הדולר השלים צניחה רבעונית של 6.4%; היציג ב-3.919 שקלים

לעומתו, הירידה של האירו מתונה ומסתכמת בכ-0.5% ברבעון ■ שלמה מעוז: "עד ינואר 2010 הדולר יגיע ל-4.2 שקלים"

הדולר ממשיך לרדת מול השקל ושערו היציג נקבע היום על 3.919 שקלים, ירידה של 0.43%. בעולם, עולה האירו ב-0.4% ל-1.413 דולר, אשר נחלש גם מול מטבעות מובילים נוספים, כדוגמת האירו והלירה שטרלינג, חרף נתוני צמיחה שלילית חריפים שהגיעו מהממלכה המאוחדת. האירו היציג עלה היום ב-0.12% לרמה של 5.5346 שקלים.

היום הוא יום המסחר האחרון לרבעון השני ולמחצית הראשונה של 2009, וכיאה ליום מיוחד זה, הגיע שלב סיכומי הביניים. בסוף 2008 עמד שערו של הדולר על 3.802 שקלים, ומאז הוא עלה ב-3.1%. עם זאת, הרבעון השני מציג תמונה שונה לגמרי של הדולר. בתחילת הרבעון שהה הדולר ברמה של 4.188 שקלים, ומאז הוא נפל ב-6.4%. לשם ההשוואה, האירו ירד רק ב-0.5% מול השקל ברבעון השני, ומתחילת השנה הוא עלה ב-4.7%. מכל פנים, החשיבות של שערו של הדולר היום נובעת בין היתר מהעובדה שהוא ישמש כבסיס המרה למאזני החברות, בכל הנוגע לסעיפים הנקובים בדולרים במקור.

אז לאן הולכים מכאן? ובכן, הדעות חלוקות למדי. יש הטוענים כי ארה"ב תהיה הראשונה בעולם לצאת מהמיתון, וזה יקרה במחצית השנייה של השנה. לפיכך, הדולר צפוי להתחזק, ובדויטשה בנק מעריכים אף שהמטבע האמריקני יזנק ב-17% מול האירו עד סוף השנה. מצד שני, בהתייחסות ספציפית לישראל, כלכלני גולדמן זאקס וברקליס מעריכים כי המשק הישראלי יחזור לצמיחה חיובית לקראת סוף השנה, וכי בנק ישראל יפסיק את רכישות המט"ח שלו בתחילת 2010. לפיכך, הם סבורים כי השקל צפוי להמשיך ולהתחזק מול הדולר בהמשך השנה.

"המיתון יצר אצלנו עודף בחשבון השוטף, ולכן רכישות המט"ח של פישר לא מספיקות", אומר היום ל"גלובס" שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס. "אין שום דבר שפישר יכול לעשות". מעוז מעריך כי ברבעון השלישי שוק המט"ח יאופיין ביציבות יחסית, עם סטייה של 3%-4% במסחר בדולר מול השקל. אך המפנה יגיע, לדעתו, ברבעון האחרון של השנה: "ברבעון הרביעי תחזור היחלשות השקל כיוון שארה"ב תהיה הראשונה לצאת מהמיתון. אני מעריך שבסוף ינואר 2010 הדולר יכול להגיע ל-4.2 שקלים".

Easy Forex: איתותי הרגעה מסין

אתמול נאם נגיד הבנק המרכזי של סין, זאו קסיאוצו'אן, ואמר כי מדיניות יתרות החוב הזרות של סין נותרה יציבה. בכך הפחית נגיד הבנק המרכזי הסיני במעט ממפלס הדאגה לגבי עתידו של הדולר כמטבע המרכזי בעולם. חשוב לציין כי הסינים המחזיקים בכמות עצומה של דולרים חוששים מירידה בערך הנכס שברשותם ולכן לאחרונה החלו מציעים חלופות לדולר.

היום צפויים להתפרסם מדד מנהלי הרכש של שיקגו ומדד אמון הצרכנים, כאשר הצפי הוא לשיפור בשני המדדים. האירו נסחר בתנודתיות תוך נטייה להתחזקות מול הדולר. מדד אמון הצרכנים בגוש האירו פורסם והיה נתון חיובי - אשר מלמד על עלייה בביקושים ומתווסף לשלל נתונים חיוביים שהתפרסמו לאחרונה ומספקים משב רוח של אופטימיות לגבי עתידה של כלכלת הגוש.

מבחינה טכנית, המסחר בדולר בזירה המקומית ממשיך לנוע בטווח מחירים שנע בין רמת התמיכה ב-3.9 שקלים לרמת התנגדות ב-4 שקלים. במידה וטווח זה ייפרץ, צפוי הצמד להיסחר בכיוון הפריצה.

[לאתר המט"ח]