לא קבוצות רכישה ולא היזמים המוכרים: מניות הנדל"ן הקטנות, של חברות החומקות בדרך כלל מעיני המשקיעים, ייצרו את הזדמנויות הנדל"ן הגדולות ביותר בשנה החולפת.
בעוד נציגת מניות הנדל"ן היחידה במדד המעו"ף, מניית אפריקה ישראל, הניבה למשקיעים בשנת 2009 תשואה של 58% (אחרי רשרושי לב רבים), במדד היתר הניבו מניות הנדל"ן מאות אחוזים.
מבין החברות הנסחרות בשווי נמוך מ-100 מיליון שקל ושזינקו ב-2009 ביותר מ-300%, נמצאות פרשקובסקי, שבשליטת משפחת פרשקובסקי, שזינקה ב-460% והגיעה לשווי שוק של 85 מיליון שקל. ארזים, שבשליטת מאיר גורביץ', זינקה השנה ב-400% וב. יאיר, בשליטת משפחת ביטון, זינקה ב-349%.
בסוף 2008, לאחר נפילת בנק להמן ברדרס, נרשמה רמת שפל במחירי המניות, וגם לאחר התאוששות קלה ירידות השערים נמשכו עד לחודש מארס. הראלי הגדול החל מאז ועד לסוף השנה כמעט ללא תיקון משמעותי, אך יש לזכור שמדד נדל"ן 15 מרחף מזה תקופה ארוכה סביב רמת ה-300 נקודות, הרחק הרחק מהשיא שנרשם ב-2007, עם למעלה מ-800 נקודות.
מבחינה ריאלית, מרבית החברות נהנו מזינוק של כ-15% במחירי הדירות. אם המגמה תמשך, הדבר יתמוך בהמשך עליות גם ב-2010. אם יתברר ההיפך, המגמה עלולה להתהפך.
הדו"חות הכספיים של חברות הנדל"ן הקטנות מציגים עלייה חדה בשורת ההכנסות, במאות ובאלפי אחוזים, אם כי השורה התחתונה נותרה עגומה אצל מרבית החברות.
החלק החשוב יותר הוא המאזן, שלמרות השיפור במכירות עדיין מציג הון עצמי קטן ומנגד התחייבויות של מאות מיליוני שקלים, נתון שמשקף את רמת הסיכון בענף הנדל"ן בכלל ובמיוחד בחברות קטנות וממונפות.
למרות ההתאוששות והפריחה בתחום הנדל"ן למגורים בישראל, גם השנה קרסו לא מעט חברות נדל"ן, חלקן ציבוריות, והסיכון נותר גבוה. בין השורדות יש לא מעט חברות שמנהלות משא ומתן עם הנושים, בנקים ומחזיקי אג"ח לפריסת תשלומים.
סיכון נוסף קשור לסחירות הנמוכה של המניות שנסחרות במדד היתר, דבר שעלול לפגוע ביכולת המשקיע לממש. תמיד גם יש לזכור, שהעובדה שמנייה זינקה בשנה מסוימת אינה מבטיחה שתניב תשואה חיובית גם בשנה שלאחר מכן. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.