תל אביב היא בירת הנדל"ן הבלתי מעורערת של ישראל, למרות שברבעון הראשון של השנה דורגה רק במקום השלישי מבין הערים במכירת דירות חדשות. אולם, חשיבותה הכלכלית ומחירי השיא בה מקבעים את מעמדה כעיר בה כל קבלן (כמעט) רוצה דריסת רגל.
ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו הוא הארגון האזורי הגדול בארץ, המאגד בתוכו כ-350 חברות קבלניות מהמובילות בישראל. אלי רוזנטל (36) הוא מנכ"ל הארגון מאז מארס 2005, לאחר ששימש מנהל תחום פיננסים, שוק ההון והנדל"ן באיגוד לשכות המסחר, וככלכלן בכונס הנכסים הרשמי במשרד המשפטים. בימים אלה מנסה הארגון לקדם מספר תוכניות מול העירייה על מנת ליצור פעילות נדל"נית ענפה יותר בעיר ללא הפסקה.
גלובס: זז משהו בתוכניות לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה (תמ"א 38)?
רוזנטל: "בימים האחרונים התחלנו במפגשים עם ועדי שכונות, ולא ועדי בתים. נפגשנו עם אנשים שמייצגים את השכונות בצפון-מערב העיר, וכל שכונה כזו מכילה מאות יחידות דיור שמתאימות לתמ"א. דרכם אנו מעוניינים להגיע לבעלי הדירות שעשויים להתאים. בהדרגה אנו מתכוונים לעשות סדרה של מפגשים במטרה לעודד ולקדם פרויקטים עם כלל הרבעים בתל אביב. העירייה נתנה לנו את ברכת הדרך, ומחזיק תיק השכונות הנחה את מנהלי הרבעים לשתף עמנו פעולה. נקיים מפגשים מקצועיים בשכונות ובמרכזים הקהילתיים והמתנ"סים, כדי להגיע לכמה שיותר בעלי בתים ולהדריך אותם איך לבצע פרויקטים כאלה".
בתור ארגון מייצג, אתם לא נכנסים כאן לעסקים?
"אנחנו רוצים שהתושבים יבואו אלינו לקבל את רשימת הקבלנים שמתאימים לביצוע, קבלנים רשומים ברשימה מסודרת ולא חאפרים, אבל . לתושבים יותר קל להיפתח אלינו, ללא צורך להתווכח על מחירים. תושבים שניהלו מו"מ עם חברות ומתווכים הרגישו לא בנוח איתם, כי הם חושבים יותר על הרווחים הכלכליים. כאן הדיירים חוסכים תיווך. אנחנו מאמינים שבזמן הקרוב נגיע לתושבים רבים, ועל הדרך פונים אלינו גם בשאלות אחרות כמו פינוי-בינוי".
הבעיה היא שעל תמ"א 38 ופינוי-בינוי כולם מדברים ודבר לא קורה.
"הפרויקט הראשון עם קבלן ששידכנו לבניין נמצא באישורים מתקדמים. כאשר הוא ייצא לביצוע, זה ייתן דחיפה לפרויקטים נוספים של תמ"א 38. אנחנו מתכוונים להיכנס בחודשים הקרובים גם לנושא פינוי-בינוי ולגרום לתושבים ולעירייה לעבור לפסים מעשיים, עד עכשיו היו הרבה דיבורים ותיאוריות. גם לעירייה יש אינטרס לשפר שכונות, לא רק בדרום אלא גם במרכז, לפנות בניינים ישנים ולבנותם מחדש. צריך הסברה, קידום תוכניות בוועדות לתכנון ובנייה, עידוד התושבים לבדוק אפשרויות אלה והכרזה על מספר מתחמים כמתחמים מועדפים. עד היום זה לא נעשה. מאידך, בזמן האחרון אנחנו רואים ניצנים של פעילות נדל"נית באזור הדרום כמו פלורנטין, שפירא, כפר שלם ויפו, וזה מאוד מעודד. נשמח שהבנייה תתפרש על כל העיר, ולא רק על האזור הצפוני".
מה אתה מצפה מהמועמדים לראשות העיר?
"היינו שמחים שהמועמדים לראשות העיר ייתנו את דעתם לנושא מצוקת הדיור בתל אביב. העיר הפכה ליעד בלתי מושג לרבים מהצעירים, ופתרונות כמו פינוי-בינוי ובנייה להשכרה יאפשרו להם לגור בה. העירייה צריכה ליצור פתרונות דיור לכלל האוכלוסיה ולא רק למאיון העליון. אנחנו בעד כוחות השוק, אבל אם יש כשל שוק העירייה חייבת לבוא ולעזור. כדי שהעיר תחדש פניה צריך אוכלוסיות חדשות, זוגות צעירים וסטודנטים. צריך גם פתרון ליציאת חברות וגופים רבים ממרכז העיר לערים אחרות עם ארנונה יותר זולה, כמו רמת גן ופתח תקוה. הארנונה למשרדים שירדה בערים השכנות גרמה ליציאה גם של גופים שהיו שנים בתל אביב, וחשוב שהם לא יברחו החוצה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.