה להיות בסכומים נמוכים ביחס לחסכון המס המופק, ומבלי שתחול כלל חבות במס מכירה (או שאם תחול - תהיה אף היא זניחה). תכנון נכון מראש והעלאת הטענות הנכונות בהקשר זה עשויים לחסוך סכומי מס משמעותיים לבעלי שליטה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.