רוצים להוזיל את הדירות ולמצוא עבודה? בואו לעבוד בבנייה

המדינה חייבת לעודד את ענף הבנייה ■ דעה / חנן מור

מחירי הדיור עמדו בבסיס מערכת הבחירות הקודמת וגם במערכת הבחירות הם תופסים פוקוס רב. (מערכת הבחירות הקודמת התמקדה במחירי הדיור וגם במערכת הבחירות הנוכחית עיקר תשומת הלב מוקדשת למחירי הדיור). לכל המועמדים יש תוכניות כאלה ואחרות להורדת מחירי הדיור. הניסיונות שנעשו בתקופת הממשלה הקודמת להוריד את המחירים, לצערנו, נשארו בסופו של יום, רק ברמת ההצעות ולא הצליחו להגיע לכדי ביצוע ויישום.

נראה, כי בין שלל ההצעות המטפלות בשחרור חסמים, בקביעת מחירי רף, בהוזלות שונות בדמות מע"מ 0% או במענקים שונים, אף אחת מהן לא עוסקת בבעיה שמשליכה רבות על מחירי הדיור המחסור בכוח אדם בענף הבניה ללא טיפול בבעיה זו, המחירים לא ירדו.

בענף הבנייה ישנו מחסור תמידי בכוח אדם מיומן ולא מיומן. כבר שנים רבות שהתחום לא מושך אליו עובדים יהודים ונסמך רק על עובדים זרים או פועלים ערבים.

על מנת לעמוד ביעדי הבניה ובביקושים לדירות יש צורך במספר רב מאוד של עובדים וכיום יש מחסור חמור בעובדים. לצורך ההמחשה, הממשלה האחרונה הציבה יעד של 60 אלף התחלות בנייה בשנה הדורשות גם עמידה ביעדי פיתוח תשתיות עבור השכונות החדשות. כדי לעמוד ביעד זה יש צורך בתוספת של עשרות אלפי עובדים זרים. כיום, על פי נתוני התאחדות הקבלנים יש רק כ-5,500 עובדים זרים. כך שכל עוד לא נצליח להגיע למספר העובדים הנדרש, יעדי הבניה לא יהיו ריאליים וההשפעה על מחירי הדיור ברורה.

חשוב לציין: התלות בעובדים זרים הינה תולדה של חוסר הרצון של הצבור היהודי ישראלי לעבוד בענף. הדבר נובע מתדמית גרועה שנוצרה למקצועות הבנייה, תדמית שצריך לשנות ולשפר במהרה. מדובר בענף מתגמל מאוד גם מבחינת סיפוק בעבודה וגם מבחינת הכנסה. בענף הבנייה המשכורות גבוהות מעל הממוצע בארץ, כך שלא חייבים ללכת למקצועות ההיי-טק כדי להגיע לרווחה כלכלית.

יש בענף המון תפקידים שאינם דורשים עבודת כפיים, כגון עובדי לוגיסטיקה ומנהלים בכירים וזוטרים שגם בהם יש מחסור קבוע. הסיבה למחסור זה איננה ברורה וחייבים לפתור את הבעיה הזאת אחת ולתמיד.

שיפור התדמית של הענף איננה משימה קשה. את העידוד הראשוני לתגבור הענף בעובדים ישראליים חייבת להוביל קודם כל המדינה. יש להגדיר את העוסקים בענף, ואת תפקידיהם אך לא פחות מכך חייבת להיות חלוקת אחריות נכונה בין אנשי המקצוע, היזם, הקבלן, מנהל פרויקט, מנהל עבודה וקבלני משנה . כמו כן, באמצעות תקציבים לא גדולים ניתן לערוך קמפיינים לעידוד תדמיתו של הפועל הישראלי ולעידוד היציאה לעבודה בבניה.

לאחר העידוד הראשוני מצד המדינה, מוטלת המשך המשימה על כולנו - כולם רוצים שמחירי הדיור יירדו, אך אף אחד לא רוצה שילדיו יעבדו בענף הבנייה. את התפיסה הזו חייבים לשנות. אם נבין שענף הבנייה מעסיק לא רק בנאים, אלא יש בו מגוון תפקידים, אפשרויות קידום ושכר מתגמל, הדרך להשתלבות בענף בקרב צעירים רבים תהיה קצרה.

מה שעוד חשוב לספר על הענף הוא שבניגוד לענף ההיי-טק שבו לאחר גיל 40 קשה למצוא עבודה, הרי שכאן לגיל ולוותק יש יתרונות רבים. אז בואו בהמוניכם.

* הכותב הוא יזם נדל"ן ויו"ר קבוצת חנן מור