ביום שני בשבוע הבא תקיים ועדת הכלכלה את פגישת הסיכום שלה במסגרת הליך ההתייעצות בהתאם לסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים. מדובר בדיון פנימי שבסופו ישלח יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, מכתב לראש הממשלה ובו כתוב שקוימה חובת ההתייעצות. ייתכן שהיו"ר יחליט לצרף למכתב גם כמה המלצות.
המלצות הוועדה לא יפתיעו איש. כבל טען כבר היום, עוד בטרם השמיע ראש הממשלה בנימין נתניהו את עמדתו, כי "חובה לעשות כל מה שנדרש כדי לעצור את מתווה הגז העקום והרע לישראל". היו"ר הפציר בראש הממשלה לא להצדיק את עקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים בשם הביטחון, ולא "להפעיל את סעיף 52 לשווא".
אם ירצה בכך, ראש הממשלה יוכל לחתום על מתווה הגז כבר ברגע שיונח מכתבו של כבל על שולחנו. גורמים במשק מעריכים שכדי שלא ייטען נגדו כי לא התחשב בהמלצות הוועדה, יחכה נתניהו כמה ימים עד החתימה הסופית.
כתבות נוספות בנושא:
■ נתניהו הציג מסמך מסווג וטען: "אספקת הגז חיונית לקיום המדינה"
■ דעה: ממשלות נתניהו דרדרו אותנו אל סף אסון בגז הטבעי
■ הדבר הכי גרוע שהיה יכול לקרות לנתניהו עם מתווה הגז
■ "לוויתן יפותח!": הפאנל הסוער על מתווה הגז בוועידת ישראל לעסקים
■ חברות הגז שוב מנסות למזער נזקים בדיווח לבורסה?
לקראת הופעתו של נתניהו בוועדת הכלכלה, פעילי מגמה ירוקה, ממובילי מאבק הגז, התייצבו הבוקר (ג') מול מעון רה"מ בירושלים בקריאת השכמה וקראו לו לעצור את המתווה: "נתניהו, תתעורר, עצור את שוד הגז, את עקיפת הדמוקרטיה ואת רמיסת האינטרס הציבורי".
אבל השאלה האמיתית היא "לא מתי יאושר המתווה?", אלא "מה קורה ברגע שהמתווה מאושר?". המכשול העיקרי שעומד בפני יישום המתווה הוא שורה של בג"צים, שככל הנראה יוגשו על ידי ארגונים ועמותות חברתיות, חברי כנסת ונציגי ציבור.
אחת הטענות המרכזיות שככל הנראה תעלה בעתירות הללו היא שנשמטה הקרקע מתחת להצדקה שניתנה לעקיפת הממונה - הצדקה מדינית ביטחונית. העותרים יטענו כי מצרים עצמה הודיעה שהיא מפסיקה את המשאים ומתנים על ייבוא גז ישראלי.
כבר לאחר הליך השימוע הציבורי ביולי הגישו חברי הכנסת שלי יחימוביץ' וכבל (המחנה הציוני) ותמר זנדברג (מרצ), לצד הפורום הישראלי לאנרגיה, עמותת צלול והתנועה לאיכות השלטון, עתירה לבג"ץ, בבקשה להאריך את הליך השימוע הציבורי. בג"ץ דחה אז את העתירה וטען שאין הצדקה להתערבותו בשלב זה, "גם נוכח ההליכים שעתידים להתקיים בוועדת הכלכלה של הכנסת".
האם יתערב בג"ץ בתום הדיונים? הניסיון מראה כי בג"ץ מעדיף שלא להתערב בסוגיות הקשורות במשק הגז הטבעי. הוא לא התערב בששינסקי, הוא לא התערב בצמח, וככל הנראה לא יתערב עכשיו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.