מה בדיוק אתם מצפים שיגידו

מעולם לא חסכתי ביקורת מקברניטי המשק, הפעם, אני מתקשה להצטרף ל"עליהום"

בחודשים האחרונים הרביתי לעסוק בביקורת לגבי האופן שבו בחר בנק ישראל לטפל בבעיה אליה נקלע שוק המט"ח המקומי. בהשלכות המשבר הנוכחי על שוק זה אגע בהמשך, אולם קשה לי שלא להשתאות לנוכח ה"עליהום" שמתבצע על הנגיד ובעיקר על שר האוצר בכל הקשור לטיפול במשבר העולמי.

אל נא תחשדו בי שמא עברתי לצד השני של המתרס. אין לי כיום כל נטייה פוליטית ואני קול צף - קדימה הולכת אחורה, בעבודה כבר מזמן לא עובדים והליכוד כבר מזמן לא מלוכד ולא מלכד.

את המשבר הנוכחי לא אנחנו יצרנו. הוא נכפה עלינו משום היותנו חלק מעולם כלכלי ופיננסי מתקדם, אולי מתקדם מדי יש לומר. אף אחד, ואני חוזר על כך שוב ושוב, לא יכול לאמוד את השלכות המשבר. מעולם לא היינו בסיטואציה כזאת, בעוצמה כזאת, בהיקף כזה וכל ניסיון לצפות את העתיד כמוהו כניחוש בלבד ותו לא.

בדיוק וכל מה שצריך

אני עוקב מקרוב אחר התנהלותם של בנק ישראל והאוצר במשבר זה וכמדומני שנעשים כאן כל הצעדים הדרושים. הבנקים נדרשים השכם והערב למסור עוד ועוד נתונים המשקפים את מצבם ואת רמת הסיכון אליה נחשפו.

שר האוצר אוטם כבר זמן רב את כיסיו ולא מאפשר פריצת מסגרת התקציב למרות הלחצים הכבדים וכבר הכרנו בעבר שרים רבים שפרצו את המסגרת בסיטואציות הרבה פחות מורכבות ועל כך אני מצדיע לו. צריך לעשות הפרדה בין המתרחש בשוק המט"ח, בו הדברים אינם מטופלים כראוי, בין המיתון שקרוב לוודאי לא ידלג עלינו לבין החשש מקריסת המערכת הפיננסית בישראל.

ציינתי כבר לפני שבועיים ואני מאמין לנגיד שבדק היטב את המצב בבנקים, שאין סכנה ליציבות המערכת הפיננסית בישראל. אפילו אם קיים חשש כלשהו לעתידו של בנק זה או אחר אתם באמת מצפים שנדע על כך?

אני מעדיף שיסכמו בדלתיים סגורות את מעורבותה של המדינה במקרה כזה. השכחתם את אמרתו האומללה של הנגיד קליין שהזהיר בשנת 2002 מפני קריסת בנק גדול?

הפאניקה שנוצרה אז בציבור נוצלה היטב על ידי גורמים זרים ואלמלא פעולת מנע מאוחרת, היינו מוצאים את עצמנו עם בריחת כספים מסיבית ושער חליפין של 6 שקלים לדולר במקרה הטוב.

היום המצב בעולם קשה הרבה יותר ואתם רואים מה קורה בשוק ההון המקומי, כך שכל פליטת פה מיותרת עלולה ליצור אנדרלמוסיה שלתקן אותה ייקח הרבה מאד זמן.

הפחתת ריבית עכשיו

אם אכן בצד הפיננסי הדברים נמצאים תחת שליטה, הייתי מצפה מהנגיד והאוצר לטפל מיידית בנושאים שמהווים איום לחוסנה של הכלכלה המקומית, המיתון ושוק המט"ח. את תהליך הפחתת הריבית היה צריך להתחיל כבר בחודש שעבר, אם לא בזה שלפניו.

אנחנו לקראת קיפאון עמוק בכל התחומים ודרושה פעולה נחרצת ומהירה על מנת לעצור את ההידרדרות, ויפה שעה אחת קודם. לא צריך להמתין עד סוף החודש ויש להתחיל בתהליך הפחתת ריבית כבר עתה.

הפחתת ריבית מייד תשרת ארבע מטרות:

  1. הרגעת שוק ההון
  2. צמצום השלכות המיתון על המשק
  3. תקטין את פער הריבית ותסייע בכך לעליית ערך הדולר וכתוצא מכך לייצוא ולתעשיינים.
  4. תפתיע את הסוחרים במט"ח.

אל ינהג הנגיד כמו עמיתו הצרפתי שנחשב היום לאויב העם מספר אחד באירופה. הייתי משלם הרבה על מנת לדעת מה נאמר במפגש ראשי המדינות עימו בסוף השבוע, במיוחד על רקע דעותיו של ראש ממשלת צרפת בעניין הריבית.

ובשוק המט"ח: כאן יש מה לעשות וראוי שייעשה מהר. מישור אחד הוא הבנקים. עקב הקריסות, קפא השוק הבין בנקאי, קווי אשראי נופלים ויש חוסר רצון בולט לבצע עסקאות. יש מקום לסיוע של הבנק המרכזי, על מנת לייצב את המצב ולחזור לשגרה מהר ככל האפשר.

מישור שני הוא הפעילות החריגה לחיזוק השקל. כאן בולטת לרעה פעולתו או חוסר פעולתו של הבנק המרכזי.

הנגיד התראיין לקראת החג רק בערוץ תקשורת אחד (קול ישראל), השאלות הוכתבו מראש ולא הייתה בהן כל התייחסות לשוק המט"ח. מוזר מאד בעיני שהנגיד הסכים לומר רק משפט מעורפל אחד לגבי התחזקות השקל וגם זאת לא באופן ישיר מפיו אלא כהערת אגב מפי המראיין. קרן ריבונית השקיעה כאן וגרמה לירידת הדולר. מה היא קרן ריבונית? במה השקיעה?

מדוע בעת האחרונה מבוצעות ההמרות באופן עקבי בשעות בהן המסחר דליל עד אפסי. ישראלים מחזירים כסף הביתה בגלל המשבר - זה תירוץ קלוש, לא מעשי ולא מספק על מנת להסביר את עוצמת התיסוף על רקע רכישות בנק ישראל והתחזקות הדולר מול כל מטבעות העולם (למעט היין היפני מולו גם לא נחלש הדולר בעוצמה כה רבה בעבר).

דווקא על רקע המשבר ראוי שהנגיד יבין שהסכנה האורבת מאותם פעילים שגורמים להתחזקות השקל גדלה והולכת ככל שהוא מתמיד במדיניותו. אין היום הרבה שווקים שבהם ניתן להרוויח בקלות כה רבה.

הסכנה האמיתית למשק הישראלי מוטה הייצוא טמונה בשקל חזק, ואם תימשך פעילותם של גורמים אלה ללא הפרעה, או תתגבר חלילה כתוצאה מהצטרפות גורמים נוספים למשחק השקל יהיה חזק הרבה יותר. וכשהם יחליטו לצאת תתרחש האנדרלמוסיה בכיוון ההפוך והדברים עלולים לצאת משליטה.

בכל העולם מבינים שבעת משבר יש מקום לרגולציות. כל שוק והרגולציות שלו. גם כאן הגיעה העת להסיר את כפפות המשי ולטפל בשוק הן באמצעות הריבית והן באמצעות רגולציות. אחד המגיבים למאמרי הגדיר זאת היטב: "אין כל בעיה עם ספקולציה, כתב, כולנו ספקולנטים, הטובים יצליחו יותר והאחרים פחות. הבעיה מתחילה כשהספקולציה הופכת למניפולציה וכאן ללא ספק מתרחשת מניפולציה. גולשים באתר כבר מעבירים עצומה שקוראת לחקור את מה שקורה בשוק. הבעיה היא שלא נעשה כאן שום דבר הנוגד את החוק הקיים. הכול נעשה בחסות החוק וכללי המשחק של השוק החופשי, חופשי מדי כפי שכבר ציינתי.

אם אמנם אין כל בעיה לגופים הפיננסיים המובילים בישראל, יש מקום לטפל מיידית בגורמים המאיימים על היציבות המופלאה אותה השגנו בעמל כה רב. יום כיפורים בפתח. אחר כך יהיה מאוחר מדי לבקש סליחה. ואם בסליחות עסקינן אנצל במה זו לבקש סליחה ומחילה באם פגעתי כאן במי מהגולשים.

צום קל וגמר חתימה טובה.

יוסי פרנק הוא יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס