שוק המט"ח המקומי התאפיין היום (ד') במגמה מעורבת כאשר שערו של הדולר הוסיף להתחזק, ולעומתו האירו נחלש. עם קביעת השערים היציגים ע"י בנק ישראל התחזק שער הדולר ב-0.275% ושערן נקבע ברמה של 3.642 שקלים. האירו היציג נחלש ב-0.655% כנגד השקל ונקבע ברמה של 5.0236 שקלים. בעולם המשיך האירו להיחלש כנגד הדולר בשיעור של 0.3% ונסחר ברמה של 1.382 דולר, בהמשך למגמת התחזקות הדולר בעולם שאיפיינה את המסחר אתמול.
"התחזקותו של הדולר בשוק המקומי גם היום, לאחר שאתמול זינק בכ-0.9% מושפעת מהמשך התחזקות המטבע גם כנגד המטבעות המובילים בעולם, לא נרשמת פעילות חריגה של הגופים הזרים" נמסר ל"גלובס" מחדרי העסקאות והוסיפו כי "בימים האחרונים סגרו חלק מהזרים הסוחרים לפי מודלים חלק מהפוזיציות שלהם בשקל, אך מדובר בהתאמה טכנית להתחזקותו של הדולר בעולם".
בשוק המשיכו לבחון את השפעותיה של הודעת בנק ישראל שנועדה לצנן את שוק הנדל"ן, בעוד שהריבית נותרה ללא שינוי בחודש נובמבר ברמה של 2%. אתמול אמר המפקח על הבנקים, חזקיהו בראיון ל"גלובס" כי "אם מחירי הדירות יעלו - ננקוט צעדים מאוד דרסטיים" המפקח על הבנקים, שייקר שוב את המשכנתאות: "אני לא מצפה לירידה במחירי הדירות אלא למיתון העלייה ואולי לעצירתה" ואמר שהוא "מקווה שהאוצר יפעל בעוד שבועיים ולא בעוד שנתיים". זאת לאחר ששר האוצר שטייניץ "בתוך שבועיים נציג צעדים לריסון מחירי הדירות".
כלכלני כלל פורקס אומרים כי "הותרת הריבית על כנה בארץ ברמה של 2% שיחק לטובת הדולר שמצליח לשמור על התמיכה ב-3.60 שקלים". ומציינים כי פרשנים רבים בארץ העבירו ביקורת על אופן התנהלותו של פישר בנוגע להעלאת הריבית על המשכנתאות וטענו כי צעד זה לא מועיל בטווח הארוך. נגיד בנק ישראל העדיף להגן על הייצוא הישראלי, וטען כי הותרת הריבית על כנה הצליחה למנוע התחזקות נוספת של השקל.
לדבריהם, "בטווח הארוך המגמה העולמית היא זו שתקבע את גורלו של הצמד, לכן בנק ישראל עשוי שלא להתערב במסחר בצורה אגרסיבית והוא כבר מתחיל לחפש פיתרונות יצירתיים נוספים במטרה למנוע קריסה של הדולר אל מול השקל . עלייה במחיר חומרי הגלם, הלחצים המופעלים להעלאות שכר בסקטור הציבורי והעלייה המתמשכת במחירי הדיור צפויים להביא לעליות מחירים שיתרמו ללחצים האינפלציוניים, אשר יאלצו את בנק ישראל לחזור למדיניות העלאות הריבית".
בראיון שערך "גלובס" עם אמיר איל, יו"ר בית ההשקעות אינפיניטי הוא העריך כי למרות שפישר יודע כי שערו של הדולר יוסיף להיחלש, הוא צפוי להמשיך במדיניות רכישת המט"ח ואין מניעה כי יתרות המט"ח של ישראל יטפסו ל-100 מיליארד דולר ואף יותר מכך. איל הסביר את המדיניות הזו, שעל פניו נראית כפעילות מפסידה, כחלק ממהלך כולל של יצירת הגנה לה קרא "כיפת מגן פיננסית" במסגרתה הוא הופך את התחייבויותיה של ישראל לשקליות נומינליות ואילו יתרות המט"ח הגדלות ישמשו כהגנה מפני משברים שעלולים להתרחש בתקופה בה האיומים על ישראל גדולים מאי פעם.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.