שיעור האבטלה במאי - 6.9%; קיפאון במכירות רשתות השיווק

לצד הירידה במכירות נרשמה יציבות בשיעור האבטלה ■ רונן מנחם: "הצמיחה מתמתנת, אך לא ניכנס למיתון במחצית השנייה של השנה"

יציבות בשוק העבודה בישראל: שיעור האבטלה נותר על 6.9% בחודש אפריל, בדומה לחודש מארס, ובכך הוא נותר בשפל של כמעט שנה וחצי. כך עולה מסקר כוח אדם שפרסמה היום (ב') הלמ"ס.

בתחילת השנה עמד שיעור האבטלה על 7.1% והוא ירד בהדרגה ל-6.9%. השיא האחרון באבטלה נרשם בחודשים מאי-יוני 2009, אז היא עמדה על 7.9%. מאז נרשם שיפור הדרגתי בשוק העבודה, אך הוא עדיין רחוק ממצבו ערב החרפת קריסת ליהמן ברדרס והחרפת משבר האשראי, שכן בקיץ 2008 עמדה האבטלה על 5.9% בלבד.

לצד היציבות בשוק העבודה פרסמה הלמ"ס נתונים שיש בהם כדי להעיד על קיפאון בצריכה הפרטית. לפי נתוני הלשכה, מכירות רשתות השיווק בחודש מאי נותרו ללא שינוי בהשוואה לאפריל (נתוני מגמה). בכך נשמרת למעשה מגמת היציבות במכירות הרשתות מתחילת השנה.

בבחינת החודשים מארס-מאי לא עלו כלל המכירות ברשתות השיווק, וזאת בהשוואה לעלייה של 4% במכירות ב-3 החודשים שקדמו לכך. קיפאון נרשם גם במכירות ברשתות המזון בחודשים מארס-מאי, לעומת עלייה של 2.4% ב-3 החודשים הקודמים.

הקיפאון במכירות רשתות השיווק מצטרף לנתון מאקרו שלילי נוסף שפורסם הבוקר: ירידה חדה במדד מנהלי הרכש בחודש מאי. נתונים אלה עולים בקנה אחד עם ההערכות בשוק לפיהן הצמיחה במשק רושמת האטה עקב משבר החוב באירופה וצניחת האירו, מה שמחזק גם את ההערכה הרווחת כי בנק ישראל יותיר בשבוע הבא את הריבית במשק על 1.5%.

"הבלימה של העלייה במכירות ברשתות השיווק בחודשים האחרונים מתיישבת עם ההערכות שהצריכה הפרטית תתמתן בחודשים הבאים", אומר רונן מנחם, אסטרטג ההשקעות הראשי בבנק מזרחי טפחות. "בכלל, הנתונים האחרונים מלמדים על האטה בצמיחה; המשק צמח מהר ביציאה מהמיתון וכעת אנו חווים בלימה והתייצבות. אני מעריך שנמשיך לראות דשדוש בנתונים בחודשים הקרובים אך אני לא צופה כניסה למיתון נוסף במחצית השנייה של 2010".