בחזרה לעתיד הדיור הציבורי

עמידר שוב אינה רק חברה המנהלת נכסים ותו לא; היא כיום גם חברה יזמית שמובילה את תחום ההתחדשות העירונית בישראל, זאת לאחר שהפכה לזרוע ביצוע של משרד הבינוי ■ דעה / יצחק לקס

עד היום ניכרת השפעתם של גדולי האומה על חברת עמידר. רבים מהם כמו לוי אשכול וגולדה מאיר, עמדו בראש החברה והכשירו באמצעותה את הבניין ויישוב הארץ, קלטו את גלי העלייה הגדולים וביססו את ישראל כמדינה בעלת חוסן חברתי-לאומי.

עם כניסתי לתפקיד כיו"ר מועצת המנהלים של החברה, החלטתי, ביחד עם חברי בדירקטוריון, לצעוד בדרך שהתוו לנו האבות המייסדים ולפעול לפי מטרות ועקרונות החברה ההיסטוריות - דיור ציבורי ובנייה, לצד סיפוק הצרכים החברתיים והחינוכיים של הדיירים.

כדי לממש תפיסה זו קיבל דירקטוריון החברה מספר החלטות משמעותיות הנוגעות הן לדיור עצמו, הן לדיירים והן למימוש מטרתה ההיסטורית של עמידר - "לעסוק במפעלי בניין, בפיתוח, בשיכון לעולים ו/או לאחרים בעיר ובכפר ובכל מקום אחר בישראל".

בראש ובראשונה קבע הדירקטוריון כי לא ייתכן שדיירים יתגוררו בדירות שאינן ראויות למגורים, ולכן החליט להעביר תקציב בסך 80 מיליון שקל להעמקת השיפוצים ואחזקת הדירות, זאת מעבר לתקציב המיועד לכך ממשרד הבינוי. כמו כן, עמידר רוכשת מאות דירות לדיירי הדיור הציבורי. בשלב הראשון - 400 דירות, ובשלב השני, כ-600 דירות נוספות בעלות כוללת של כמיליארד שקל.

נוסף על כך, הדירקטוריון מוביל תפיסה ערכית וחברתית שקובעת כי "לפני כל דירה יש דייר", וכי עלינו לזכור ולדעת כי נפלה בחלקנו הזכות לפעול לקידומם, לחיזוקם ולהעצמתם של האנשים המוחלשים יותר בחברה, שחלק ניכר מהם מתגורר בדירות עמידר. בשל כך, פועלת עמידר להעצמת דייריה באמצעות הפעלת מועדוניות ברחבי הארץ, הקמת "מרכזים קהילתיים עמידר" בתוך השכונות, וכן בפעילויות רווחה רבות ומגוונות, לרבות הכשרה תעסוקתית לצעירי עמידר, זאת בשיתוף עם שירות התעסוקה וארגוני הקבלנים השונים.

עמידר שוב אינה רק חברה המנהלת נכסים ותו לא. היא כיום גם חברה יזמית שמובילה את תחום ההתחדשות העירונית בישראל, זאת לאחר שהפכה לזרוע ביצוע של משרד הבינוי; נענתה לאחרונה ל"קול קורא" לביצוע פרויקטים של תמ"א 38 בקרית שמונה, בטבריה ובבית שאן; ונכנסה לתחום הפינוי-בינוי בקרית-גת, בלוד, בירושלים ובעוד מקומות ברחבי הארץ. למרות שפרויקטים אלו אינם נחשבים לכלכליים, החברה, כחלק מתפיסתה החברתית, רואה חובה לבצעם.

בתחילת דרכה, בימיה הראשונים של המדינה, ביצעה עמידר פרויקטים לאומיים של בנייה, פיתוח, שיכון וקליטת עלייה. בימים אלה פועלת החברה להחזיר עטרה ליושנה וחוזרת לפעול בתחומים אלה, ואף מבקשת לחזור ולעסוק בעת הזו ביצירת פתרונות דיור מהירים ואמיתיים לעולים הרבים שצפויים להגיע לישראל ממדינות אירופה.

* הכותב הוא יו"ר עמידר