לאחר שהתרסקה, ויג'ילנט כבר לא לבד: תירכש בידי באטמ ב-2 מיליון דולר

ויג'ילנט, הנסחרת ב-AIM, מחקה מערכה ביום הנפקתה 97% ; באטמ, הנסחרת גם היא בשוק ההון הבריטי, תאפשר לבעלי המניות לקבל מזומן או מניות באטמ תמורת אחזקותיהם

לפני שלושה שבועות הכריז צבי מרום, מייסד ומנכ"ל באטמ (סימול: BVC.L), על כיוון חדש בפעילותה. במקום להשקיע אך ורק בעצמה, תשקיע החברה, המייצרת ומשווקת ציוד מתגים (נתבים) מבוססי IP עבור חברות טלקום, גם בחברות היי-טק צעירות אחרות, שיכולות להוות ערך מוסף עבורה. מרום, שבאטמ היא כמו שמו השני, לוטש עיניו לחברות במזרח אירופה, אך ראו זה פלא, את ההשקעה הראשונה במסגרת האסטרטגיה החדשה הוא מבצע בחברה תוצרת הארץ.

באטמ, הנסחרת בבורסה הראשית של לונדון, ו-ויג'ילנט טכנולוגיות (סימול: VGTT.L) הנסחרת ב-AIM (הבורסה המשנית בלונדון), דיווחו הבוקר על רכישתה של האחרונה בידי הראשונה. ויג'ילנט, למי ששכח, היא סוג של סטארט-אפ שנקלע לקשיי נזילות, ניסה להיאחז בגיוסי הון אחרונים, לא הצליח והבין שעדיף לו להימכר בנזיד עדשים מאשר להמשיך לבד. החברה, המפתחת ומייצרת פתרונות מתוחכמים לפלח השוק העליון של טלוויזיות במעגל סגור (CCTV) למערכות אבטחה ומעקב, תימכר לבאטמ תמורת 3% בקירוב משווייה בהנפקה (כן, זו לא טעות - 3%).

באטמ תאפשר לבעלי המניות של ויג'ילנט לקבל תמורה לאחזקותיהם בשתי צורות: מזומן או מניות. בכפוף לצורת המזומן, עבור כל מניית ויג'ילנט יקבלו בעלי המניות 1.3 פני (לעומת 0.58 פני בשוק) ואילו לפי צורת המניות, עבור כל מניה הם יקבלו 1.6 פני במניות באטמ. בסך הכל, מדובר על שווי חברה מינימאלי של 1.7 מיליון דולר (במקרה של המזומן) ועל שווי מקסימאלי של 2 מיליון דולר (במקרה של המניות). כך או אחרת, מדובר במכירה שדי קרובה להגדרה "מכירת חיסול". עם השלמתה, תימחק מניית ויג'ילנט מהמסחר ב-AIM.

בין אם רכישת ויג'ילנט תתבצע כולה או חלקה במזומן או במניות, עבור באטמ היא לא אמורה להוות מעמסה. מלבד קופת מזומנים בשווי של 64.6 מיליון דולר שיש לחברה (נכון לתום הרבעון הראשון), מנייתה הפכה למטבע רכישה ראוי לאחר שעלתה ב-54% מתחילת השנה. שווי החברה הוא 373 מיליון דולר.

כאמור, בעלי המניות בויג'ילנט יקבלו מחיר כפול עד משולש ממחיר השוק, אך פרמיות אלו אינן מהוות נקודה לזכות החברה נוכח ההתרסקות שרשמה מרגע הנפקתה. ויג'ילנט, שהונפקה לראשונה בשלהי 2005, גייסה אז 10 מיליון ליש"ט (ששווים היום 20 מיליון דולר בקירוב) לפי שווי של 43 מיליון דולר, אחרי הכסף. במהלך שלוש השנים האחרונות, התקשתה המניה - וגם החברה - להרים את הראש מעל המים ולראיה תוצאותיה הכספיות.

את 2007 סיימה ויג'ילנט עם הכנסות של 6.7 מיליון דולר והפסד נקי של 7.4 מיליון דולר, שיצר גירעון של 2.9 מיליון דולר בהונה העצמי לעומת הון של 5.5 מיליון דולר ב-2006. בחודשיים האחרונים גייסה החברה 250 אלף ליש"ט (כחצי מיליון דולר) מבעלי מניות קיימים, אך הדבר לא עזר. אם לא די בכך, את הדו"ח השנתי של 2007 פרסמה החברה באיחור של שלושה ימים, ועקב כך המסחר במניותיה מושעה מזה שבועיים. "החברה לא הצליחה לגייס הון נוסף בלוח הזמנים הראוי שיבטיח את יכולתה לשרוד", בחרה ויג'ילנט שלא להסתיר את האמת בהודעה. "לכן, רכישתה פועלת לטובת בעלי מניותיה", סיכמה. ובכן, גם אם ברגע זה הרכישה אכן מהווה גלגל הצלה עבור בעלי המניות בויג'ילנט, הוא נזרק מאוחר מדי.