"מחפשי ההרפתקאות חוזרים לשוק, הטאבו על הסיכון הוסר"

אריה טל, מנהל המחקר, אלומות ספרינט: "הנטייה כלפי מעלה בראייה של 12 חודשים קדימה תימשך לאור רמותיהן של האלטרנטיבות ורמות המזומן הפנוי בידי משקיעים"

למרות שישנם סימני שאלה לגבי קצב הצמיחה העתידי בעולם וחששות בקרב המשקיעים מפני השפעות שליליות על שוקי המניות, ממשיכים להופיע אינדיקאטורים כלכליים המעידים כי מסע ההתאוששות של הכלכלה הגלובאלית נמשך, אך כמובן נסייג ונאמר, כי בקצב איטי יותר. כך אומר אריה טל, מנהל המחקר בבית ההשקעות אלומות ספרינט בסקירה שפרסם.

מדדי מנהלי הרכש בארה"ב ממשיכים להעיד על התרחבות, מדד סקר המנהלים באירופה, ה-ZEW, גם כן מצביע על שיפור כלכלי, ובמשק המקומי, נתוני המגמה בסקטור העסקי מלמדים על המשך צמיחה כלכלית בהובלת מגזר הייצוא והצריכה הפרטית. שוק המיזוגים והרכישות העולמי גם כן מגלה סימני התאוששות בהובלת חברות הסחורות, אנרגיה ותקשורת, כאשר רק אתמול הגישה חברת הכרייה הגדולה בעולם, BHP Billiton, הצעת רכש עוינת של כ-40 מיליארד דולר לחברת הדשנים הקנדית Potash המחזיקה בחברת כי"ל בשיעור של 13.9%.

מנגד, אומר טל, לא ניתן להתעלם מהעובדה כי קצב ההתרחבות נמצא במגמת האטה בחודשים האחרונים, דבר המעלה חששות הן בקרב קובעי המדיניות במדינות המפתח והן בקרב המשקיעים כפי שמתבטא במדדי הסנטימנט האחרונים ומקבל ביטוי בתנודתיות בשוק המניות, מחזורים נמוכים יחסית ומגמה של המשך ירידת תשואות בשוק האג"ח הממשלתי בעיקר במדינות המפותחות ובהובלת שוק האג"ח האמריקאי, שם תשואות האג"ח הנפדה בעוד שנתיים נסחרות ברמות שפל ותשואות האג"ח הנפדה בעוד 10 שנים נמצאות בשפל של 17 חודשים.

לאור הקורלציה החיובית הגבוהה בין שוק האג"ח האמריקאי והישראלי העומדת על כ-0.7% בשנתיים האחרונות, אגרות החוב הישראליות מתנהגות בצורה די זהה, וככל הנראה אגרות החוב האמריקאיות יכתיבו את המגמה בשוק המקומי גם בטווח הקצר לפחות.

בניגוד לאינדיקציות המגיעות משוק האג"ח על המשך התמתנות כלכלית, חלק לא מבוטל של גופים מוסדיים ופרטיים, ממשיכים להגדיל את רכיב הסיכון בתיקי ההשקעות ע"י הגדלת ההחזקה במניות היתר והנדל"ן, ובמניות השורה השנייה והשלישית בכלל. המודלים הכלכליים ממשיכים להעיד כי מדדי המניות במרבית השווקים המפותחים נסחרים בדיסקאונט ביחס לשוויים ההוגן גם תחת הנחות צמיחה שמרניות.

כמו כן נמשכת הסטת כספים מאגרות חוב בדירוג גבוה לאגרות חוב בדירוגים נמוכים יותר ואף להשקיע באג"ח שאינן מדורגות אשר היו טאבו עד לפני מספר חודשים בקרב מרבית גופי ההשקעות. וכל זאת על מנת לסחוט כמה שיותר את רמת התשואות הגבוהה יחסית באג"ח מסוג זה.

בין הסיבות העיקריות התומכות במגמות אלה ניתן למנות את המשך המדיניות המרחיבה במדינות המפתח, המשך דיווח על תוצאות כספיות יחסית טובות, והאלטרנטיבות הפיננסיות, כגון אגרות החוב הממשלתיות, אשר פוטנציאל הרווח בהן הינו נמוך, וזאת לפחות בעיני אלה המעריכים כי תרחיש הדיפלציה היפאנית רבת השנים אינו יחזור על עצמו במימדים גלובאליים.

להערכת טל, המגמה בשוקי ההון בטווח הקצר תושפע משני גורמים מנוגדים עיקריים: סיכוני הצמיחה מול רמות התמחור. השינויים בהערכות מעת לעת לגבי שני גורמים אלה תמשיך לתמוך בתנודתיות בשוק המניות. "הנטייה כלפי מעלה בראייה של 12 חודשים קדימה תימשך לאור רמותיהן של האלטרנטיבות ורמות המזומן הפנוי בידי משקיעים".