המעצב גולן סיון (35) לא היה זקוק לסקר שוק כדי להשתכנע שהעסק שלו יצליח. "אני גרופי של טי שירטס" הוא אומר "ואף פעם לא מצאתי את הפינה אליה אוכל לעלות לרגל כדי לרכוש את הגזרה וההדפסים שאני אוהב. היה לי ברור שמה שחסר לי, חסר גם לאנשים אחרים".
הפתרון על-פי סיון היא Torso, חנות קונספט קטנה, בלב רחוב דיזינגוף, לחולצות טי מעוצבות, המיועדת לגברים בלבד. "אם הייתי פותח חנות כזו לפני חמש או עשר שנים זה לא היה מצליח" הוא אומר ומתעקש שלמרות מתח הרווחים הנמוך יש למיזם סיכוי כלכלי.
סיון נולד למשפחה קשת יום ומרובת ילדים. אביו נפטר בגיל צעיר ו"הרבה כסף אף פעם לא היה בבית". מיד כשהשתחרר מהצבא השלים לימודי גזרנות ותדמיתנות, והחל לעבוד כעוזר גזרן אצל מעצבת האופנה דורין פרנקפורט. "הייתי חוצפן" הוא מספר, "ולא היססתי להתערב לה בשילובי הבדים. בניגוד למעצבים אחרים שמזיזים עובדים זוטרים הצידה, היא אהבה את החוצפה והעריכה את דעתי". אחרי שלוש שנות עבודה יצא לשנת חופש בחו"ל רק כדי לחזור לסטודיו כאסיסטנט: "אם מישהו רוצה ללמוד אופנה כדי שיעבור אצל דורין" הוא אומר, "היא בית ספר מהלך לגזרות, לבדים, לחישוב עלויות, לתצוגות, ליחסי ציבור וכל דבר אחר שקשור בתחום. היא גם אדם משכמו ומעלה ואני חייב לה הרבה מאוד".
עשר שנים חלפו ו"הסוס התעייף", כפי מגדיר זאת סיון. "חצי שנה שאלתי את עצמי איך אני מבשר לה שאני עוזב ופותח עסק משלי. העובדה שאני לא יוצא למקום של תחרות, אלא לתחום שונה לגמרי הקלה עליי". פרנקפורט פרגנה לחלוטין וסיון השקיע את כספי הפיצויים בפתיחת החנות. למעלה משנה הוא עסוק בעיצוב הסקיצות, מחזיק לצדו תדמיתנית בשביל הגזרות ומעצב גרפי בשביל ההדפסים, גיסתו מנהלת את העסק ומתפרה כחול-לבן תופרת את כל החולצות.
" תהליך הייצור יקר אבל המוצר לא?
"נכון, מתח הרווחים נמוך וזה מקשה על העבודה אבל אני לא מחפש להתעשר בבום. הפתרון לדעתי הוא לקלוע לטעם כך שהכל יימכר, ולא לעצור אלא לקדם כל הזמן את השלב הבא בהתפתחות העסקית".
מרגע שפתח את החנות התחילו להגיע, לעדותו, קונים. בזמן קצר יצר לו מספר מכובד של לקוחות חוזרים והוא עסוק, בין היתר, בהקמת מועדון לקוחות. ב-2006 הוא צופה שהמקום יגלגל כ-1.5 מיליון שקל.
" איך אתה מבדל את עצמך?
"כיוון שאני חושב על עצמי כל הזמן - מה אני אסכים ללבוש ומה לא - אני מעצב דברים שאני אוהב: חולצה בסיסית יומיומית שלא הופכת אותי לפרסומת מהלכת, ושהעיצוב הגרפי שלה לא מעליב. בצבעי הבד ובהדפסים, שאינם דומיננטיים מידי, יש תמיד טוויסט הומוריסטי או שונה. בניגוד ליצרנים מסחריים אני לא מייצר יותר מ-79 פרטים בכל סדרה כדי לשמור על הייחודיות. כיוון שאני לא מוכן לשלם סכומי עתק עבור טי שירט, תמחרתי את החולצות במחירים סטנדרטיים של 50-80 שקל.
גם מבחינת מיקום החנות סיון יצר בידול: יכולתי לפתוח חנות בקניון ולזכות בחשיפה לקהל עצום אבל בחרתי במודע חנות שנמצאת ברחוב ומשרתת את העוברים ושבים. בניגוד לחנויות קונספט אחרות שמוכרות כמה סוגי מוצרים כדי להגדיל את הרווח, אני מבדל את עצמי גם בעובדה שאני מתעקש למכור מוצר אחד בלבד והדבר האחרון: אני לא מחפש טרנדים ולא הולך אחריהם. לפעמים מדגדג לי לעשות אופנה, אבל אני לא מתפתה. העיצוב שלי הוא קלאסי בלבד".
" למי מיועד המוצר שלך?
"לבני 22 ומעלה, בעלי סגנון אישי שמחפשים גם בפרטים היומיומיים שיק מסוים וייחודיות". לא לחינם מצליחה החנות דווקא בימים אלה. לדעת סיון עובר על החברה הישראלית שינוי אופנתי, "לפני עשר שנים אנשים לא התייחסו לבגדים שהם לובשים ברצינות בה הם מתייחסים היום" הוא אומר, "אבל כיוון שהרשתות נמצאות בכל מקום, וכולם נראים אותו דבר, נוצר צורך אמיתי בשונות, בשמירה על סגנון לבוש ייחודי ומעניין. יפה לגלות שדווקא בתחום הכי המוני ויומיומי כמו טי שירטס, יש קהל עצום שמחפש איך להראות אחרת".
" כמעצב, לא היית רוצה לראות את החולצות על מדפים בחנויות גדולות?
"בשום אופן לא. החולצות האלה לא יהיו עוד מוצר מדף בחנות של משהו אחר. זה לא כלכלי וגם לא ממתג אותי נכון. חווית קנייה שלמה כוללת מוצר ייחודי בחנות ייחודית".
לפני מספר ימים פתח סיון חנות נוספת, צמודה לקיימת, המושתתת על אותם עקרונות אך מיועדת לנשים. "מרגע שפתחתי נכנסו לחנות נשים ושאלו: מה אתנו?" הוא מספר, "החנות הנוספת תענה על הצורך הזה. החזון שלי כולל הקמת רשת חנויות טורסו בערים שונות בארץ. מן התיירים שמגיעים בהמוניהם אני מבין שיש צורך במוצר שלי גם בחו"ל ולא פוסל התרחבות גם לשם". "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.