חוגגים שנה חדשה עם יין חדש: קבלו את היינות החדשים באמת

יינות חדשים ולא סתם כאלה שמשווקים לקראת החג אלא חדשים באמת: זן ענבים חדש ביקב, בלנד מקורי, חלקת כרם שטרם נחשפה לציבור, ואפילו יין חדש-חדש, שעדיין לא הגיע למדפי החנויות

כרגילבראש השנה, משחררים היקבים לשוק עשרות יינות חדשים לקראת החג שהוא, יחד עם ליל הסדר, אחד משני הימים הגדולים של תעשיית היין המקומית. הסקירה לחג מוקדשת הפעם ליינות חדשים בפורטפוליו של היקבים שבחרתי להציג, בין אם זהו זן חדש לגמרי עבורם, בלנד מקורי או חלקת כרם שטרם נחשפה לציבור צרכני היין.

ובנימה אישית: בשנה האחרונה הלכו לעולמם, רבי ימים ומעשים, האחים צבי ובנימין סגל, מי שניהלו במשך שנות דור את יקב סגל. "סגל" הוא כבר מזמן חלק מיקב ברקן הענקי (שהוא עצמו נמכר לטמפו), ולמשפחת סגל אין בו יד ורגל כבר שנים. אפילו אבי פלדשטיין, היינן הוותיק והמבריק של היקב ומי ששמר על הגחלת אחרי מכירת היקב, פרש השנה. בכך באה בעצם לקצה שושלת יין מקומית בת עשרות שנים, ששורשיה נטועים עוד ברוסיה הלבנה של המאה ה-18. אני מקדיש את מדור החג שלי לזכרם של צבי ושל בנימין ז"ל ושולח תפילה כנה שאבי פלדשטיין ימצא שוב את מקומו הראוי בתעשיית היין שלנו.

סמיון, כרם אלקוש 2012, יקב דלתון. הסמיון היה פעם אחד מסוסי העבודה הלבנים הנפוצים ביותר בישראל. בבורדו מכורתו הוא עדיין שותפו של הסוביניון בלאן ביצירת הבלנד הבורדולזי הלבן, שהוא הרבה פחות מפורסם מהאדום. בישראל כבר איבד הזן מקסמו ונעלם ממפת היין המקומית כמעט לגמרי, לפחות תחת שמו ולא כפועל שחור - או בעצם לבן - ואלמוני. יקב דלתון הגלילי מחזיר עטרה ליושנה. הייננית המוכשרת נעמה סורקין הוציאה תחת ידיה יין, שהוא שילוב מרתק של חומציות מרעננת יחד עם טעם טרופי מאופק ונעים. יופי של יין. 99 שקלים, כשר

שורש 2012, יקב צרעה. ערן פיק, היינן המוכשר והצנוע של יקב צרעה, לא מפסיק להפתיע. הסוביניון בלאן החדש שלו מכרם שורש הוא הפתעה כפולה עבור הטעם הפרטי שלי. חשבתי שאיני אוהב יינות לבנים כבדים ומלאי גוף. אז חשבתי. ובעצם באמת איני אוהב. בדרך כלל. אלא שלכל כלל יש כידוע יוצאים מן הכלל, והסוביניון של פיק הוא כזה. יין שמצליח לשמור על רעננות "סוביניונית" קלאסית גם מתחת לשרירים שפיתח בהתיישנות שלו בחביות עץ אלון. נדמה לי שצרעה הופך ליקב הבוטיק הכי מעניין בישראל. 130 שקלים, כשר

ריחן לבן 2012, סדרת אסמבלז', יקב ברקן. אחרי האדומים הטובים, מי פחות ומי יותר, בסדרה החדשה הזו של ברקן, מגיע הבלנד הלבן (54% שרדונה, 32% ויוניה, 14% סוביניון בלאן מכרמי הר ריחן וכרם בן-זמרה שבגליל העליון), והוא, הו כמה חבל, מעט מפוספס. בתור מי שמחפש בנרות מרירות קלה ביינות, כאן המרירות חצתה מעט את הקו הנכון. יכול להיות שזה היישון הלא קצר בחביות עץ אלון חדשות מדי או משהו אחר. לא יודע. אם בכל זאת בוחרים ביין הזה, שאינו נטול חן למרות פגמיו, קררו אותו היטב לפני ההגשה. 75 שקלים, כשר

רוסאן 2012, יקב בנימינה. יקבי בנימינה מצטרפים ליקב תבור, שהשיק לפני כחצי שנה את יין הרוסאן שלו, ומשיקים גם הם יין לבן מזן הרוסאן, המגיע מצפון עמק הרון בצרפת. במכורתו הוא משמש רק כשותף זוטר בבלנדים מהוללים כמו הרמיטאז' ושאטונף דו פאפ. כאן הוא מקבל את קדמת הבמה (בעזרת גיבוי מינורי של 5% ויונייה ו-5% מרסאן, עוד זן צרפתי דרומי). התוצאה עשירה מאוד, כמעט מדי לטעמי הפרטי, ותשמח את כל מי שגם ויונייה למשל, כבר אינו חדשה מרעישה עבורו. 73 שקלים, כשר

רוזה 2012, כרם כישור, יקב כישור. היין הכי משמח בטעימה הזו הוא לא רק יין חדש, אלא גם אחד שמגיע מיקב חדש, שהוא לכשעצמו הרבה יותר מעוד יקב בוטיק, ויש כידוע רבים כאלה. יקב כישור הוקם בכפר כישורית, שהוא כפר של בוגרים בעלי צרכים מיוחדים בגליל העליון המערבי. כמו הפרויקט הוותיק והמוכר כבר של יקב טוליפ, גם כאן משלבים יצירת יין שכידוע משמח לבב אנוש, עם עשיית מצווה מן המעלה הראשונה. מה יכול להיות יפה יותר. תחת הדרכת היינן המנוסה איתי להט (אקס יקבי ברקן) יצרו אנשי יקב כישור רוזה המורכב מ-50% ענבי קברנה סוביניון ומ-50% ענבי קברנה פרנק. המרירות המרומזת שהוא מפגין רק הופכת אותו לבוגר ולמקסים עוד יותר לטעמי. 75 שקלים, כשר

ורוד 2012, יקב ססלוב. יינות הרוזה עושים בשנים האחרונות קאמבק גדול ומשמח. הרוזה של ססלוב מצהיר בגאון מעל תוויתו המקסימה שהוא חצי יבש. בתור אבא של צפר, אני קהל שבוי מראש לתווית המציגה פלמינגו מצויר, וזו רק אחת מתוך סדרת היינות של ססלוב המציגה ציפורים שונות. את השטיק לא ססלוב המציאו, אבל מי כמוני שמח שהם בחרו לאמץ. היין עצמו יכול להרתיע כל מיני פלצנים. עד שיטעמו. זהו יין מקסים במתיקותו הבולטת. הוא מורכב מ-55% ענבי שיראז, 27% קברנה סוביניון ו-18% פטי ורדו מכרמי היקב בגליל העליון, והוא אחד היינות הראשונים שרוני ססלוב יוצרת לגמרי לבדה אחרי שאביה בארי, מחלוצי יקבי הבוטיק בישראל, יצא לחופשה ארוכה מעבר לים. 84 שקלים, כשר

קברנה סוביניון 2010, כרם סומקה, יקבי כרמל. טוב, בשביל לחדש לא חייבים תמיד לאמץ כל זן אפשרי או לערבב כל ערבוב העולה על דעת יוצריו. יקבי כרמל הוותיקים - שכידוע לחובבי היין הרציניים הם כבר מזמן לא אותו ענק מאובן ומאובק - משחררים לקראת החג עוד יין בסדרת הכרמים היחידניים שלהם, סינגל ויניארדס בלעז. זהו עוד קברנה סוביניון קלאסי, הפעם מכרם סומקה שבצפון רמת הגולן, הכרם הכי צפוני ברמת הגולן של יקבי כרמל (כן, יש לכרמל כרמים ברמה). פרנסי היקב הבטיחו יין "רזה" מאוד ואלגנטי. אני דווקא מצאתי אותו שרירי למדי, אבל לא בלי חן. מדובר ביופי של קברנה, רציני, בוגר ואחראי. 120 שקלים, כשר

קריניאן 2009, יקב צ'ילאג. אורנה צ'ילאג מצטרפת לרשימה הולכת וגדלה של יקבים שעושים כבוד מחודש ובעצם ראשון לסוס העבודה האדום והוותיק של תעשיית היין המקומית, הלוא הוא זן הקריניאן. לא מעט ייננים חושבים שהקריניאן הוא העתיד של היין בישראל. אנחנו נתרכז בהווה. צ'ילאג ערבבה 85% קריניאן עם 10% קברנה סוביניון, 3% סירה ו-2% פטי ורדו, ויצרה בסך-הכול 660 בקבוקים של יין כפרי ומחוספס משהו, שחובבי יינות שרוטים בפינות, כמוני למשל, מאוד יחבבו. 98 שקלים

מלבק ירדן 2010, יקבי רמת הגולן. יקבי רמת הגולן אינם הראשונים לייצר יין זני מענבי מלבק, שהם כוכבים גדולים בארגנטינה ובקהור שבדרום צרפת, ופעם היו גם חלק חשוב במיוחד בבלנד הבורדולזי האדום. אבל לא תמיד ממהרים אנשי היקב הצפוני להעניק ליין חדש שלהם את הכבוד להתברג ישר לסדרת הדגל ירדן. והכבוד מוצדק. מדובר ביין מרתק: חומצי במידה, בעל גוף בינוני פלוס, אבל מבלי להיות בומבסטי מדי כמו לא מעט מיינות היקב. 120 שקלים, כשר

מרסלאן 2012, יקב רקנאטי. הפתעת הטעימה. בפעם הראשונה במדור הזה, אני חושף יין שעדיין לא יצא לשוק. לבקשת G, אנשי רקנאטי הסכימו למכור את היין לכל מי שיתקשר ליקב, במה שמכונה מכירה עתידית (כלומר, מזמינים עכשיו, מקבלים כשיהיה מוכן). וזה כדאי, ועוד איך. המרסלאן הוא זן אדום שהוא בעצם הכלאה של שני זנים אדומים מהוללים - קברנה סוביניון וגראנש. אפילו בצרפת, שבה פותחה ההכלאה הזו, כמעט שלא משתמשים בה ליצירת יין זני, אבל הבחירה של יקבי רקנאטי מצדיקה את עצמה בהחלט. מדובר ביין נהדר, שאף שהוא עושה את כל מה שאני לא אוהב - המון פרי מוחצן ולא מעט וניל - באופן מפתיע זה נגמר נהדר. 149 שקלים כשיצא לחנויות, 96 במכירה עתידית ביקב (טל' 04-6222288), כשר

טיפה

חגיגה ביקב

יקב הרי גליל בקיבוץ יראון משיק את יין יראון 2010, ומזמין את חובבי היין ואת הקהל הרחב לחגוג את עונת הבציר ואת קבלת השנה החדשה. יתקיים מופע מוזיקלי של חגי ואנדראה כובש, המנגנים מוזיקת פולקלור מאירלנד ומהאיים הבריטיים, שירים ישראליים וקטעים מקוריים בהשראת נופים בגליל. יוגש כיבוד קל ותתקיים מכירה של יינות היקב במחירים מיוחדים. 30.8, 11:00, ללא תשלום, טל' 04-6868748

יינות / צילום: יחצ
 יינות / צילום: יחצ

רוצה להשאר מעודכן/ת בנושא הסיפורים הגדולים של השבוע?
✓ הרישום בוצע בהצלחה!
צרו איתנו קשר *5988