בין מה שקרא למה שיקרה: המבחן הבא של שר התקשורת

השינויים המשמעותיים והדרמטיים שנדרשים בשוק הטלוויזיה יצריכו את השר איוב קרא להתעמת בצורה כזאת או אחרת עם גופים חזקים ואינטרסנטיים ■ פרשנות

השר איוב קרא / צילום: דוברות הכנסת – נועם ריבקין פנטון
השר איוב קרא / צילום: דוברות הכנסת – נועם ריבקין פנטון

דבר אחד צריך לומר לזכותו של שר התקשורת איוב קרא: הוא נכנס לתפקידו כשלפחות ברמה ההצהרתית הוא חדור אמביציה ורצון להוביל שינויים גדולים ומשמעותיים בתחום שעליו הופקד. האמביציה והרצון הללו הם גם בהחלט במקומם על רקע העובדה שהתחום - שלמי ששכח הוחזק עד לא ממש מזמן על-ידי ראש הממשלה עצמו - סובל זה שנים מרגולציה מסורבלת ולא רלוונטית, שהטיפול בה מוזנח זה שנים, ושכולם, כולל הרגולטורים עצמם, מסבירים שוב ושוב שיש לשנות ולעדכן אותה.

קרא גם נכנס לתפקידו בתקופה קריטית ודרמטית במיוחד, שבה הערוצים המסחריים הולכים לתקופה של חוסר ודאות כלכלית קשה, ובזמן שסוף-סוף נוצרת אלטרנטיבה ל-yes ולהוט.

אלא שכאן, לפחות כרגע, צריך לגדוע את המילים הטובות. שינויי רגולציה וחקיקה במדינת ישראל הם הליך ארוך וסיזיפי. כל אחד מהשינויים שעליהם מדבר קרא - מהפחתת הרגולציה על הערוצים המסחריים, דרך שינויים בתחום הטלוויזיה הרב-ערוצית ועד טיפול בפגיעה הכלכלית של פייסבוק וגוגל בגופי התקשורת המקומיים - כבר נידון בצורה כזאת או אחרת במשרד, בדרך-כלל במשך זמן רב, ובחלק מהמקרים גם בא לידי ביטוי במסקנות של ועדות שונות שהוקמו כדי לדון בכך. חלק מהמקרים אפילו הגיעו כבר להליכי חקיקה של ממש - כמו הניסיון הכושל עד כה להנהיג חובת מכירה בתחום שידורי הספורט.

השר קרא חייב להבין שהוא לא יוכל ליצר פתרונות קסם יש מאין, לפחות ברוב הנושאים. ויותר מכך, הוא חייב להבין שניסיון לקשור לעצמו כתרים לא לו, בלי שיש לו כרגע גיבוי לכך במעשים, רק מעורר כלפיו אנטגוניזם מצד שומעיו. ניסיון לקחת קרדיט על פיצול ערוץ 2 - מהלך שנקבע בחקיקה כבר בשנת 2011 - או על התחרות שנוצרה סוף סוף ל-yes ולהוט, יוצר כרגע בעיקר חשדנות כלפיו.

שינויים משמעותיים ודרמטיים שלהם התחום כה משווע יצריכו את השר קרא להתעמת בצורה כזאת או אחרת עם גופים חזקים ואינטרסנטיים, כמו בעלי הערוצים המסחריים, בעלי חברות הטלוויזיה הרב-ערוציות ובעלי הזכויות על שידורי הספורט, כשמאחוריו תמיכה מקצועית של אנשי משרדו ואולי אפילו גיבוי והסכמות פוליטיות. אלה לא דברים שמשיגים באמצעות הצהרות דרמטיות ובאמצעות מסיבות עיתונאים חגיגיות.

אבל מי יודע, אולי גם כאן יש סיבה לאופטימיות, הרי קרא בעצמו הבטיח היום (ג') "לא עוד סיסמאות ואמירות, לא כותרות בעיתונים - אלא מעשים. יש לנו כוונה לעשות ולהראות שדברים קורים". לאמירה הזאת אין גורם אחד - בענף הציני והספקני הזה שהשר קרא לומד להכיר כעת - שיתנגד.