רוביני: "4% צמיחה בארה"ב? כמו הסיכוי לנחות על מאדים"

"נביא הזעם" שחזה את משבר האשראי: "הצמיחה בכלכלת ארה"ב לא תשתפר בשנים הקרובות ותיוותר נמוכה" ■ "מותו של בן לאדן לא שינה משהו מהותי בתמונת המצב הכלכלית

פרופסור נוריאל רוביני מעריך שהצמיחה בכלכלה האמריקנית לא תשתפר בשנים הקרובות ושהיא תיוותר נמוכה כפי שהיא כעת: "אני לא חושב שתהיה בארצות הברית צמיחה של 4.5% מתישהו בזמן הקרוב. פוטנציאל הצמיחה הנוכחי הוא לכל היותר 2.5%-3%. בדרך כלל משקים נהנים לאחר מיתון מצמיחה מהירה של 4%-5%, אבל בשנתיים מאז המשבר זה לא קרה לנו", אמר רוביני בכנס השנתי של מכון מילקן בלוס אנג'לס.

רוביני אמר עוד כי הגידול בפעילות הכלכלית בארצות הברית היתה נמוכה מהפוטנציאל. "אני לא חושב שמישהו מאמין שהצמיחה בשנים הקרובות תהיה 3.5%-4%. כמובן שאם נטוס לירח זה סיפור אחר. ובאופן ריאליסטי, לא תהיה לנו צמיחה כזאת. הסיכוי שתהיה צמיחה של 4% בארצות הברית הוא כמו הסיכוי לנחות על מאדים. זה לא יקרה מתישהו בזמן הקרוב", אמר.

הפסימיות המפורסמת של רוביני שנמנה עם הכלכלנים הבודדים שחזו את משבר האשראי העולמי לא השתנתה עם משמע החדשות על מותו של מנהיג אל קעידה אוסמה בן לאדן: "דבר מותו הוא בגדר חדשות טובות לארצות הברית ולעולם כולו, שעליהם הוא איים כראש ארגון טרור, אבל הסיכונים הגיאו פוליטיים על הכלכלה הגלובלית נותרים כפי שהיו", אמר.

רוביני ציין שהוא אינו חושב שמותו של בן לאדן שינה משהו מהותי בתמונת המצב הכלכלית "צריך לזכור שאיום הטרור נותר גם לאחר שבן לאדן איננו. האיומים על הכלכלה העולמית גדולים עתה מאלו של 2008 מכיוון שהמצב הגיאו פוליטי כעת הרבה פחות טוב ומותו של בן לאדן לא שינה זאת כלל וכלל".

רוביני התייחס גם לשאלת מעמדו של הדולר ובנושא הזה נביא הזעם פחות נחרץ ופסימי מבעבר: "זה נושא שייבחן בטווח הזמן הרחוק. גם אם המטבע האמריקני יאבד את מעמדו כמטבע המוביל בעולם, הדבר יקח זמן רב כפי שקרה לפאונד הבריטי. אם נסתכל על זה מנקודת מבט גיאו פוליטית, נראה שהכוח הכלכלי והפוליטי של האימפריה הבריטניה לווה ברווחה ציבורית, סחר חופשי ותנועות הון - והוביל לכך שהמטבע שלה יחד עם הזהב היו החשובים ביותר.

"השקיעה של בריטניה שלוותה בעלייתו של כוח אחר, ארצות הברית, הוביל להפיכתו של הדולר למטבע המרכזי. אפשר לומר שארצות הברית נמצאת בתקופת של ירידה ושיש עלייה של כוח אחר בתחילת המאה ה-21. ניתן להעריך שאסיה ובעיקר סין תהפוך לכוח כלכלי גלובלי מרכזי והמטבע שלה יכול להפוך למטבע מאוד משמעותי, אבל אני חושב שיעברו כמה עשורים עד שזה יקרה, ומעבר לזה המבנה הפוליטי של סין יקשה עליה להפוך לכזאת", לדבריו.

רוביני תיאר בדבריו בכנס את מלכוד הריבית של הפדרל ריזרב: "הבעיה היא שהכלכלה האמיתית מצדיקה ריבית נמוכה, אבל בסביבה כזאת עלולה להתפתח בועה באחד משוקי הנכסים, שוק הנדל"ן לדוגמה. יש סיכון בכך שהריבית הנמוכה שנועדה לסייע לכלכלה תייצר את הבועה והמשבר הבאים".

רוביני סבור שהעלאת הריבית על ידי הבנק המרכזי האמריקני תיעשה באופן איטי ומדורג: "אני מעריך שהפד יזוז לאט בגלל הצמיחה האיטית וההתאוששות הלא מספקת בשוק העבודה. הבנק יצטרך להודיע ולהכין את השוק מראש למהלך שכזה כפי שנעשה בעבר. רוביני העריך שהריבית בארצות הברית תיוותר נמוכה גם לאחר העלאות הריבית הצפויות במדינות אחרות בעולם".