ועדת הכספים של הכנסת אישרה הבוקר את התוכנית של משרדי האוצר והשיכון לסיוע לענף הנדל"ן. הוועדה אישרה ערבות מדינה בסכום של 200 מיליון שקל לפרויקטים בתחום המגורים שאינם דירות יוקרה. לדברי שר האוצר, יובל שטייניץ, הערבויות יקלו על הקבלנים בקבלת מימון מהבנקים לפרויקטים חדשים ועשויות למתן את הירידה הצפויה בהתחלות הבנייה. שטייניץ העריך כי מתן הערבות צפוי להאיץ את בנייתן של 3,000 יחידות דיור חדשות.
בפנייתו לוועדה הסביר השר כי הצורך במתן ערבויות נובע מהמשבר הכלכלי והשינוי שחל בראיית הסיכון, שבגינם העלו הבנקים את דרישותיהם בנוגע לגובה ההון העצמי של הקבלנים הנדרש במימון פרויקטים למגורים.
לא דירות יוקרה
על פי ההחלטה, הערבות תועמד לבנקים לצורך השלמת הון עצמי של קבלנים במסגרת ליווי פרויקטים של בניית יחידות דיור למגורים בכל רחבי הארץ שאינן דירות יוקרה שמועד תחילתן עד שנה מיום החתימה על כתב הערבות. בנוסף, ערבות המדינה תחול על פרויקטים לבנייה למגורים כאשר מחירן של לפחות 90% מהדירות בפרויקט אינו עולה על 1.3 מיליון שקל (לפני מע"מ) והמחיר למ"ר אינו עולה על 13 אלף שקל. ערבות המדינה ביחס לפרויקט תחול על סכום בגובה של עד 10% מעלות הפרויקט או 20 מיליון שקל, הנמוך מביניהם וזאת בתנאי שההון העצמי של היזם בפרויקט הינו בשיעור שאינו פחות מ-20% מסך העלויות באותו פרויקט.
עוד הסביר שטייניץ במכתבו כי בשל ההאטה הכלכלית צפויה ירידה במספר התחלות הבנייה בישראל וכתוצאה מכך צפוי מחסור בדירות בשל הגידול בפער שבין הביקוש לדירות לבין היצע הדירות לשוק. "בהתאם לכך יש למקד את המעורבות הממשלתית בתקופת ההאטה הכלכלית בצד ההיצע לדיור כך שיהיו מספיק דירות למכירה כאשר המשק ייצא מהמשבר ויהיה צורך לתת מענה לצבר הביקושים".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, מחה בדיון בפני האוצר על כך שהמענקים והלוואות המקום שבוטלו הן צעד שמייקר את עלות הדירות.
מנכ"ל התאחדות הקבלנים , יוסי גורדון , אמר בתגובה כי "חלק מהדרישות לקבלת האשראי במסגרת התוכנית הינן דרישות מחמירות שיקשו על הקבלנים לקבל את האשראי הנדרש. סיכמנו עם האוצר כי לאחר הרצת התוכנית יתבצע מקצה שיפורים שמטרתו ליצור תוכנית סיוע אפקטיבית שתבוא לידי ביטוי בגידול בהתחלות הבנייה". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.