יום המסחר האחרון לשבוע זה התאפיין בתנודתיות רבה ובתיקוני שערים כמעט בכל המדדים. לשעה קלה נדמה היה שהיום יסתיים בחגיגת עליות, לאחר שנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הפתיע את המשקיעים עם הורדת ריבית חדה בשיעור של 0.5%.
אולם, אז נפתח המסחר בוול סטריט ועבר במהירות מעליות לירידות, ותל-אביב חזרה להיסחר באותה רמת תנודתיות שהייתה מנת חלקה כל היום.
אין ספק שהמאורע המשמעותי ביותר היום היה הורדת ריבית בנק ישראל. הריבית תרד לשיעור של 3.75% החל מה-12 באוקטובר, יום המסחר הראשון בסיום פגרת החג. בכך, הצטרף פישר לבנקים המרכזיים של אוסטרליה ויפן, שהפחיתו הבוקר בחדות את ריביות הבסיס במדינה בתקווה לאושש את אמון הציבור במערכת, ובעיקר את אמון הבנקים אחד בשני.
מהלכים אלה הם בין היתר תולדה של ההשפעה קצרת הטווח של אישור תוכנית החילוץ האמריקנית, אשר לא הצליח לעצור את המפולת בשוקי המניות מסביב לעולם.
ובמקביל, קברניטי המשק האמריקני לא מרפים מתפקיד "המבוגר האחראי" של המערכת הפיננסית. היום (ג') אושר מהלך נוסף של הפד שתכליתו יצירת רגיעה בשווקים. הבנק המרכזי האמריקני צפוי לרכוש כמות עצומה של חוב ללא בטחונות לטווח קצר, עליו מסתמכות החברות הפיננסיות לשם פעילותן היומיומית.
ובאירופה, למרות שהמסחר החל בעליות שערים, הוא התנהל בהמשך במגמה מעורבת בעקבות הורדת הדירוג שקבע S&P לבנק אוף סקוטלנד, והמשך חוסר הוודאות לגבי המגזר הפיננסי בבריטניה. מאוחר יותר עברו הבורסות המובילות באירופה להתנדנד בין עליות שערים לקו האפס.
אי של חוסר יציבות
את האופטימיות הזהירה מהיום ערערה, בין היתר, סקירה מעודכנת על כלכלת ישראל שפרסם הבנק השוויצרי UBS. כלכלני הבנק מעריכים כי ישראל צפויה להיפגע מהמשבר הפיננסי העולמי, ולפיכך הם הורידו את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2009 מ-3.1% ל-2.2%.
מי שלא הספיקה להגיב על המהלך של פישר הייתה זירת המט"ח, שכן השערים היציגים נקבעו כחצי שעה טרם ההודעה.
"התנהגות הדולר בתקופה האחרונה כבר גילמה ציפייה לירידת הריבית, ולכן אני לא מעריך שהדולר יתחזק בצורה משמעותית בעקבותיה", אמר בהקשר זה אייל סגל, מנכ"ל תכלית בית השקעות. "הורדת הריבית תשפיע לחיוב על שוק המניות, אך המגמה בשוק המקומי תושפע בראש ובראשונה מהמגמה בשוקי ההון העולמיים", סיכם.
מה שכן השפיע היום על כיוון המסחר המסחר הבינבנקאי במטבעות היה הפרסום ולפיו בנק ישראל ימשיך את רכישות המט"ח גם לאחר סיום תוכנית רכישות המט"ח הרשמית שלו, בכדי לשמור על יציבות המטבע המקומי. על-פי ההודעה בנק ישראל ימשיך לרכוש 100 מיליון דולר בכל יום מסחר במט''ח, גם אחרי שיתרות המט''ח יגיעו לרמה של 40 מיליארד דולר, כפי שנקבע ביעדי התוכנית בתחילה.
המסחר במט"ח התאפיין היום במגמת היחלשותו של המטבע המקומי, כשהאירו והדולר רשמו התחזקות של כ-1% כל אחד מול השקל. שערו היציג של הדולר ננעל ברמה של 3.5 שקל והאירו היציג ננעל על 4.77 שקל.
בתום יום מסחר תנודתי ננעל מדד המעו"ף בטירטוריה הירוקה עם תוספת של 3.9% לערכו ותל-אביב 100 עלה ב-4.6%. האפיקים הסולידיים חוו גם הם רגע של נחת, כשהשקליים הארוכים הוסיפו לערכם 2.1% וצמודי המדד לאותו משך זמן ננעלו בעלייה של 1.65%. מחזור המסחר הסתכם ב-2.8 מיליארד שקל.
לראשונה זה יותר משבוע הצטרפה שיאנית המחזור, כי"ל , ליתר המתקנות בשוק. זאת, למרות שבתחילת היום עשה רושם שהיא ממשיכה במסעה דרומה ואף-על-פי שהסנטימנט השלילי בקרב מגזר הדשנים בחו"ל טרם התפוגג.
לראיה, המתחרה הקנדית של כי"ל, פוטאש, איבדה אמש מערכה 8.6% והשלימה צניחה של 60% ממחירי השיא שרשמה רק לפני שלושה חודשים.
למרות זאת, בסופו של יום תנודתי ביותר סיימה כי"ל בירידה של 1%.
הגדילה לעשות החברה לישראל אשר לאחר ימים רצופים של ירידות השיבה לערכה 5.8%.
מי שהתחרו היום זה בזה על הובלת המגמה החיובית היו מדד הבנקים ומדד הנדל"ן. המדדים החבוטים הללו רשמו עליות שערים של 6.5% ו-19% בהתאמה.
מניות הבנקים הגדולים ריכזו כהרגלן עניין ער. מניית בנק לאומי עלתה ב-4.9% ומניית בנק פועלים תיקנה כלפי מעלה ב-7.5%. זאת, על אף הפרסומים כי הבנק צפוי שלא לעמוד ביעד התשואה השנתי של 2%-4% מפעולות רגילות, שפרסם במאי. האי-עמידה ביעד נובעת מההרעה במצב האשראי במשק וממחיקות צפויות בגין חשיפת הבנק לגופים בחו"ל.
השואו של לבייב
בקרב מניות הנדל"ן לא ניתן היה להתעלם מהקאמבק במניית אפריקה ישראל . לב לבייב עשה את כל הדרך מלונדון לתל-אביב כדי להרגיע את המוסדיים המקומיים שיש ביכולתה של החברה לעמוד בכל התחייבויותיה, ולו בשל קופת המזומנים הנאה שלה שהיקפה 800 מיליון דולר, וזה עבד - המניה זינקה היום ב-23.2%.
ביקורו של לבייב עשה טוב גם לאג"ח החבוטות של אפריקה. אגרות החוב מסדרה 22 של החברה הוסיפו לערכן עד סוף היום 8.8%, וסדרה 21 תיקנה מעלה ב-16.6%. האווירה החיובית ניכרה באג"ח נוספות שחוו בשבועות האחרונים את "הימים הנוראים". נציין מביניהן את אגרת החוב מסדרה 13 של קבוצת דלק, אשר שערה עלה היום ב-16.7%.
חתימה טובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.