התל-אביבים בחרו בשמרנות, הירושלמים מחפשים כיוון, והליכוד איבד רשויות חשובות

מערכת הבחירות המוניציפלית, הנחשבת לחזרה גנרלית לבחירות הכלליות, הסתיימה - ועתה ניתן לסמן את המנצחים והמפסידים הגדולים: כחלון הימר נכון בירוחם ובהרצליה אך לא פגע בחיפה • במפלגת העבודה פתחו שמפניות לאחר ניצחון בחיפה, תל-אביב, באר-שבע ונהריה, ומפלגת השלטון איבדה חיבורים טבעיים לראשי הערים הגדולות בישראל • מה שכמעט ולא השתנה הוא שיעור הייצוג של נשים, שאמנם עלה מעט אך עדיין נמוך מאוד

עינת קליש רותם חוגגת את הניצחון בבחירות לראשות העיר חיפה /  שלומי גבאי לייב צפון
עינת קליש רותם חוגגת את הניצחון בבחירות לראשות העיר חיפה / שלומי גבאי לייב צפון

מערכת הבחירות לרשויות המקומיות הסתיימה אתמול בלילה והביאה לישראלים כמה תוצאות מפתיעות ומעניינות, הן בשתיים מן הערים הראשיות במדינה - ירושלים וחיפה - והן בשלל ערים גדולות ובינוניות אחרות בהן יצאו התושבים להצביע בשיעורים גדולים מאשר בעבר. המצביעים הדיחו ראשי עיר מכהנים ובחרו, בפעם הראשונה בהיסטוריה של המדינה באישה - עינת קליש רותם - לעמוד בראש אחת מן הערים הגדולות ובקומץ נשים נוספות לעמוד בראש רשויות.

בשעות הקטנות של הלילה בחיפה, נרשמה היסטוריה כאשר אנשי דגל התורה בעיר, סיעתו של יו"ר ועדת הכספים משה גפני, הזמינו את קליש רותם לאולם סמוך לבית כנסת כדי לחגוג והקיפו אותה מכל עבר. בשעה 02:30 לפנות בוקר התקשר גפני לראשת העיר החדשה כדי לברך אותה בקולו, ודאג שהווידאו שלו משוחח עמה יצולם ויופץ בכל הרשתות החברתיות.

מעבר לתיאורים החיוביים בנוגע לקשרי דגל התורה וראשת העיר הראשונה בחיפה, במדינת ישראל לא התחולל אתמול בלילה מהפך משמעותי בשוויון המגדרי ברשויות המקומיות. מספר הנשים המכהנות בראשות הערים ומועצות אזוריות עלה מ-6 (מתוך 257) ל-10 בסך הכל ובמספר רשויות נוספות לנשים נותרו עוד סיכויים להיבחר בשל המשך ספירת הקולות ו/או סיבוב שני.

פז"מניקים הביתה

למעט בתל-אביב, שתושביה הליברליים הוכיחו שמרנות בבחירת אותו המנהיג בפעם החמישית, הסתבר שברחבי המדינה תושבים רבים רצו שינוי והובילו להדחת ראשי ערים מכהנים ומוכרים. אין זה עניין של מה בכך, שכן עד היום העברת ראש עיר מכהן ממקומו נחשבה לקשה עד בלתי-אפשרית. ראשי ערים שולטים בתקציבים, במינויים ובמנגנון העירוני החזק ומנהלים את קמפייני הבחירות מתוך לשכת ראש העיר.

רון חולדאי היום בתל אביב/ צילום: רובי קסטרו - וואלה חדשות
 רון חולדאי היום בתל אביב/ צילום: רובי קסטרו - וואלה חדשות

על כן, אחד הדברים המעניינים שקרו אתמול הוא שתושבי נהריה קמו והתקוממו נגד ראש העיר הוותיק ז'קי סבג המשמש כראש העיר מזה 30 שנה. סבג, שחשב כנראה שיישאר בתפקיד ראש העיר לנצח, הגיב בבוטות רבה אחרי היוודע התוצאות ואמר כי "אחרי 30 שנה הגעתי למסקנה שרוב תושבי נהריה הם כפויי טובה", ועורר תגובות חריפות.

מחליפו של סבג בתפקיד ראש העיר, רונן ברלי - לשעבר קצין אג"ם של פיקוד דרום ומפקד קורס מג"דים - השתחרר מצה"ל בדרגת אלוף משנה לפני שלוש שנים והצליח בקמפיין קשה, בו הואשם בהיותו שמאלני קיצוני, לשכנע את תושבי נהריה להחליף ראש עיר.

בחיפה הצליחה ד"ר עינת קליש רותם, אשת האופוזיציה בעיר בחמש השנים האחרונות לגבש סביבה את אנשי מרצ (הרב דב חיון), דגל התורה (המשויכים לח"כ משה גפני), מפלגת העבודה ופעילים נוספים ולהביא להדחתו של יונה יהב מראשות העיר אחרי 15 שנה בתפקיד. שעות ארוכות אחרי שנודעו התוצאות בחיפה פרסם יהב הודעה ואמר "אני מכבד את החלטת הבוחרים ואכבד את תוצאות הבחירות. היה לי כבוד גדול להוביל את העיר היפה הזו. חיפה היא מפעל חיי ואני מתפלל שהנהגת העיר החדשה תדע לשמר את מה שהושג פה ב-15 השנים האחרונות".

בערים פתח תקווה, טבריה וצפת הדיחו התושבים ראשי הערים המכהנים חמש שנים. בפתח תקווה נבחר רמי גרינברג במקום איציק ברוורמן. בטבריה נבחר רון קובי והדיח את יוסי בן דוד. בצפת, ראש העיר אילן שוחט הגיע שלישי כאשר שני המנצחים, שוקי אוחנה ונחמן גלבך יעלו לסיבוב שני.

ראש עיר הוותיק ביותר במדינה - 42 שנה - שלמה בוחבוט ממעלות-תרשיחא לא הצליח לנצח בסיבוב ראשון, והוא יעמוד לסיבוב שני בעיר אל מול ארקדי פומרנץ.

מעורבות המפלגות

מערכת הבחירות המקומיות השנה משמשת כקדימון למערכה הכללית, שתחל ב-2019. רבים מראשי המפלגות ניצלו את כנסי הבחירות בערים כדי לנוע מעיר לעיר ולהיפגש באופן בלתי-אמצעי עם הבוחרים. ביממה של לאחר מערכת הבחירות מבליטים במפלגות את ההצלחות ומסתירים את ההפסדים.

בלט במיוחד שר האוצר משה כחלון, אשר השקיע ערבים רבים בהתרוצצות בין כנסי בחירות בכל הארץ. כחלון תמך בראשת העיר החדשה טל אוחנה בירוחם, ובראש העיר הממשיך של הרצליה משה פדלון, אם כי לא סייע לו כספית בקמפיין. בחיפה, כחלון הציג את יונה יהב כמי שנתמך על ידו, למרות שיהב לא קיבל ממנו סיוע כספי בבחירות, וכך ההפסד של יהב לא מיוחס ישירות לכחלון. בבית שאן, מועמדו של כחלון, ראש העיר המכהן רפי בן שטרית הפסיד לאיש הליכוד ז'קי לוי. עוד ראשי ערים אשר כחלון תמך בהם: משה קונינסקי מכרמיאל וכרמל שאמה הכהן מרמת גן שבעברו היה חבר כנסת מטעם הליכוד ועלה לסיבוב שני.

נתניהו יצא לכנסים פוליטיים רבים ברחבי הערים וביממה של לפני ההצבעה צילם סרטוני בחירות קצרים, חלקם מתוך הלשכה ואחרים - מגניבים יותר - צולמו מן הרכב בדרכים. בחלק מן המקומות זה צלח. בבית שאן כאמור, ז'קי לוי, סגן שר הבינוי והשיכון, חוזר ללשכת ראש העיר אחרי חמש שנים והוא יתפטר מן הכנסת. במקומו תיכנס הח"כית ה-36, אסנת מארק.

נתניהו השקיע זמן ומרץ בכנס בחירות בעיר הדרומית ירוחם, אך המועמדת שלו נילי אהרן לא צלחה. בביקור שלי אתמול בירוחם, אמרו לי תושבים רבים שתמהו מן המאמץ של נתניהו להתייצב מאחורי אהרן בעיר הדרומית. בעוד שהיא צעירה כריזמטית עם אש בעיניים, לרבים בעיר - חרדים, חילונים ומסורתיים - היה ברור שהם יצביעו לסגנית ראש העיר, טל אוחנה בשל ניסיונה הרב במועצה.

מועמדו של נתניהו בבת ים יוסי בכר ילך לסיבוב שני אל מול צביקה ברוט, גם הוא איש ליכוד. המריבה בבת ים, תגרה כוללת בין ליכודיניקים לליכודנקים נפערה לעיני כל ביממות האחרונות, כאשר את התמיכה ששיגר נתניהו לבכר ייחסו רבים לכך שברוט, איש קמפיין טראמפ לשעבר ועיתונאי מפורסם, הוא גם מקורבו של הנמסיס הנוכחי, גדעון סער. חברי כנסת בליכוד הביעו ביקורת גלויה על התייצבותו של נתניהו נגד ברוט.

המכה הקשה ביותר עבור הליכוד היא בירושלים. השר להגנת הסביבה זאב אלקין, מי שבעבר היה קרוב מאוד לנתניהו, שימש כיו"ר הקואליציה שלו בכנסת ה-18, ניהל מגעים קואליציוניים מטעם נתניהו ובמשך שנים נחשב לאיש סודו, לא הצליח לסחוף את הבוחרים וסיים את הבחירות במקום השלישי.

אלקין, אחד הפוליטיקאים המתוחכמים והמנוסים ביותר בזירה, חטף פגיעה קשה לאגו. בראשית הקמפיין, בחודשים מאי עד יוני, התמהמה נתניהו מלתמוך בו בחפץ לב. בהמשך, שחרר ראש הממשלה הודעת תמיכה לקונית אך לא סייע לאלקין ברמה הארגונית. סניף הליכוד בירושלים התנגד נחרצות למועמדותו, וכך גם לא קיבל אלקין תקציב מימון בחירות מן המפלגה ונאלץ לכתת רגליו בקרב תורמים, נותני ערבויות וחברים.

בעוד המועמדים שעלו לסיבוב השני בירושלים, משה ליאון ועופר ברקוביץ', שופכו כספים באופן כמעט לא מוגבל, אלקין שאינו אדם עתיר ממון, לקח ערבויות ולא הצליח בסופו של דבר. רק בשלב מאוחר מאוד, ביום שישי האחרון, יצא נתניהו עם אלקין לשוק בירושלים ויום לפני הבחירות סייע לו עם סרטון היתולי לקידום ההצבעה. זה היה כבר מעט מדי ומאוחר מידי. ההפסד של אלקין בירושלים, משליך גם על ראש העיר היוצא ניר ברקת. לא רק שלא התפנה עבורו מקום ברשימה הארצית, אלא שגם כישורי הנעת הבוחרים שלו לקלפיות בירושלים, כמי שאמור היה לסייע לאלקין, הוטלו בספק. התוצאה של הפסדו של אלקין בירושלים, היא התחזקות ש"ס וישראל ביתנו בעיר הבירה - זאת רק אם משה ליאון ינצח בסיבוב השני.

הצלחתה של מפלגת העבודה עם קליש רותם בחיפה, התמיכה של המפלגה בחולדאי בתל-אביב והיותו של ראש עיריית באר-שבע רוביק דנילוביץ איש מפלגת העבודה בזהותו (הוא נבחר בקלות רבה מחדש) הביאו לכך שאחת התוצאות המעניינות של הבחירות אתמול היא שלמפלגת השלטון, הליכוד, אשר שולטת במדינה ביד רמה מזה עשרות שנים, אין כיום חיבורים טבעיים לראשי הערים הגדולות בישראל.

במפלגת העבודה פתחו הלילה שמפניות. יו"ר המפלגה אבי גבאי אמר "כשהציבור רוצה שינוי קשה מאוד ללכת נגד הגל הזה. אני משליך מהבחירות המקומיות לכלליות - עם ישראל רוצה שינוי". גבאי התרגש במיוחד מהיבחרה של קליש רותם בחיפה ומהניצחון של מרלי על סבג בנהריה. גם ביקנעם, גבעתיים, חולון וגני תקווה מכהנים ראשי ערים המזוהים עם המפלגה, אך הם כולם ממשיכים מכהונה קודמת. מועמד העבודה ברעננה, איתן גינזבורג, שכיהן כראש עיר ממלא מקום בשנה האחרונה ואשר זכה לחיבוק משמעותי מבכירי המפלגה, יאלץ ללכת לסיבוב שני אל מול חיים ברוידא. העבודה גם תמכה בשתי נשים בולטות שיתמודדו בסיבוב שני, יפעת קריב בהוד השרון והגר פרי יגור בפרדס חנה.

מפלגת מרצ סיימה את מערכת הבחירות כשהם מדגישים את מספרם הרב של חברי המועצה שנכנסו בכפר-סבא, רעננה וראש העין. בירושלים צפויה רשימת מרצ להכפיל את כוחה, אך דווקא בתל-אביב המעוז הקבוע של המפלגה, תצטמק רשימת המפלגה באופן משמעותי וזאת בשל הצלחתו המרשימה של אסף הראל, השחקן והבדרן בהתמודדותו הראשונה. במרצ מציינים גם את ראשי הערים מטעם המפלגה: עבד אל כרים זועבי בבוסתן אל מארג', ויסאם עומר בטובא זנגרייה ואת מועמד המפלגה בהוד השרון, אמיר כוכבי, שממשיך לסיבוב שני.

חפש את האישה

מספר רב יותר של נשים התמודדו על ראשות הערים ועל תפקידי חברות מועצה ואכן, מספר ראשות הערים במדינה כמעט והכפיל את עצמו מ-6 ראשות ערים ל-10-11 וזאת מתוך 257 ערים ומועצות מקומיות.

כדי להכניס את ההישג הזה לפרופורציות, יש לשים לב ששיעור הגברים בראשות ערים היה 97.7% וכעת הוא ירד לשיעור של בין 94%-96% - תלוי בסבב השני.

ראשות הערים החדשות הן עינת קליש רותם בחיפה, טל אוחנה בירוחם ושושי כחלון כידור בכפר יונה. עליזה בלוך שהתמודדה על ראשות עירית בית שמש, השיגה תוצאה קרובה מאוד לזו של ראש העיר משה אבוטבול, וכך ההכרעה הסופית בעיר לא נקבעה, עד להשלמת ספירת כל הקולות. בהוד השרון, יהוד-נווה מונוסון, פרדס חנה-כרכור, מועצה אזורית רמת הגולן, צורן וקריית טבעון מתמודדות יפעת קריב, הגר פרי יגור, יעלה מקליס, מיכל ריקין, קרן גרין ורותי קלנר עקרון בסיבוב נוסף.

מעבר להישג הגדול של קליש רותם, מעניין לשים לב שנשים מצליחות להשתלב היטב במועצות אזוריות - רשויות החולשות על מספר רב של יישובים קטנים מרוחקים אחד מן השני. רותם ידלין ניצחה במועצה האזורית גזר, גלית שאול ניצחה במועצה האזורית עמק חפר ואשרת גני גונן ניצחה במועצה האזורית דרום השרון.

הנשים הללו מצטרפות לראשות הערים והמועצות האזוריות שנבחרו מחדש אתמול: מרים פיירברג בנתניה, ליזי דלירצה בגני תקווה, ליאת שוחט באור יהודה, ומטי צרפתי הרכבי במועצה אזורית יואב.