אחד המועמדים למפקד גל"צ: לבחון את התנהלות ועדת האיתור

יועץ התקשורת יוסי לוי פנה לראש ועדת האיתור ולשר הביטחון בדרישה "לרדת לחקר ההליכים שקיימה הוועדה, כדי לוודא כי אינה משמשת כסות לביצוע מינוי תפור מראש" ■ הוועדה המליצה כי למפקד גל"צ ייבחר אחד מהשלושה: שמעון אלקבץ, יהושוע מור-יוסף ומאיה להט-קרמן

יפתח רון טל / צלם: איל יצהר
יפתח רון טל / צלם: איל יצהר

האם הליך הבחירה למפקד גלי צה"ל עומד לעבור לפסים משפטיים? לאחר שבשבוע שעבר פרסמה ועדת האיתור לתפקיד, בראשותו של אלוף במיל' יפתח רון-טל, את שלושת מומלציה לתפקיד, פנה לאחרונה אחד המועמדים האחרים לתפקיד, יועץ התקשורת יוסי לוי, בדרישה להקפיא את ההמלצות ולחקור את ההליכים שקיימה הוועדה. 

לוי, יש לציין, הגיש את הפנייה בסוף יוני, עוד לפני שהוועדה קיבלה את החלטה הסופית בעניין. במכתב ששלח ליו"ר הוועדה, האלוף במיל' רון-טל, באמצעות עורכי הדין יובל יועז ודורון ברקת, הוא טען כי "התנהלות הוועדה מעוררת חשש לפגיעה בכללי מינהל תקין, בטוהר המידות ואף באמון הציבור ברשויות השלטון, וזאת נוכח הכוונה המסתמנת לפסול מראש את מועמדותו של מרשי, בלא שקילה עניינית של הניסיון, הכישורים וההישגים העומדים לזכותו". 

לוי מעלה במכתבו - שעותק ממנו מוען לשר הביטחון אביגדור ליברמן - שורה של השגות לגבי התנהלות הוועדה בעניינו. החל מעצם העובדה שעוד לפני תחילת עבודתה דווח בכלי תקשורת שונים על המועמד שכביכול הוא המועדף עליה לתפקיד, המשך בעובדה שלאחר סגירת המכרז הודלף שמו של לוי כאחד האנשים שהגישו את מועמדותם לתפקיד (שמו של לוי כמועמד, כמו גם של מועמדים רבים אחרים, פורסם לאחר הגשת המועמדויות ב"גלובס"), וכלה ביחס לו זכה מחלק מחברי הוועדה כשהגיע לראיון בפניה. 

לפי המכתב, במהלך הראיון של לוי הודיע לו רון-טל כי הוא נאלץ לצאת והעביר את ניהול הדיון לחבר הוועדה אחר, דובר צה"ל לשעבר וכיום ראש אכ"א, האלוף מוטי אלמוז. "למרבה הפליאה", נטען בפנייה, "האלוף אלמוז הביע חוסר עניין גמור במתרחש בחדר הוועדה במהלך הראיון של מרשי. הוא נראה בלתי קשוב למתרחש ומיקד את כל תשומת-לבו במשך כל הראיון במכשיר הטלפון הסלולרי שלו, כשהוא מואיל להרים את עיניו מהמכשיר פעם או פעמיים לכל היותר". 

עוד נטען כי גם לאחר שרון-טל שב לחדר, הוא הפגין "אדישות וחוסר עניין, למעט שאלה או שתיים". זאת בזמן ששלושת חברי הוועדה האחרים כן היו קשובים והפגינו עניין בדברים. 

"התנהלותה של הוועדה בראשותך... העצימה את החשש שכל תפקידה של הוועדה המייעצת הוא ליצור מראית-עין של הליך מינוי תקין. התנהלות זו נראית, על פניה, כהתנהלות בלתי תקינה ואסורה, הגורמת לפגיעה קשה באמון הציבור במערכות הממשל ובהליכי מינוי לתפקידים בכירים בשירות הציבורי", נכתב עוד בפנייה.

לוי עצמו אמר היום (ב') ל"גלובס" כי אם שר הביטחון, אביגדור ליברמן, מעוניין למנות אדם מטעמו למפקד לגלי צה"ל "שהיפוך את התפקיד למשרת אמון - במקום להקים ועדה שהיא כולה פארסה". 

כאמור, לאור התנהלות הדברים המתוארת, מבקש לוי באמצעות עורכי דינו "לרדת לחקר ההליכים שקיימה הוועדה המייעצת, כדי לוודא כי היא אינה משמשת כסות לגיטימית לביצוע מינוי 'תפור' מראש, תוך הפרת כללים בסיסיים של הליכי מינוי בשירות הציבורי".

עוד נכתב בהקשר זה כי לוי "שומר לעצמו כל זכות - לרבות הזכות לפנות לערכאות המתאימות כדי שיתנו דעתן והנחיותיהן בעניינים אלה. אבקשך לראות במכתב זה פנייה אחרונה בכל הנוגע למיצוי הליכים טרם פנייה לערכאות". 

רון-טל הפנה לתגובת משרד הביטחון. ממשדר הביטחון לא נמסרה עד כה תגובה. 

כזכור, בשבוע שעבר סיימה ועדת האיתור את תפקידה והגישה לשר ליברמן את המלצתה שכללה 3 מועמדים להחלפת ירון דקל בסוף החודש: שמעון אלקבץ, יהושוע מור-יוסף ומאיה להט-קרמן. ליברמן אמור לקבל את החלטתו בעניין עד סוף השבוע. 

מלבד רון-טל ואלמוז כללה הוועדה גם את השופטת בדימוס שרה פריש; עיתונאי ופרשן "ידיעות אחרונות", שמעון שיפר; ונציב שירות המדינה לשעבר, שמואל הולנדר.