הממשלה אישרה היום (א') את התוכנית של משרדי ראש הממשלה, הכלכלה והתעשייה והאוצר, ובמרכזה שורה של הקלות שיועמדו ליזמים שפותחים עסקים חדשים. בין ההקלות וההטבות שכוללת התוכנית החדשה: קיצור ביורוקרטיה והקלות ברגולציה; הנחות ופטורים בתשלום של אגרות למשרדי הממשלה ולארגונים היציגים במשק; קיצור של תהליכי תכנון ובנייה; הקלות בתחום רישוי העסקים; גמישות ניהולית בהעסקת עובדים ועוד. על פי התוכנית, עסק חדש הוא עסק שלא חלפו מעל ל-5 שנים מיום פתיחתו.
מטרת התוכנית שאושרה היום בממשלה היא להעלות את שרידות העסקים החדשים שעתידים להיפתח, לאפשר פתיחה של מקומות תעסוקה חדשים והעלאת הצמיחה במשק, וזאת על רקע נתוני משרד הכלכלה והתעשייה שלפיהם מדי שנה נפתחים בישראל כ-50 אלף עסקים חדשים, אך כ-40 אלף מהם לא שורדים כלל את השנה הראשונה.
"מטרת התוכנית היא לאפשר סביבה עסקית טובה וודאית יותר ליזמים", אמר בשיחה עם "גלובס" מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה, רן קוויתי. "מתוקף התוכנית יעמדו לרשות יזמים המבקשים לפתוח עסק חדש מדריכים שיתמכו ויסייעו להם בהבנה ובהטמעה של דרישות רגולטוריות. יזם שפותח כיום עסק נחשף רק בדיעבד לדרישות רגולטוריות שעל הפרתן הוא נקנס בסכומים שלעתים עולים על המחזור הכספי של העסק".
במסגרת התוכנית, בטרם יירשמו לעסקים חדשים קנסות יינתנו להם 3 התראות, וזאת כדי לאפשר להם לתקן ליקויים שנמצאו מבלי שייחשפו לסנקציות כלכליות כבדות. על פי התוכנית החדשה, גם גובה הקנסות שיירשמו לעסקים חדשים, לפחות בשנתיים הראשונות, ירוסן - כך שהם לא יעלו על 5% ממחזור העסקאות השנתי שלהם. בין השנה השלישית לשנה החמישית לחייו של העסק, גובה הקנסות לא יעלה על 7% ממחזור העסקאות השנתי שלו. הגבלת גובה הקנסות נועדה להבטיח שמנגנוני הענישה הקיימים לא יובילו לפגיעה אנושה בעסקים אלה ואף לסגירתם.
לדברי קוויתי, במהלך החודשים הקרובים ידון צוות בראשות הכלכלן הראשי במשרד האוצר, כולל נציגים ממשרדי הממשלה השונים, גם על פטורים והקלות בתשלום של חלק מן האגרות הממשלתיות שבהן חייבים כיום בעלי עסקים חדשים. עוד נקבע, כי עסקים חדשים לא ישלמו בחמש השנים הראשונות לפעילותם אגרות ודמי טיפול לארגונים היציגים השונים במשק שאליהם הם משתייכים.
מהצעת ההחלטה שאושרה בישיבת הממשלה עולה עוד כי משרדי הממשלה השונים יפעלו בתוך כחצי שנה למען קידום תיקוני החקיקה הנדרשים, באופן שיאפשרו להקל ברגולציה על מגזר זה. לפי ההצעה, במקרה של מחלוקת בין משרדי הממשלה השונים לבין הסוכנות לעסקים קטנים במשרד הכלכלה והתעשייה, היא תובא להכרעת ועדת השרים לרגולציה.
להפחית דרישות רגולטוריות
באיגוד לשכות המסחר אמרו היום כי התוכנית החדשה חיונית למשק אך עם זאת נעדרת ראייה כוללת: "מול הרצון לסייע לעסקים חדשים יש לשאוף למניעת סגירתם של עסקים קיימים שמספרם עלה לרמה מדאיגה של כ-40 אלף בשנה", אמר נשיא האיגוד, אוריאל לין. "במקום ללמד עסקים כיצד עליהם להטמיע דרישות רגולטוריות, מוטב שהמדינה תפחית את רשימת הדרישות הרגולטוריות", הוסיף.
לדבריו, "אין ספק שיש במהלכים כמו הפחתת אגרות ריכוך של אמצעי אכיפה מנהליים, מניעת שימוש באמצעי אכיפה דרקוניים וגמישות בהעסקת עובדים כדי לתרום להצלחת עסקים חדשים. עם זאת, התוכנית נעדרת ראייה מקיפה של מה שקורה כיום במגזר העסקי בישראל: מובילי התוכנית לא רואים מול עיניהם את התמונה המלאה של היקף ההכבדות והעלויות שהוטלו על גב המגזר העסקי מאז שנת 2000 ועד היום, ובהיעדר ראייה כזאת אי אפשר לעצב תוכנית שמחד תסייע לעסקים החדשים, ומאידך עסקים קיימים ופעילים ייסגרו".
אישור התוכנית של משרדי הממשלה לעידוד העסקים החדשים בממשלה היום נעשה במקביל לתוכנית אחרת שמציגים בימים אלה באיגוד לשכות המסחר לעידוד הצמיחה במגזר העסקי. תוכנית זו כוללת גם הקלות בהליכי הקבלה לעבודה וסיום העבודה של עובדים; קידום של רפורמה הכוללת תיקון בשעות העבודה והמנוחה באופן שיאפשר העסקה גמישה; עצירת רגולציות חדשות למשך כשנה וביטול רגולציות בהיקף של 10% בכל שנה; ריסון העלאות אוטומטיות של הארנונה לעסקים ועוד.

תכנית ההקלות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.