פרקליט המדינה שי ניצן: "אם נפגעתם על רקע מיני - תתלוננו"

בעקבות הטענות כי הפרקליט אורי קורב ביצע עבירות מין בפרקליטה, פרסם ניצן איגרת לעובדים הקוראת להם להתלונן אם חוו פגיעה דומה ■ "יש לגלות אפס סובלנות כלפי תופעות של הטרדה מינית וכל פגיעה מינית אחרת"

שי ניצן / צילום: תמר מצפי
שי ניצן / צילום: תמר מצפי

הרוחות בפרקליטות סוערות בעקבות חשיפת חדשות 2 כי התנהלה חקירת משטרה, בעקבות מידע מודיעיני, כנגד הפרקליט הבכיר אורי קורב בחשד לביצוע עבירות מין בפרקליטה. הלילה שיגר פרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, איגרת לעובדים בפרקליטות, הקוראת לכל מי שנפגע מינית להתלונן על כך.

"מצאתי לנכון לפנות אליכם בעקבות הפרסומים מהימים האחרונים בנוגע לפרקליט שהגיע לגביו מידע שהעלה חשדות לביצוע עבירת מין בעובדת", פתח ניצן מבלי לציין במפורש את שמו של קורב. "אני רואה חשיבות גדולה ביצירת סביבת עבודה בטוחה ומכבדת עבור כלל עובדותינו ועובדינו. עמדתי היא כי יש לגלות אפס סובלנות כלפי תופעות של הטרדה מינית וכל פגיעה מינית אחרת", כתב.

ניצן התייחס לחומרת המקרה בו התרחשה לכאורה פגיעה מינית דווקא במוסדות הצדק: "כעובדי הפרקליטות אנו אמונים על אכיפת החוק ומובילים את ההגנה על כבוד האדם ואת העשייה התביעתית גם בתחום החשוב של מאבק בתופעה הפלילית של פגיעות מיניות, לרבות במקום העבודה. אשר על כן, אני רואה חשיבות ערכית מן המעלה הראשונה בעידוד עובדים ועובדות אשר נפגעו - להתלונן".

"אחריותנו היא להקשיב לנפגע"

"איני מקל ראש כמובן בקשיים האישיים שהגשת תלונה מסוג זה מציבה בפני מי שנפגע מעבירת מין, וניתן להבין כל החלטה של העובד הנפגע", הוסיף פרקליט המדינה, "אולם אחריותנו כמנהלים ועמיתים היא להקשיב לנפגע, לתמוך בו ולעודדו לפנות לגורמים המוסמכים".

עו"ד ניצן שב והדגיש: "חשוב לי לפנות אליכם ולבקש בכל לשון של בקשה, מכל עובד או עובדת שנפגעו מעבירה, או שנודע להם על כך שנעשה מעשה מסוג זה, שיפנו למנגנונים שתפקידם לקבל תלונות בעניין זה. אני סמוך ובטוח כי אלה יטפלו בהן בזהירות וברגישות המתחייבות, וכל מידע ייבדק לגופו כדי להביא לחקר האמת".

לסיום הבהיר ניצן כי כל עובד או עובדת שיבחרו להתלונן או למסור מידע על עבירת מין שנעברה בתוך הפרקליטות, יקבלו גיבוי והגנה מלאים. "מעבר למנגנונים הפורמליים המיועדים לקבלת תלונות שכאלה, גם דלתי ודלת כלל המנהלים תהיה לעולם פתוחה בפני כל עובדת ועובד, ככל שיבקש לשוחח עמנו בנושא זה".

לאורך המכתב לעובדים לא התייחס הפרקליט לטענות כנגד קורב. "אין בכוונתי להתייחס למקרה הספציפי עליו פורסם בימים אלה, אלא מדובר מבחינתי במסר שלמרות שהינו בבחינת מובן מאליו, מצאתי לנכון לחזור עליו", הסביר.

החקירה הסמויה נגד קורב: פרטים חדשים

בשבוע שעבר דווח כי הפרשה החלה כבר לפני 3 שנים: הפרקליטה, שהייתה כפופה לעו"ד קורב, הפסיקה להגיע לעבודה באופן מפתיע במשך ימים ארוכים. בסופו של יום, כששבה לעבודה, זומנה לשיחה אצל פרקליטת מחוז ירושלים, עו"ד נורית ליטמן. על-פי מקורות במשרד המשפטים, הפרקליטה נימקה את היעדרותה הארוכה ממקום עבודה בכך שיש עליה עומס חריג של עבודה ועניינים אישיים.

אותם גורמים דיווחו כי בתום הפגישה הוחלט, לבקשתה, להעביר אותה לפרקליטות אחרת, וכך נעשה. פרקליט המדינה לשעבר, משה לדור, ופרקליט המדינה הנוכחי, שי ניצן, שהיו באותם ימים בחפיפה, לא עודכנו על העברתה של הפרקליטה מפרקליטות ירושלים.

בחודשים האחרונים הגיע מידע לפיו הייתה אותה עובדת קורבן של עבירות מין. פרקליטת מחוז ירושלים ליטמן העידה בפני צוות החקירה וטענה כי לא ידעה ולא יכולה הייתה לדעת על הטענות.

במהדורה המרכזית נחשף כי בחודשים האחרונים התנהלה בדיקה חשאית בעקבות מידע על כך שפרקליט בכיר מאוד מפרקליטות מחוז ירושלים, שניהל ומנהל תיקים רגישים ביותר, ביצע עבירות מין בעובדת הכפופה לו. על-פי הדיווח, המידע שהגיע הוביל להקמת צוות חקירה מיוחד במשטרה, שהורכב מחוקרים וקצינים שאינם מכירים את הפרקליט הבכיר. את הצוות ליוותה סגנית אלוף מצה"ל, קצינה מהפרקליטות הצבאית, המתמחה בטיפול בעבירות מין.

צוות החקירה המיוחד פעל בחשאיות מוחלטת: החוקרים נפגשו פעמיים עם הקורבן לכאורה, אולם העובדת סירבה לשתף פעולה עם החוקרים. בסיומו של יום הוחלט לגנוז את התיק במישור הפלילי בשל היעדר אופק חקירתי.

ההיבטים המשמעתיים של הסיפור עדיין נבחנים. התובע הבכיר לא היה מודע לחקירה בעניינו, ורק בעקבות פניית חדשות 2 הוא זומן לשיחה אצל פרקליט המדינה, שבה נמסר לו המידע.