אדרעי: בכיר בהסתדרות אמר לי שרוצים לתת לי שפיץ בראש

(עדכון) - ביה"ד סיים לדון בהשעיית יו"ר ועד עובדי הרכבת, גילה אדרעי; החלטה - בימים הקרובים ■ השופטת: לא ניתן להשעות איש ועד לפני כינוס ועדת משמעת

ההסתדרות הכללית התקשתה להסביר היום (ג') בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה מדוע השעתה את יו"ר ועד עובדי הרכבת, גילה אדרעי, ביום רביעי שעבר, עוד לפני כינוסה של ועדת משמעת בעניין ביום ראשון האחרון. הדיון נמשך שעות ארוכות והסתיים לפנות ערב, כאשר החלטה סופית תתקבל בימים הקרובים.

‏השופטת עופרה ורבנר העירה כי לפי תקנון ועדי עובדים של ההסתדרות לא ניתן להשעות איש ועד לפני כינוס ועדת משמעת; ואילו עו"ד ארנה לין, שייצגה את ההסתדרות, לא הצביעה על מקור הסמכות בעניין, למרות הפצרתה של השופטת.

‏לדברי עו"ד לין, השעייתה של אדרעי יחד עם שלושה מחברי ועד נעשתה בשל מצבור של אירועים, בהם הפרות חוזרות של הוראות ההסתדרות והחלטות שיפוטיות. לדבריה, ההסתדרות התריעה בפני הוועד לכל אורך הדרך על ההפרות האלה, אולם הארגון נמנע מנקיטת צעדים בשל הסכסוך הקיבוצי בין עובדי הרכבת להנהלה שנמשך עד לאחרונה. ‏

עו"ד סיגל פעיל, המייצגת את הוועד, טענה כי ההסתדרות התנהל גרוע יותר מאחרון המעסיקים, בכך שלא אפשרה לדחות את כינוסה של ועדת המשמעת שהתקיימה ביום ראשון. אף שהיא (פעיל) עצמה נשכרה על-ידי הוועד רק ביום רביעי בלילה, וזאת לאחר שעורך הדין שמייצג את הוועד מטעם ההסתדרות התפטר בשל ניגוד העניינים המובן.

עו"ד פעיל הצביעה על כך שיו"ר איגוד עובדי התחבורה, אבי אדרי, הופיע בוועדה המשמעת גם כגורם המתלונן כנגד הוועד וגם כחבר בוועדה. השופטת העירה על כך בציניות: "האם מדובר באותו אבי אדרי? או שזאת טעות דפוס?"

‏עו"ד פעיל טענה בדיון כי מרגע הדחתה של אדרעי ופיזורו של הוועד הארצי, הפכה הנהלת הרכבת לזרוע הארוכה של ההסתדרות במין "חברות לשעה". לדבריה, עוד לפני כינוסה של ועדת המשמעת, הנהלת הרכבת אסרה כניסה של חברי ועד למתקני החברה, ניתקה להם את הפלאפונים הניידים ואת הפקס במשרדים ודרשה את רכביהם בחזרה - למרות שהיה ידוע שקיימת מחלוקת על ההדחה.

לטענתה, מדובר בוועד שנבחר על-ידי ציבור העובדים, ולפי פסיקות קודמות של בתי הדין לעבודה, אסור להתנכל לאנשי ועד, אפילו לאחר סיום תפקידם.

עו"ד פעיל טענה כי כל הליך ההדחה נבע מהרצון לערוף ראשים כחלק ממחיר פוליטי לאחר הבחירות להסתדרות. לטענתה, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי, אני ניסנקורן, אמר לאדרעי רגע לפני השעייתה כי "מצפים ממנו לתת לה (לאדרעי) שפיץ בראש".

‏לשאלת "גלובס" באשר לזהות הגורם שציפה לזה לכאורה, השיבה אדרעי: "אולי שר התחבורה ישראל כץ".

אדרעי הוסיפה כי היא אופטימית באשר להליך בבית הדין, ולהערכתה בית הדין צפוי לפסוק כי על ההסתדרות לערוך לה שימוע חוזר.

אדרעי סירבה להשיב האם השיגה מספיק חתימות של עובדים שיאפשרו מעבר לארגון כוח לעובדים, אולם גורם המקורב לוועד טען כי כבר הושגו החתימות הדרושות.

עוד לפני סיום הדיון קבעה השופטת כי זכותה של ההסתדרות להדיח ועד עובדים "גם לפי תקנון הארגון וגם לפי השכל הישר, לאור רצף האירועים", אולם הוסיפה כי באשר לאופן ההליך שבאמצעותו נעשתה ההדחה, אכן צריך להתקיים דיון.

השופטת תהתה כיצד ההסתדרות פיזרה את כל הוועד הארצי בלי ועדת משמעת: "מה, כולם החתימו עבור כוח לעובדים? אין שם צדיקים בסדום? אני מוטרדת מעניין הסמכות", אמרה. עו"ד לין השיבה: "בצד האחריות יש סמכות. ההסתדרות רצתה לשמר את ההיררכיה ולמנוע אנרכיה".

בדיון חשפה עו"ד פעיל נתון מביך עבור ההסתדרות: מסתבר כי עו"ד לין, המייצגת את ההסתדרות, שכחה למחוק הערה שכתבה בכתב-ידה בתגובת ההסתדרות לבית הדין, שם נכתב: "איך סעיף זה מתיישב עם ועדת המשמעת?".

התוך כך, השופטת "סינדלה" את מעבר עובדי הרכבת לארגון "כוח לעובדים": "אני לא רואה טעם לדון בבקשת המבקשים (אדרעי ו-3 חברי הוועד המודחים האחרים) אם הם חתמו על הצטרפות ל'כוח לעובדים'", אמרה. אדרעי השיבה: "אני מוכנה לחתום על תצהיר שלא חתמנו".