מסתמן שינוי במאזן הכוחות בין העובדים להנהלה בבורסת ת"א

נראה כי ההסתדרות כבר אינה עומדת באופן חד-משמעי מאחורי ועד עובדי הבורסה • ייתכן גם כי היא אף מקבלת את נימוקי ההנהלה, שזימנה את אחד משלושת חברי הוועד לשימוע לפני פיטורים היום בעקבות דוח ביקורת שהעלה לגביו ממצאים חריפים

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב / צילום: תמר מצפי
מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב / צילום: תמר מצפי

בשנתיים האחרונות חווה הבורסה לניירות ערך בתל-אביב שני תהליכים השלובים זה בזה: הפיכתה של הבורסה לחברה למטרות רווח, העומדת לפני הנפקה ראשונית של מניות, מצד אחד; והסכסוך הנמשך בין ההנהלה לעובדים, שכבר עצר פעם אחת את מהלכי ההנפקה, שהמנכ"ל איתי בן זאב קיווה להוציא לדרך.

בשבועות האחרונים נראה כי שני התהליכים האלה מתקדמים לקראת שיא נוסף בעימות הנמשך, כשמחד שכרה ההנהלה חתם בינלאומי, שיוביל את הנפקתה בתל-אביב; ומאידך, העימות מול הוועד הוביל לראשונה זה שנים לפגיעה ביום המסחר בבורסה, עם איחור של כמה שעות בפתיחת המסחר.

ואולם, בימים האחרונים קרה משהו שעשוי לרמז על שינוי במאזן הכוחות, שכבר הגיע לאולמות בית הדין לעבודה וממתין שם להכרעה שיפוטית: נראה כי ההסתדרות כבר אינה עומדת באופן חד-משמעי מאחורי ועד עובדי הבורסה, וייתכן כי היא אף מקבלת את נימוקי ההנהלה, שזימנה את אחד משלושת חברי הוועד לשימוע לפני פיטורים בעקבות דוח ביקורת שהעלה לגביו ממצאים חריפים.

בסוף השבוע שעבר התפטר ועד עובדי הבורסה, שבו מכהנים חברים הנמנים עם קבוצת העובדים הוותיקים בבורסה, וששניים מתוכו עובדים במחלקת המחשוב. "לא נוכל להמשיך ולנהל מו"מ תחת חרב הפגיעה בנו, כנציגי העובדים, ולא נוכל להמשיך ולנהל מו"מ כשאחד מחברינו מוזמן לשימוע לפני פיטורים תוך כדי המו"מ. לא נוכל להמשיך ולמלא תפקידינו כחברי ועד העובדים, כשאין לנו הגיבוי הדרוש והמתחייב מההסתדרות המחויבת לעובדי הבורסה", כתבו חברי הוועד לעובדים במכתב ההסבר על הצעד שנקטו. לאחר מכן, כמה מעובדי הבורסה צעדו עד למשרדי ההסתדרות בתל-אביב.

פוטנציאל ל"רעידת אדמה" חזקה יותר

מדובר בסוג של רעידת אדמה בכל מה שקשור להתנהלות ועד העובדים באחד מהגופים הכי מתוגמלים במשק, שמשלם לעובדיו שכר בעלות ממוצעת של כ-50 אלף שקל בחודש. כשמצרפים לזה את ההאשמות החריפות של הנהלת הבורסה נגד אחד מחברי הוועד, ואת העובדה שההסתדרות לא יצאה חוצץ נגד טענות אלה, מקבלים פוטנציאל לרעידת אדמה בעוצמה גבוהה בהרבה - כזו שיכולה לשנות משהו במאזן הכוחות בגוף, שנמצא בין עולם האתמול, שבו נשלט על ידי הבנקים, לעולם של המחר, תחת שליטת גופי השקעה פרטיים זרים.

בסוף השבוע נמסר מההסתדרות בתגובה לפניית "גלובס" בנושא כי "יש כמה גורמים סוררים בתוך הוועד שמנסים להתסיס". מאז הרוחות קצת נרגעו, בתחילת השבוע נפגשו אנשי ההסתדרות והוועד. גיל בר טל, יו"ר הסתדרות המעו"ף, מסר אתמול כי "ההסתדרות מנהלת מו"מ עם הנהלת הבורסה, שנכונה לשבת בכל העניינים למו"מ. לגבי פיטוריו של חבר ועד, ההנהלה טוענת כי יש לה דוח חמור נגד חבר הוועד. ההסתדרות בודקת את הדברים, והיא חושבת שיש כשל, אבל לא דוח חמור נגד חבר הוועד, והיא מוכנה למו"מ גם להסדרת נושא זה".

עוד הוסיף בר טל כי "שלשום הייתה פגישה של ההסתדרות והוועד, ולובנו סוגיות. ההסתדרות מגבה את הוועד, וההסתדרות והוועד מנהלים יחדיו מו"מ עם ההנהלה. הוועד אולי חש בחוסר ביטחון, והוא מיוצג על ידי ההסתדרות, וכעת אנו תמימי דעים". עוד אמר כי "בזמן שיש מו"מ, אנו לא רואים מקום לעיצומים".

הנפקת הבורסה עלולה להיתקע בכל רגע

אם כך, מה גרם לסערה האדירה בבורסה? במכתב הזימון לשימוע לפני פיטורים, ששלחה מנהלת משאבי האנוש בבורסה לחבר הוועד ומפעיל המחשב (מאז דצמבר 1997), אורן לרנאו, צוין כי העניין נסוב סביב כך שהוא "במשך שנים, באופן שיטתי ומכוון, נוהג להפקיר את משמרות הלילה". לא רק זאת, ההנהלה הדגישה מבחינתה כי "אין כוונתנו לנטישת חדר המפעילים במהלך משמרות הלילה, אלא בעזיבת בניין הבורסה לחלוטין".

על פי הנהלת הבורסה, כפי שעולה ממכתב הזימון לשימוע שהגיע לידי "גלובס", חבר הוועד עשה זאת "ב-172 מקרים שונים, המהווים 53% ממשמרות הלילה שאליהן שובצת באותה תקופה". על פי בדיקת ההנהלה, ולטענתה, התנהלות זו מאפיינת רק את חבר הוועד. בבורסה אף מזכירים לאותו חבר ועד כי כבר ב-2002 היה מקרה דומה עמו, כשקרתה תקלה בבורסה בזמן משמרת, שבה יצא לכאורה במהלך משמרתו, ואז קיבל נזיפה חמורה, כשהוא הוזהר מהשלכות חמורות באם ינקוט צעד מעין זה בעתיד.

כמו כן, ממשיכה הנהלת הבורסה וטוענת במכתב הזימון לשימוע כי "מבדיקתנו עלה גם כי בחלק ניכר ממשמרות הלילה שאותן נטשת, קיבלת לכיסך כספים באופן מניפולטיבי ותוך ניצול פסול של מעמדך כחבר ועד עובדי הבורסה". על פי הבורסה, מדובר ב"סכומים ניכרים מאוד, העולים כדי עשרות אלפי שקלים לפחות, תוך ניצול ציני של האמון שניתן בך".

על פי הנהלת הבורסה, השימוע לחבר הוועד לרנאו מתוכנן להתקיים היום (ג'). בסביבת הוועד טוענים כי שימוע זה לא יתקיים, כשהם עדיין מצפים כי ההסתדרות תעמוד לצדם. כלומר, נראה כי בהמשך השבוע יגיע רגע חשוב נוסף, שעשוי להשפיע על מועד הנפקת הבורסה.

לפי שעה, לא ברור כיצד יפעלו ארבעת הקודקודים השונים שבמשחק: ההנהלה, ההסתדרות, חברי הוועד והעובדים בבורסה. מה שכן ברור הוא שהנפקת הבורסה יצאה לדרך, והיא עלולה להיתקע בכל רגע, אם העובדים יטרפדו זאת. ברקע זה היכולת של הוועד, שמוקדם יותר השבוע הודיע כי הוא מתפטר מתפקידו, לקבל את תמיכת ההסתדרות ולהוביל את הגייסות בבורסה. ובכלל, לעובדים גם יש חלק בהנפקה, הודות ל-6% ממניות הבורסה שניתנו להם כדי שיסכימו לשינוי מבנה הבעלות בבורסה.

"שוב בוחר המנכ"ל לפגוע בחברי ועד"

מטעם ועד עובדי הבורסה נמסר אתמול בתגובה: "שוב בוחר המנכ"ל לנסות לפגוע, באופן אישי, בחברי ועד העובדים בבורסה, במטרה לחסל את העבודה המאורגנת. לשם כך הוא ממציא טענות שונות ומשונות וחוטא לאמת, פוגע בזכויות העובדים מדי יום ביומו ועסוק כבר שנה שלמה בשליפת דוחות ביקורת פיקטיביים על חברי ועד. הפעם הגדיל לעשות וביקש לערוך שימוע לפני פיטורין, בניגוד להסכם הקיבוצי, בנושא תגמול שעות המשמרות כפי שבוצעו על ידי חבר הוועד. זאת, למרות שדרך העסקה זו והתגמול בצדה אושרו זה מכבר על ידי הממונים הישירים, ואף היו ידועים להנהלות הבורסה לאורך עשרות שנים".

עוד טוענים חברי הוועד, בלי שהם נוקבים בשמו של מנכ"ל הבורסה, בן זאב, כי "שימוש בכלי של זימון לשימוע לפני פיטורים נגד מי שמשמש נציג מוביל במו"מ - מטרתו אחת: לרפות את ידי הוועד ולהחליש את העבודה המאורגנת". הוועד אף טוען כי האיחור בפתיחת המסחר בבורסה באחרונה נגרם בגלל בן זאב, מכיוון שהוא הפחית את מספר המפעילים במשמרות הערב והלילה.

מנגד, מסר מנכ"ל הבורסה ל"גלובס" כי "במשך עשרה חודשים גורר חבר הוועד את הבורסה כולה לסכסוך, שכל תכליתו עשיית פרובוקציה תוך ניסיון להלך אימים על העובדים וההנהלה, וכל זאת על מנת להתחמק מהתמודדות אישית ועניינית עם דוח ביקורת שהציף נורמות פסולות וכשלים חמורים בהתנהגותו של אותו עובד. דוח הביקורת מ-2018 נוגע לאירועים שהתרחשו עד ממש לאחרונה, ועיקרם הפרה שיטתית ובוטה של מחויבות העובד על פי הסכם העבודה. הנהלת הבורסה נחושה לקיים את הליך השימוע המתחייב לפי כללי הדין והצדק, ולא תיכנע לסחטנות של עובד, החושב בטעות כי הוא בעל זכויות יתר לעומת שאר העובדים, ומנצל את מעמדו כחבר ועד על מנת לחמוק באופן שיטתי מלקיחת אחריות על מעשיו".