אין להעניק הנחה על הנחה במכירת מקרקעין

ההטבה לא תחול על מכירות שחל לגביהן פטור ממס או שיעור מס מופחת, למשל על מכירות קרקעות שנרכשו לפני 1961

האם מכירת מקרקעין החבה במס שבח בשיעורים מופחתים (היות שהיא נרכשה לפני 1961), תזכה להנחה ממס שבח הקבוע בתיקון 50 לחוק? בשאלה זו דנה ועדת הערר בת"א.

בנימין לוין ו-3 אחרים (להלן: "העוררים") מכרו בשנת 2002 נכס מקרקעין (להלן: "הנכס"). היות והנכס נרכש חלקו (40%) בשנת 1933 וחלקו (60%) בשנת 1959, הרי ששיעורי מס השבח בהם מחויבים העוררים הם 12% (לגבי החלק שנרכש בשנת 1933) ו-23% (לגבי החלק שנרכש בשנת 1959), וזאת מכוח הוראות סעיף 48א'(ד) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), התשי"ג - 1963 (להלן: "החוק").

העוררים דרשו גם ליתן להם הנחה של 20% על שיעורי המס המופחתים הנ"ל, מכוח הוראות תיקון 50 לחוק. בקשתם נדחתה על-ידי רשויות המס. השגה שהגישו העוררים בפני מנהל מס שבח רחובות (להלן: "המשיב") נדחתה.

העוררים הגישו ערר בפני ועדת הערר שליד בית המשפט המחוזי בת"א בהרכב: יהושע בן שלמה (שופט בדימוס) - יו"ר, והחברים ד. מרגלית (עו"ד ושמאי) ומ. לזר (רו"ח). פסק הדין בערר ניתן מפי ד. מרגלית, בהסכמת יתר חברי הוועדה. סעיף 48א', שכותרתו "הפחתת שיעור מס שבח במכירת מקרקעין בתקופה הקובעת - הוראות שעה", קובע כך:

"(א). במכירת זכות מקרקעין בתקופה הקובעת, שיום הרכישה שלה היה לפני יום התחילה, זכאי המוכר להנחה ממס כמפורט להלן:

(1) נעשתה המכירה בתקופה החל מיום התחילה עד יום כ"ו בטבת התשס"ג (11 בדצמבר 2002) - בשיעור של 20% מהמס החל לפי סעיף 48א';)

(ג) האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב) לא יחול על מכירת זכות במקרקעין שנעשתה בלא תמורה או בין קרובים או שחל לגביהם פטור ממס, כולו או חלקו, או שיעור מס מופחת, לפי חוק זה, או לפי הפקודה...".

השאלה הנשאלת היא, מהי הפרשנות הראויה שיש ליתן למונח "שיעור מס מופחת" שבסעיף קטן ג' הנ"ל?

תיקון 50 לחוק נחקק בעקבות המלצת ועדת רבינוביץ, כפי שהוגשה לשר האוצר בחודש נובמבר 2001. בפרק "המלצות הוועדה" נכללה גם המלצה, לפיה מכירת מקרקעין החל ביום הקובע ועד תום שנת 2002 תזכה בהנחת מס בשיעור של 20% מהמס לפני ההנחה. יחד עם זאת נאמר בדו"ח מפורשות: "ככלל, ההטבה לא תחול על מכירות שחל לגביהן מס שבח מופחת, בעסקאות בין גורמים קשורים".

עוד נאמר בדו"ח, ביחס להטבה הנ"ל של שיעור מס מופחתת לפי תקופות רכישה: "ככלל ההטבה תחל רק לגבי מקרקעין שמכירתם מתחייבת במס שבח ומס רכישה ללא הקלה ייחודית. כך, למשל, ההטבה לא תחול על קרקעות שנרכשו לפני 1961 ומכירתן חייבת במס שבח בשיעור מופחת, וכמו כן היא לא תחול על העברת מקרקעין לגורמים קשורים, ההטבה תחול רק לגבי מקרקעין שנרכשו לפני היום הקובע".

גם בדברי ההסבר להצעת תיקון 50 לחוק נאמר כך: "ההטבה לא תחול על מכירות שחל לגביהן פטור ממס או שיעור מס מופחת (למשל, על מכירת קרקעות שנרכשו לפני 1961 ומכירתן חייבת במס הכנסה בשיעור מס מופחת), ועל מכירה בין גורמים קשורים כאשר שווי המכירה הושפע מהיחסים המיוחדים ביניהם או שחל מס רכישה בשיעור מופחת".

הוועדה קובעת שלא תיתכן מחלוקת, כי מכירת מקרקעין שנרכשו עובר לשנת 1960 נכללת במסגרת החריגים המנויים בסעיף 48א'1 (ג) לחוק, השוללים את הזכאות להנחת המס הקבועה בסעיף 48א'1 לחוק. בעניין זה מפנה הוועדה לפסיקת השופט ריבלין, בע"א 1458/99 שרון רוזנברג נ. מנהל מס"ש, ובו נאמר:

"תשלום המס הוא פועל יוצא של עליית ערך המקרקעין בתקופה שראשיתה ביום רכישתם וסופה ביום מכירתם. ולפיכך, ישלם המוכר מס בגין עליית ערך הקרקע, מיום שהקרקע הגיעה לידי אותם בני המשפחה ועד ליום מכירתה. מנגנון תשלום זה בא להבטיח, כי הסכום שישתלם בסופו של יום לידי המדינה, יהא דומה בשיעורו, אף כי תכופות לא זהה, לסכום שהיה מתקבל לו היה נגבה מס בכל אחת מן ההעברות של הנכס בתוך המשפחה. בשנת 1975, נפגם שכלולו של המנגנון, באותה עת נקבעה, בסעיף 48א' (ד) לחוק, הקלה במס, בעת מכירת קרקע, שנרכשה בין השנים 1948 עד 1960".

לפיכך, קובעת הוועדה, כי במכירת מקרקעין, הנהנית מהקלת מס ייחודית ביחס לשיעורי המס המלא הנוהג, ככלל לא תהנה מכירה זו גם מההנחה הקבועה בסעיף 48א1(א) לחוק, נוכח האמור בסעיף 48א1(ג) לחוק.

הוועדה מדגישה, כי יש לאבחן מסקנה זו מן התוצאה שאליה הגיע בו"ע 1106/04 מידן חמד נ. מנהל מס"ש, שם דנה הוועדה במקרה של הפקעה שסעיף 48ג' לחוק חל עליה.

התוצאה הסופית: הערר נדחה.

ו"ע 1340/03, ועדת הערר לפי חוק מס שבח מקרקעין שליד בית המשפט המחוזי בת"א, בהרכב: י. בן שלמה (שופט בדימוס) - יו"ר, והחברים ד. מרגליות, מ. לזר.

בשם העוררים: עו"ד רם קאין.

בשם המשיב: עו"ד יוסי טופל.