דילמת בקבוק היין: לשמור או לא לשמור

האם לשתות את היין עכשיו, או לשמור לעוד כמה שנים? שאלה מהותית שהתשובה לה לא כל-כך פשוטה

אחת השאלות הנשמעת מפעם לפעם בקרב חובבי ואספני יין היא האם צריך לשמור יין מסוים עוד מספר שנים או לשתות אותו עכשיו. התשובה מסתבר לא פשוטה.

ברוב היינות, בשנים הראשונות, הניחוחות והטעמים העיקריים הם מה שאנחנו קוראים "פירותיים", כלומר, כאלה המזכירים לנו פירות שונים. ניחוחות אלה נעלמים עם הזמן, חלק מהיינות מפתחים ניחוחות נוספים המזכירים באסוציאציות שלנו אדמה, עשן, עור וטבק, שאהובים על חלק ניכר מציבור חובבי היין, ולכן שווה אולי לשמור את היינות לזמן ארוך יותר במקרר היין או במרתף הביתי. אך לא כל היינות זוכים להגיע לכך.

תנאי גידול הענבים בחלק מארצות אירופה שונים לחלוטין מהתנאים בארץ, והענבים גדלים באזורים קרים יחסית. כתוצאה מכך מתקבלים יינות בעלי עפיצות "קשיחה" המתרככת לעיתים עם יישון ארוך שנים. כלל זה לא נכון ברוב המקרים לאזורים חמים כשלנו, שבהם היינות פחות עפיצים ונגישים יותר לשתייה עכשווית.

בארץ, מספר קטן של יינות מצליחים להתיישן בכבוד עוד 8-12 שנים, אך מרובם אפשר ליהנות מאוד גם עכשיו. לפניכם מספר יינות "שווים" שיצאו לאחרונה לשוק. *

יער יתיר 2005

הולך טוב עם: יתאים למנות בשר עשירות שונות, אך בשל העושר הרב של היין, אפשר ליהנות ממנו בלי קשר לארוחה. לאוורר לפחות שעתיים לפני השתייה.

אירוע מתאים: לשתות עם חברים טובים שבאמת יודעים ליהנות מיין טוב, לא לבזבז על מי שלא "מבין" ביין.

טמפרטורת הגשה: 18-20 מעלות.

באיזו כוס להגיש: כוס זכוכית שקופה, עדינה ועתירת נפח.

למי שחייב טרמינולוגיה מקצועית: יין הדגל של יקב יתיר, יקב בוטיק בבעלות יקבי כרמל, הממוקם בבקעת ערד. ענבי קברנה סוביניון, פטי וורדו ומרלו. ליין צבע עמוק וניחוחות עשירים, מורכבים ואינטנסיביים. בפה הוא הרמוני ומאוזן. יין שבנוי כרץ למרחקים ארוכים, אך ניתן ליהנות ממנו כבר עכשיו.

מחיר: 230 שקל.

ירדן קברנה סוביניון כרם אלרום 2004

הולך טוב עם: מתאים למאכלים עשירים בטעמם, כתף טלה צלוי במילוי פטריות בר, או נתח צלי משויש הנצלה לאט על גחלים מעשנים.

אירוע מתאים: ארוחה עשירה ומושקעת עם חברים קרובים במיוחד.

טמפרטורת הגשה: 18-20 מעלות.

באיזו כוס להגיש: כוס זכוכית שקופה, עדינה ועתירת נפח.

למי שחייב טרמינולוגיה מקצועית: כרם אלרום ממוקם באזור קריר וגבוה במיוחד. ליין צבע כהה ומרוכז, וניחוחות של פירות אדומים ושחורים בשלים ועשבי תיבול, שוקולד, קפה ואדמה. הפה מאוד מורכב ומרוכז, אלגנטי ודחוס בטעמים עשירים ובסיומת ארוכה, נהנתנית ומתמשכת. אפשר לשתות את היין כבר היום לאחר אוורור, אך הוא ימשיך להתפתח בבקבוק במשך השנים הקרובות.

מחיר: 175 שקל.

רקנאטי ספיישל רזרב 2005

הולך טוב עם: יתאים למנות בקר "כבדות" כמו סטייק טוב או תבשיל בשר עשיר.

אירוע מתאים: להביא מתנה לארוחה בשרית מושקעת. גם הבקבוק עושה רושם טוב.

טמפרטורת הגשה: 18-20 מעלות.

באיזו כוס להגיש: כוס זכוכית שקופה, עדינה ועתירת נפח.

למי שחייב טרמינולוגיה מקצועית: יין הדגל של היקב.

ענבי קברנה סוביניון ומרלו שנבצרו באזור הר מירון. יין מלא ועשיר עם ניחוחות של שזיפים בשלים, תבלינים ושוקולד מריר.

בפה טעמי פירות בשלים וקטיפתיים וסיומת ארוכה ונעימה. אפשר ליישן מספר שנים, אך עדיף לשתות בשנתיים הקרובות.

מחיר: 179 שקל.