אחרי ההצהרות הגיעו המעשים. הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה רמת גן החליטה לבטל בפועל את התוכנית בעיר. ההחלטה התקבלה לאחר ששבעה חברי הוועדה אישרו הצעת החלטה לאשר פרויקטים של תמ"א 38 בעיר רק באופן חריג, ובתנאים, שבפועל לא נראה כי ניתן יהיה למלא אחריהם.
במסגרת ההחלטה נאמר כי "בקשה לתמ"א 38/1 ו-38/2 נקודתית על חלקה אחת תאושר באופן חריג ומנימוקים שיירשמו, רק היכן שאינה פוגעת באפשרות לתכנון מתחמי קיים או עתידי, רק בהתאם למצב התשתיות הציבוריות בסביבה ותוך התחשבות במצבה הפיננסי והתקציבי של העיר ובתקציבי של העיר בתקציב הרגיל והפיתוח. כמו כן יישקלו שיקולים הומניטריים ומספר אתרי הבנייה הפעילים בסביבה", נכתב בהצעת ההחלטה. המשמעות המיידית היא שהעיר שבשנים האחרונות נחשבה לאחת מהמובילות בתחום התמ"א 38, תוסר החל מחודש זה (מאי) מהסטטיסטיקה בתחום.
רמת גן - העיר השלישית בדירוג התמ"א
"שראש העיר יקרא לילד בשמו - שהוא לא רוצה תמ"א 38 בעיר", הגיבה אביבית מאור נמרודי, לשעבר יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה וסגנית ראש העיר, כיום חברת אופוזיציה, שהייתה בין ארבעת המתנגדים להצעת ההחלטה. "המדיניות החדשה היא מדיניות מצמצמת בכל הקשור לתמ"א 38, אבל מה שמפריע לי שהיא מחזירה את העיר לעידן של חוסר ודאות תכנונית, בדיוק כמו פעם. בקדנציה הקודמת עשינו תכניות אב לרוב השכונות בעיר, ועשינו סדר מבחינת הוודאות התכנונית שיש ליזמי תמ"א 38 ולבעלי הדירות. עכשיו החזירו אותנו למציאות, שלא מאפשרת כמעט שום דבר".
עו"ד דולפין מינצר-כרמון שותפה במשרד עו"ד מינצר-כרמון, נסים המייצג דיירים בתהליכי התחדשות עירונית אמרה כי "נראה כי הוועדה אימצה למעשה מדיניות השוללת את תחולת התמ"א בתחומי העיר, לכאורה במעטפת של שיקולים תכנוניים. אלא שעיון במסמך המדיניות מגלה כי השיקול המרכזי העומד בבסיס המדיניות הוא ניסיונה של עיריית רמת גן לבטל באופן גורף את הפטור שהעניק המחוקק מהיטל השבחה.
במסגרת המדיניות, העירייה הותירה כביכול בידי הוועדה המקומית שיקול דעת מצומצם, למתן היתרים מכוח תמ"א 38 במקרים חריגים אך נראה שזהו מס שפתיים שנועד להגן על המדיניות במסגרת תקיפה משפטית, שכן ביטול גורף של תחולת התמ"א בתחומי העיר עומד בסתירה לחוק ולפסיקה", טענה עו"ד מינצר-כרמון.
כאמור, רמת גן היא אחת מהערים המובילות בתחום התמ"א 38. בשנה שעברה היא הגיעה למקום שלישי, אחרי חיפה ותל-אביב, עם היקף של 47 פרויקטים, 40 מהם במסגרת של הריסה והקמה מחדש (תמ"א 38/2) ו-7 במסגרת של חיזוק ותוספת בנייה על הגג (תמ"א 38/1).
בשנים האחרונות הוטחה ביקורת חריפה בראשי העיר הקודמים, צבי בר וישראל זינגר, כי הם מאפשרים ביתר קלות בנייה במסגרת התמ"א, תוך הענקת זכויות בנייה מופרזות ליזמים ותוך פגיעה בצביון שכונות ורחובות.
גם מערכת הבחירות המוניציפלית האחרונה התקיימה תחת הטענות כנגד מדיניות מתירנית מדי של העירייה ליזמי תמ"א 38, ומי שהיה אז מועמד לראשות העיר, כרמל שאמה הכהן הודיע, כי הוא מתכוון להפסיק את הדברים.
ואכן, בחודש שעבר, אמר שאמה הכהן כי "לא תהיה ברמת גן התחדשות עירונית נקודתית שהיא לא תואמת תוכנית שכונתית או בנייה מתחמית. רק במקרים שלא נותרה ברירה והמתחם שרוף מבחינה תכנונית נאשר תוכנית נקודתית. לא סביר שבעיר כמו רמת גן נאלצים להקים גן ילדים במרתף והדבר הזה התאפשר רק בגלל שהמדינה זרקה זכויות בנייה והנהלת עיריית רמת גן הוסיפה עליהן עוד ועוד זכויות. התוצאה שהעיר קורסת פיננסית ותשתיתית. אנחנו רוצים היטלי השבחה ותשתיות ציבוריות. בלתי אפשרי לאשר פרויקטים בלי זה והמשמעות היא להרוס את העיר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.