המשקיעים מאבדים אמון באירו: פתחו פוזיציות נגד המטבע

הפוזיציות הן בסכום שיא של כ-8 מיליארד דולר ■ בקרנות הגידור חוששים לעתיד הגירעון של יוון וספרד בספרד טוענים לסיקור לא הוגן: "שום דבר אינו מקרי, כולל מאמרי המערכת של עיתונים זרים"

סוחרי מט"ח וקרנות גידור הימרו נגד האירו בסכום שיא של כ-8 מיליארד דולר, פוזיציית החסר (שורט) הגדולה ביותר אי-פעם נגד מטבע מסוים, על רקע החשש ממשבר החובות של מדינות גוש האירו בדרום אירופה.

הנתונים הם של בורסת הסחורות (והחוזים) בשיקגו, שמשקפים במידה רבה את הפעילות של קרנות הגידור בשוק המט"ח. על-פי נתונים אלו, המשקיעים השונים העלו את רמת הפוזיציות שלהם נגד האירו לשיא בשבוע שהסתיים ב-2 בפברואר.

הצבירה הזו של פוזיציות חסר נגד האירו ייצגה יותר מ-40 אלף חוזים עתידיים נגד האירו, בסך של 7.6 מיליארד דולר. המשמעות היא שהמשקיעים מאבדים כנראה אמון במטבע האירופי האחיד, על רקע קשייה התקציביים של יוון, שעלולים להדביק מדינות נוספות כמו ספרד ופורטוגל.

עצבנות גוברת

על רקע העצבנות הגוברת בשוקי ההון ברחבי העולם לגבי האפשרות שהמדינות הללו ייקלעו לחדלות פירעון של חובותיהן, פתחה אתמול (ב') ספרד במתקפה של יחסי ציבור, שנועדה לשכך את חששות השווקים.

שרת האוצר של ספרד, אלנה סלגאדו, וסגנה, מנואל קאמפה, טסו ללונדון כדי להיפגש עם נציגים של בעלי אג"ח ריבוניות של ספרד.

הם חזרו על ההבטחות להפחית את הגירעון השנתי ל-3% מן התמ"ג הספרדי עד שנת 2013, לעומת 11.4% ב-2009. "נבצע את כל ההתאמה המתחייבת", אמר קאמפה.

אך הגילוי שמשרד האוצר הספרדי מתכוון להנפיק השנה אג"ח נוספות, בסכום של 77 מיליארד אירו נטו, גרם לעצבנות מחודשת בשווקים.

הסכום הזה אמנם נמוך מהגיוס שבוצע בשנה שעברה, 116.7 מיליארד אירו, אך הוא גבוה מהציפיות של משקיפים רבים. הבשורה הזו העלתה את התשואה על אג"ח האוצר הספרדי באופן תלול, והורידה את מחיריהן. פרמיית הסיכון שהמשקיעים דורשים כעת על אחזקת אג"ח כאלה עלתה ל-1 נקודת אחוז ביחס לתשואה על אג"ח האוצר של גרמניה.

בעיית משמעת

ממשלת ספרד משוכנעת בינתיים שהיא מקבלת יחס לא הוגן ממשקיעים זרים ומהתקשורת. חוזה בלנקו, שר העבודות הציבוריות, תקף אתמול "ספקולנטים פיננסיים" שתוקפים את האירו ומתח ביקורת על "תחזיות אפוקליפטיות" לגבי מצבה הפיננסי של ספרד. בלנקו אמר בראיון רדיו ש"שום דבר שמתרחש בעולם, כולל מאמרי המערכת של עיתונים זרים, אינו מקרי או תמים".

האירו ירד ביום ו' שעבר לשפל של 8 חודשים מול הדולר, 1.3583 דולר, אך התאושש מעט אתמול ל-1.3683 דולר. תומס סטופלר, כלכלן בגולדמן זאקס, אמר בהקשר זה כי "מאחורי ההתמקדות החזקה ביוון בימים אלו קיימת הבעיה המתמשכת והבלתי פתורה של איך לכפות משמעת תקציבית באיחוד מטבע של הרבה מדינות ריבוניות".