יין: האב, הבן ורוח הדרום

ביקב כרמל, היקב הגדול ביותר בארץ, חלים בשנים האחרונות שינויים רבים לטובה. הנה כמה מהם, כולל הבן "הגדול", יקב הבוטיק יתיר

יקב כרמל, מוותיקי היקבים בארץ והגדול ביותר, הוקם בשנת 1890 על-ידי הברון אדמונד דה-רוטשילד. תושבי המושבות ראשון-לציון וזכרון-יעקב, שהחלו בגידול ענבים ב-1882, פנו בבקשת משאבים כספיים אל הברון כדי להקים יקב.

בשנת 1902 הוקמה חברת כרמל מזרחי, ובשנת 1957 מכרה משפחת רוטשילד את חזקתה ביקב. כיום רוב השליטה ביקב נמצאת בידי אגודת הכורמים, המונה כ-250 כורמים מכל הארץ. היקב ממוקם בזכרון-יעקב, בראשון-לציון, בדלתון וברמת ערד, ומייצר 13 מיליון בקבוקים בשנה.

בשנים האחרונות עובר היקב מהפכת שדרוג, שתורמת רבות לאיכות היינות. אחד המותגים המזוהים ביותר עם היקב היא סדרת "Private Collection", שנשאה את דמות הברון המייסד. הסדרה עברה לאחרונה מיתוג חדש בהשקעה של כ-3 מיליון שקל כמהלך משלים לשדרוגה לסדרת פרימיום המציעה לצרכן הסופי יינות באיכות טובה ביחס למחיר. עוצבו תוויות ולוגו אלגנטי חדש, ואל הסדרה, שמונה 8 סוגי יינות, אדומים ולבנים, הצטרף גם יין מבעבע. היינות נמכרים בטווח המחירים של 38-59 שקל לבקבוק.

סדרה נוספת שנותנת תמורה טובה למחיר היא הסדרה האזורית, סדרה ייחודית של יינות איכות המייצגים את מיטב אזורי היין של ישראל.

בן הזקונים - יקב יתיר

יקב הבוטיק יתיר שבתל ערד הוא יקב קטן ואיכותי שהוקם בשנת 2000 כמיזם משותף של כורמי האזור ויקבי כרמל.

לחבל יתיר שבדרום הרי יהודה היסטוריה עשירה של ייצור יין. מערכת גתות ענפה, מעידה על קיומה של תעשיית יין מפותחת כבר לפני 2,500 שנה, בימי מלכות יהודה הראשונה. מרכז התיישבות יהודי גדול התקיים באזור זה בתקופה שבין חורבן הבית השני לראשית התקופה המוסלמית, כשחקלאי האזור התפרנסו בעיקר מגידול ומעיבוד ענבים וזיתים. כיום, משגשג באזור היער הנטוע הגדול בישראל, ובו עצי אלה, חרוב, בטנה, אורן וכרמי יין מטופחים, שניטעו בגובה של עד 900 מטר מעל לפני הים ונהנים מתנאי גידול אידיאליים.

היקב נבנה למרגלות המצודה בתל ערד, אתר ארכיאולוגי הכולל שרידי עיר כנענית ואתר מימי מלכי יהודה הראשונים. יינן היקב המוכשר, ערן גולדווסר, ושאר אנשי היקב הציבו לעצמם למטרה להדגיש את הייחודיות האזורית ביינות היקב, והם יוצרים יינות שזוכים לפרסים ולהערכה רבה בעולם הגדול.

המלצות השבוע

כרמל הסדרה האזורית פטיט סירה 2006

הולך טוב עם: נתח בשר טוב ואפשר גם ללא ליווי אוכל.

אירוע מתאים: לקחת לסוף השבוע החורפי בצימר.

טמפרטורת הגשה: 18 מעלות.

טרמינולוגיה מקצועית: מקורו של הפטיט סירה באזור הים-תיכוני של דרום עמק הרון בצרפת. ניחוחות עשירים של פרי שחור ומנטה, פלפל ופטריות. בפה תיבול ים תיכוני ואיזון יפה. הסיומת ארוכה למדי.

מחיר: 80 שקל.

יתיר קברנה סוביניון 2005

הולך טוב עם: עוף צלוי או מבושל ביין, בשר אדום ואפילו סטייק טונה.

אירוע מתאים: ארוחה איכותית בכל מצב ומזג אוויר.

טמפרטורת הגשה: 18-20 מעלות.

טרמינולוגיה מקצועית: יין אקספרסיבי, כובש ומקסים, המשמח ו"מעורר" ברעננות המנטית המפתיעה שלו. בפה מבנה נהדר עם גוף מלא ומרוכז, חומציות מצוינת, מאוזן והרמוני. סיומת ארוכה ומהנה.

מחיר: 130 שקל.

יתיר יער יתיר 2005

הולך טוב עם: בשר משובח, פטריות ורטבים עשירים.

אירוע מתאים: יין שאפשר להתגאות בו בכל אירוע גדול.

טמפרטורת הגשה: 18-20 מעלות.

טרמינולוגיה מקצועית: יין נפלא, אלגנטי והרמוני, מלא רבדים ומתפתח בכוס לאחר המזיגה. קטיפה שחורה ועשירה של פירות יער בשלים, קפה, קקאו, שוקולד, תבלינים, טבק, מנטה, אניס, פלפל, וחומציות תומכת. מרוכז ועוצמתי ויהיה טוב גם בעוד כמה שנים טובות.

מחיר: 230 שקל. *