ההתייעצות אצל ריבלין: מספר הממליצים על נתניהו עלה ל-65

(עדכון) - נשיא המדינה, ראובן ריבלין: "הבאתם אותי לידי מצב ששיקול-דעתי פוחת ומתבטל בשל רצון הבוחר" • מרצ: "חוששים שבקדנציה הבאה יגברו הפילוג, הגזענות וההסתה" • בל"ד-רע"ם: "מאחר שאף מפלגה לא מציעה אלטרנטיבה לסיום הכיבוש, אנו לא ממליצים על אף מועמד"

ראובן ריבלין / צילום: קובי גדעון, לע"מ
ראובן ריבלין / צילום: קובי גדעון, לע"מ

יום ההתייעצויות השני בבית הנשיא החל הבוקר (ג') בפגישה עם יו"ר העבודה אבי גבאי, ובכירים נוספים במפלגה כמו עמיר פרץ, איציק שמולי וטל רוסו. הנשיא ריבלין פתח בהתחייחסות להמשך דרכו של רוסו תוך שהוא מדבר על חוק הצינון הממושך לאנשי צבא. "חשבתי פעמים רבות שחוק הצינון מרחיק אנשים מצוינים לתקופה שאין בה צורך. אני יודע שאם תצא מן הכנסת ייכנסו אנשים מצוינים אבל טוב שמי שהחליט שהוא רוצה לתרום למדינה יישאר בה" אמר ריבלין תוך שהוא רומז לכך שרוסו החליט בסופו של דבר להישאר, על אף התוצאה המאכזבת.

גבאי אמר לריבלין את שעבר עליו בשבוע האחרון: "אני חששתי שהבחירות יגלשו לאלימות פיזית, אך ייתכן שהרשתות החברתיות מנקזות את הלחצים ומשחררות ולמרבה המזל לא הייתה אלימות".

עוד אמר גבאי שמפלגתו תמליץ על בני גנץ לראשות הממשלה, "למרות שאנחנו מבינים את הסיטואציה הפוליטית שזה ככל הנראה לא יקרה. אני באופן אישי חושב שסיטואציה בה אדם יהיה ראש ממשלה מעל ל-10 או 14 שנים לא נכונה לארגון או למדינה. יחד עם זאת, העם החליט אחרי שידע ושמע את הכול".

הגעת סיעת העבודה לבית הנשיא במסגרת ההתייעצויות / צילום: מארק ניימן לע"מ
 הגעת סיעת העבודה לבית הנשיא במסגרת ההתייעצויות / צילום: מארק ניימן לע"מ

גבאי סיפר שבשבוע האחרון פגש אזרחים רבים, ואנשים בחרו בנתניהו מכל מיני סיבות. יחד עם זאת סייג גבאי ואמר "אף אחד לא קיבל מנדט לפגוע בדמוקרטיה בישראל". גבאי הוסיף כי, (הליכוד והימין) קיבלו מנדט לתפיסת עולם מדינית וביטחונית. בהקשר הזה, אני חושש שאנחנו נעמוד בפני אתגר מאוד גדול".

הנשיא בירך את ח"כ איציק שמולי על הולדת בנו נבו שהביא בהליך פונדקאות יחד עם בן זוגו. שמולי אמר לנשיא: "כאבא טרי אני חושש. מזה שלושה שבועות וחצי שאני אבא ואני חושש שהולכת ומתקבעת תפיסה של לאומיות יהודית אשר סותרת עקרונות דמוקרטיים. נכונה לנו קדנציה כואבת מאוד, במובנים של איזונים ובלמים והבנה של הצורך בהגבלת הכוח, וצד אחר שחושב שהדמוקרטיה היא שלטון רוב ותו לא. במדינה שלנו, עצם העובדה שצריך להעמיד קיר ברזל נגד אויבים חיצוניים משמשת כתירוץ לפירוק מוסדות פנימיים, והנאמנות למדינה הולכת ומתחלפת בנאמנות עיוורת לשלטון. אם אתה מעז לחשוב אחרת, מוציאים אותך ממרחב הלגיטימיות" אמר שמולי.

ריבלין חזר אל מול המצלמות פעם נוספת על הסיבה שהביאה אותו לקיים את ההליך ההמלצות אל מול המצלמה בשקיפות מלאה, כך שכל הציבור יוכל לשמוע בזמן אמת את תוכן הדברים שנאמרים במפגש. ריבלין התייחס לכך שבמהלך השנה האחרונה הופיעו בכלי התקשורת דיווחים על קונספירציה כביכול, שהוא הואשם בה, בשיתוף פעולה עם גדעון סער כדי להדיח את נתניהו, דברים שלא היו ולא נבראו. "מאחר שהנשיא מדי פעם קם בבוקר וקורא בעיתון מה הנשיא חושב, אז החלטנו לקיים את כל ההליך אל מול המצלמה כדי שלא נוכל להיות מופתעים מן דברים שמנסים לספר עלינו", אמר ריבלין לנציגי מפלגת העבודה. 

הבאים בתור אצל הנשיא היו נציגי סיעת ישראל ביתנו יבגני סובה, אלי אבידר ויוליה מלינובסקי. "אנחנו ממליצים על נתניהו כראש הממשלה", אמר סובה. "אמרנו כל הזמן שנתמוך בממשלת ימין".

מלינובסקי הוסיפה כי: "חובתנו לשמור על איזון דק בין דת ומדינה בימים אלה. אנחנו כסיעה רואים עצמנו כמגן של הציבור החילוני בישראל, יחד עם כבוד לציבור הדתי. אחדות העם זה מה שחשוב, אחרת נגיע למצב של מריבות בתוך המשפחה, וזה חשוב גם במהלך הרכבת הקואליציה כדי שלא נלך לכיוונים קיצוניים, וזה המסר שלנו כלפי הנשיא וכלפי העם".

הגעת סיעת ישראל ביתנו לבית הנשיא במסגרת ההתייעצויות / צילום: מארק ניימן לע"מ
 הגעת סיעת ישראל ביתנו לבית הנשיא במסגרת ההתייעצויות / צילום: מארק ניימן לע"מ

ריבלין השיב למלינובסקי: "חשוב לכבד את דעת האחר, ללא השתלחות". הנשיא סיכם כי עד לשלב זה יש 56 ממליצים על נתניהו, ו-41 ממליצים על בני גנץ. 

פרץ וריבלין: זקני השבט מאז 1988

ח"כ פרץ תואר על ידי ריבלין מספר פעמים במהלך המפגש כזקן חברי הכנסת, והשניים סיפרו על מערכות היחסים הממושכות שלהם כפרלמנטריים משני הצדדים הפוליטיים מאז 1988. פרץ אמר לריבלין: "הייתי רוצה להחזיר את הכנסת לימים בהם שנינו, משני הצדדים, אהבנו להקשיב לצד השני. אני מקווה שנצליח לאזן את הדברים כי הכנסת איבדה מן הקסם הזה".

עוד אמר פרץ: "תפקידה של האופוזיציה הוא להיות כלב השמירה של הממשלה, וממשלה שאין לה כלב שמירה שכזה, חושבת שהיא יכולה לעשות הכול. ולכן האיזון הזה, אם הוא מתקיים בתפיסה נכונה, נכון לדמוקרטיה. דמוקרטיה ורוב, צריכים לדעת שיש להם אחריות להגן על זכויות המיעוט, כי הרוב הוא תמיד מוגן". 

בהמשך התייצבו אצל הנשיא נציגי איחוד מפלגות הימין, ח"כ בצלאל סמוטריץ', ח"כ מוטי יוגב, הרב רפי פרץ, אופיר סופר ועידית סילמן. 

מספר הממליצים על נתניהו עלה ל-61

פרץ אמר לריבלין כי הם ממליצים על נתניהו, ובכך עלה מספר הממליצים על נתניהו ל-61. "לכל אורך הדרך הצהרנו כי נמליץ על נתניהו כראש הממשלה הבא", אמר פרץ. "חשנו שהבוחר אמר את דברו והצטרף לקריאה הברורה שלנו. זה רצון הבוחר, ובוודאי שזה רצון בוחרינו, ונשמח אנחנו להיות חלק מן הממשלה". 

ריבלין השיב לפרץ כי בכך עלה מספר הממליצים על נתניהו ל-61. "פירושו של דבר שאיש לא יכול לקבל יותר מנתניהו, ואיש לא יכול להגיע להרכיב ממשלה. מבחינת שיקולי הנשיא, אתם הבאתם אותי לידי מצב ששיקול-דעתי פוחת ומתבטל בשל רצון הבוחר. רציתי שתדעו שזה המצב כרגע". 

מרצ: "חוששים שבקדנציה הבאה יגברו הפילוג, הגזענות וההסתה" 

סיעת מרצ הגיעה לבית הנשיא בהרכב מלא עם יו"ר המפלגה, תמר זנדברג, וחברי הכנסת גילאון, רוזין ופריג'. מאחר שלנתניהו בשלב הזה כבר היו 61 ממליצים, הפכו השיחות בבית הנשיא לעניין פורמלי ופחות מהותי.

ח"כ תמר זנדברג המליצה להטיל את הרכבת הממשלה על בני גנץ. היא אמרה: "אנחנו חוששים שבקדנציה הבאה יגברו הפילוג, הגזענות וההסתה נגד הציבור הערבי, השמאל ומוסדות הדמוקרטיה הישראלית". זנדברג הוסיפה כי היא מוטרדת מאובדן כוח נשי חזק ומובהק שהיה בכנסת היוצאת.

גם שאר חברי הסיעה של מרצ אמרו לנשיא כי הם מוטרדים מהיחס לחברה הערבית ולנושאים מגדריים. ח"כ פריג'אמר אמר לריבלין: "סוגיית ההסתה והפחדים למיניהם בחברה הישראלית מציקה לנו מאוד. תפקידך בנושא הזה הוא חשוב ביותר, כפי שלא היה אצל אף נשיא לפניך. סוגיית המצלמות וההפחדה שהייתה, לנסות ולעשות לציבור הערבי דה-לגטימציה. אנחנו עוברים תקופה לא פשוטה, ולנשיא יש חשיבות שלא הייתה בהיסטוריה לאף בית נשיא". 

בעקבות כולנו: מספר הממליצים על נתניהו עלה ל-65

סיעת כולנו הגיעה לבית הנשיא לדון בהמלצות על הקמת הממשלה הבאה והצטרפה לממליצים על נתניהו. בכך עלה מספר הממליצים על ראש הממשלה ל-65, ודרכו סלולה בוודאות לקבל את מלאכת הרכבת הממשלה.

במהלך הפגישה אמר יו"ר סיעת כולנו, ח"כ רועי פולקמן: "כל הפרסומים על איחוד עם הליכוד הם על דעת המפרסם בלבד. סיעת כולנו לא קיימה ולא מקיימת מגעים לאיחוד עם הליכוד". 

עוד אמר פולקמן: "סיעת כולנו מכבדת את הכרעת הרוב ועומדת בהתחייבותה במהלך מערכת הבחירות להמליץ על בנימין נתניהו להרכבת הממשלה. עברנו מערכת בחירות שהשמיטה את הנושאים החברתיים, מה שפגע בגודלו של המחנה החברתי, אך גם בכנסת הקרובה 'כולנו' תוביל את הנושאים האלה כמפלגה החברתית המובילה. נמשיך להוביל קו ממלכתי, שגם אתה כנשיא מוביל מהבית הזה, בדיוק כפי שעשינו בארבע השנים האחרונות". 

השר משה כחלון (כולנו) נמצא בחופשה בחו"ל ולא השתתף בפגישה בבית הנשיא. פולקמן הוסיף כי אין עדין משא-ומתן קואליציוני, וכל המגעים יחלו רק אחרי המלצת הנשיא. 

בל"ד-רע"ם: לא ממליצים על אף מועמד

הסיעה האחרונה שהגיעה להתייעצות בפני הנשיא הייתה סיעת בל"ד-רע"ם, שאמרו כי לא ימליצו על צד לנשיא. "מבחינתנו נתניהו לא ראוי להיות ראש ממשלה. מאחר שאף מפלגה לא מציעה אלטרנטיבה לסיום הכיבוש, אנו לא ממליצים על אף מועמד", אמרו.

חבר הכנסת לשעבר ג'מאל זאחלקה, שלא נכנס לכנסת ה-21, אמר: "אנחנו בחרנו להשתתף בבחירות לכנסת, גם כאשר יש קריאות בחברה שלנו להימנע מלהשתתף". 

ריבלין אמר לזאחלקה כי עליהם גם לבצע בדק-בית וביקורת פנימית בנוגע לשיעורי ההשתתפות הנמוכים בבחירות. "החוק והשוויון נותן לאזרחים הערבים את הזכות להצביע, תשכנע את הציבור שלך לבוא להצביע".

זאחלקה השיב: "יש רוח רעה ומסר מן השלטון שלא רוצים אותנו בכנסת. מעמידים את הציבור במקום בעייתי ולא רוצים לשמוע את דעתו ואת השתתפותו. לאן דוחפים אותם?".