אלי יונס על תוכנית האוצר: "בנק ישראל לא מתכוון שנתחיל לחלק כסף לכל דורש"

גלובס tv (עדכון) - המדיניות השמרנית של מזרחי טפחות, הביאה ברבעון השלישי לרווח של 140 מיליון שקל לא יחלק דיבידנד נוסף התשואה על ההון היא 10%

"אי של יציבות", כינו האנליסטים את בנק מזרחי טפחות בתקופת המשבר האחרונה, עם פרסום דו"חותיו לרבעון השלישי, מתברר שאמירה זו נכונה. מזרחי טפחות, בניהולו של אלי יונס, מציג היום רווח של 140 מיליון שקל ברבעון ותשואה על ההון של 10%, הגבוהה ביותר במערכת הבנקאית, ולא מיותר לציין - דו ספרתית - מה שאינו מצוי כל כך בימינו.

הלימות ההון של מזרחי טפחות עומדת על 11.44%, כשהבנק צפוי להגיע לשיעור של 12% עד סוף 2009. ברבעון השלישי איחד הבנק לראשונה את תוצאות בנק יהב שרכש ביולי מבנק הפועלים.

בניירות הערך מגובי הנכסים המשיך הבנק למחוק במתינות, וברבעון השלישי הכיר בהפסד של 13 מיליון שקל בתיק ה-CDO שלו. לבנק נותרו לפיכך CDO בהיקף 25 מיליון שקל ו-CLO בהיקף של 64 מיליון שקל.

יונס, החוגג את נצחונו ואת הצלחת המדיניות הקמעונאית השמרנית אותה הוביל בשנים האחרונות, אומר ל"גלובס" כי "היום אתה לא יכול להיות יותר מדי זהיר, וכך אנו מתנהלים". הפרשת הבנק לחובות מסופקים קפצה ל-117 מיליון שקל בהשוואה ל-65 מיליון שקל ברבעון המקביל, ומתחילת השנה עומדת ההפרשה על 213 מיליון שקל, המהווים 0.34% מתיק האשראי.

כמו בשאר הבנקים, גם במזרחי טפחות קפץ תיק החובות הבעייתיים, כשסיכון האשראי הכולל עמד על 5.6 מיליארד שקל - עלייה של 22% בהשוואה לרבעון השני, שרובה התבטאה בסעיף חובות בהשגחה מיוחדת. החובות שאינם נושאים הכנסה עמדו על 1.1 מיליארד שקל, עלייה של 20% מיוני.

למזרחי טפחות מדיניות חלוקת דיבידנד של 40% מהרווח הרגיל. הרווח מתחילת השנה עמד על 505 מיליון שקל, וביוני חולק דיבידנד של 75 מיליון שקל, כך שעל הבנק לחלק השנה עוד 127 מיליון שקל. עם זאת, יונס רומז בבירור כי השנה לא יהיה דיבידנד נוסף. "הדירקטוריון לא דן בחלוקת דיבידנד", הוא מציין, ומוסיף כי "לטעמי, צריך לפעול כעת בזהירות שמרנית. יש מדיניות ואני לא יכול לחרוג ממנה, אבל נקבע כי החלוקה צריכה להביא בחשבון את ההתפתחויות במשק ואת צרכי הבנק".

ההפרשה לחובות מסופקים גדלה ברבעון ב-80%, והגיעה לשיעור של 0.56% מתיק האשראי. לדברי יונס, "נכון, זו הפרשה מאוד גבוהה, בעיקר כש-60% מהתיק הוא אשראי קמעונאי, כלומר רק חלק קטן יחסית חשוף ישירות למשבר. הגישה שלי היא של שמרנות יתרה, כי בעת הזאת אסור לבחון שום דבר באותה ראייה ובאותן הנחות לגבי העתיד כמו לפני שנה".

- איך אתה רואה את ההתפתחות במשק?

יונס: "אני מוטרד מהכלכלה הריאלית. תוואי המדיניות הכלכלית המחלצת בישראל עוד לא ברור, ויש גם אי ודאות פוליטית. בעולם, התחום הפיננסי מתחיל להתייצב - הוא כמובן עוד לא יציב, אבל השוק עתיד להירגע. עם זאת, בתחום הריאלי באירופה, ארה"ב והמזרח עדיין לא רואים יציאה מההאטה החריפה שצפויה בשנת 2009, וכשאלו פני הדברים יש לנקוט שמרנות וזהירות".

- מה עמדתך לגבי תוכנית הזרמת הההון לבנקים, מייסודו של משרד האוצר?

"ראיתי את דו"חות הבנקים שפורסמו - לכולם הלימות הון גבוהה. העלייה באשראי בכל הבנקים מתחילת השנה היא במספרים מרשימים, שלא מתאימים למצב של בלימת אשראי. אני בטוח שלא הממשלה ולא בנק ישראל מצפים מאיתנו לשנות את המדיניות הזהירה של חלוקת אשראי המתחייבת מהמצב, ולא יגרמו לנו לתת כסף בצורה לא אחראית. הרי אין כוונה שנתחיל לחלק כסף לכל דורש, מבלי להעמיד אותו למבחן בנקאי זהיר".