ההון סיכון העולמי חולה. האם המחלה טרמינלית, או שמא הענף שהלהיב את העולם בשני העשורים האחרונים, יצליח להתאושש ולהמציא את עצמו מחדש? התשובה לכך אינה ברורה עדיין.
הסימנים אינם מעודדים כלל וכלל. אנחנו לא מדברים בהכרח על היקפי ההשקעות הנמוכות של הקרנות ברבעון הראשון ברחבי העולם. תופעה דומה ראינו גם בשנים 2001-2002, שאחריהן נרשמה התאוששות מזהירה והענף חזר להיות תוסס וייצר הצלחות.
אבל אלו לא רק הנתונים הכספיים הזמניים. הנתון המדאיג ביותר שנחשף בסוף השבוע אחרון, מצביע על תסמינים כרוניים, כאלה שיקשו על התאוששות, והופכים את חייהם של יזמים שמבקשים להקים חברות בעת הזו, לכמעט בלתי אפשריים.
הנתונים של חברת המחקר VentureSource שהתפרסמו בסוף השבוע האחרון, מלמדים כי מתוך 3.9 מיליארד הדולר שהשקיע ההון סיכון האמריקני בחברות ברבעון הראשון, 57% זרמו אל חברות פורטפוליו קיימות. כלומר, מדובר בסבבי גיוס הון פנימיים של חברות שהקרנות כבר השקיעו בהן.
מהצד השני של המטבע, רק 43% מההון שהושקע, הגיע לחברות חדשות. לשם ההשוואה, רק 44% מהיקף ההון שהושקע בחברות היי-טק ברבעון הראשון של שנת 2008, זרם לחברות קיימות, לעומת 56% מההון שהושקע בחברות חדשות.
אם חוזרים לשנת 2000, המגמה נראית אף מדאיגה יותר. אז רק 23% מההשקעות נעשו בחברות קיימות ו-77% בחברות חדשות. אם כי ראוי לסייג ולהזכיר ששנת 2000, תקופת שיא הבועה, הייתה שנה משוגעת בכל קנה מידה.
העלייה בחלקן של השקעות בחברות הקיימות, נרשמה לרוחב ההיי-טק כולו. בחברות הפונות לשוק הצרכני, נעשתה קפיצה ענקית מ-47% ברבעון הרביעי של שנת 2008, ל-71% ברבעון הראשון של השנה הנוכחית. כך גם היה בתחומי ה-IT ומדעי החיים, ששיעור הכסף מסך ההשקעות שהופנה לחברות הקיימות, הגיע ל-60%.
המשמעות היא שבטווח הארוך, כלומר בעוד שנתיים, היצע החברות יהיה נמוך בהרבה מזה שקיים כיום. יש מי שסבורים שזה מהלך בריא, אחרים מאמינים שזה תחילת הסוף של הענף.
פחד מוגזם מדילול זמני
מה שברור הוא שהנתונים הללו מעמידים באור מגוחך את הצהרותיהם החוזרות ונשנות של פעילי ההון סיכון בנוגע להזדמנויות המעולות שהמשבר מייצר. הנתונים מדברים בעד עצמם, אם יש הזדמנויות מעולות להשקעה בחברות חדשות, קרנות ההון סיכון לא ממש מנצלות אותן.
בישראל המצב לא טוב יותר מאשר במקומות אחרים. על-פי חברת המחקר IVC, רמת ההשקעות בחברות חדשות עמדה על 29% מ-265 מיליון דולר, סך ההשקעות ברבעון הראשון. כלומר, 71% מההשקעות הופנו אל חברות הפורטפוליו הקיימות.
להגנתן ינסו הקרנות לומר שזה הזמן לשמור על האחזקות שלהן בחברות קיימות, כי הכנסת משקיע חדש לחברה בזמן משבר, נעשית לרוב בהערכת שווי יורדת לחברה ומדללת את המשקיעים הקיימים. באמת שוד ושבר. הרי הערכות שווי יורדות יכולות גם לעלות בעוד שנתיים.
הסימפטיה נתונה כמובן ליזמים שדווקא עכשיו החליטו להתחיל מיזם חדש. הם מכתתים רגליהם מקרן אחד לאחרת, שלא ממהרות לפתוח את הארנקים, אך ממהרות לדקלם בכל בלוג, כתבה או כנס את הפזמון המוכר: "המשבר מייצר הזדמנויות מעולות". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.