תיכנס לתחום המזון? סנו במגעים לרכישת סוגת מידי ענקית המזון הבריטית

ל"גלובס" נודע כי סנו, יצרנית הטואלטיקה הציבורית שבשליטת ובניהול משפחת לנדסברג, במגעים לרכוש את סוגת, יצרנית המזון שמזוהה בעיקר עם אריזות סוכר, אורז וקטניות ונחשבת למונופול בתחומים הללו • אם עסקה כזו תצא לפועל, תהיה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שלה שסנו תיכנס לתחום המזון

ז'יל גמון, מנכ"ל סוגת / צילום: איל יצהר
ז'יל גמון, מנכ"ל סוגת / צילום: איל יצהר

המרוץ לרכישת יצרנית המזון הישראלית סוגת מידי ענקית המזון הבריטית ED&F Man: "לגלובס" נודע כי סנו, יצרנית הטואלטיקה הציבורית שבשליטת ובניהול משפחת לנדסברג, במגעים לרכוש את סוגת, יצרנית המזון שמזוהה בעיקר עם אריזות סוכר, אורז וקטניות ונחשבת למונופול בתחומים הללו.

אם עסקה כזו תצא לפועל, תהיה זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שלה שסנו תיכנס לתחום המזון. מסנו נמסר בתגובה לפניית "גלובס" כי אין ביכולתה לאשר או להכחיש את הדברים, שכן היא חתומה על מסמכי סודיות.

לפני כחודשיים ענקית המזון הבריטית שכאמור מחזיקה בסוגת שכרה את שירותיה של לאומי פרטנרס למציאת רוכש עבורה, וזאת על רקע רצונה לצאת מהפעילות בישראל. בנוסף לסנו, לאומי פרטנרס נפגשה בשבועות האחרונים עם גופים שונים, בהם קרנות, וזאת נוסף לקבוצת משקיעים בה שותף המנכ"ל הנוכחי של סוגת, ג'יל גמון.

סנו  היא חברה ותיקה שעוסקת בייצור ושיווק מוצרי צריכה ביתיים בתחומי הניקוי, האחזקה, הנייר והטואלטיקהנסחרת לפי שווי של 2.4 מיליארד שקל ונחשבת לאחת מהיצרניות הגדולות בישראל. ההכנסות שלה ב-2018 הסתכמו בכ-1.5 מיליארד שקל, והן כוללות גם פעילות מחוץ לישראל.

סוגת היא אחת מיצרניות המזון הגדולות בענף המזון המקומי. היקף המכירות השנתי שלה לשוק הקמעונאי הסתכם ב-2018 ב-410 מיליון שקל - המשקף ירידה של 4.4% ביחס למכירותיה ב-2017, זאת בניגוד למגמת הצמיחה של 4% בשוק המזון, כך לפי נתוני סטורנקסט. סוגת נחלשה באותה שנה גם מבחינת נתח השוק שלה, כשרשמה ירידה של כ-8%, וכעת היא אוחזת ב-1.1% ממכירות שוק המזון והמשקאות בישראל.

בנוסף לפעילות בשוק הקמעונאי, סוגת מייצרת גם עבור השוק המוסדי ותעשיית המזון, כך שבפועל מחזור המכירות שלה מוערך בכפול מכך. כך, אם סנו אכן תבקש לרכוש את סוגת, ובכפוף לאישור העסקה על-ידי הרשות להגבלים, מחזור המכירות שלה עשוי לגדול ללמעלה מ-2 מיליארד שקל.

בנוסף לפעילות, מחזיקה סוגת גם בקרקע בקריית גת בשטח של כ-100 דונם בה פועל המפעל, אשר שוויה עשוי לתרום במידה רבה לשווי העסקה.

לפני כשנתיים הודיעה סוגת כי תסגור את בית הזיקוק שלה בקריית גת עשור לאחר שהוקם, ובמקום לייצר סוכר בישראל, תעבור לייבא סוכר לבן מחו"ל. אז אמר מנכ"ל החברה כי ההחלטה נבעה משינויי מדיניות יצוא באירופה.

אחד החששות של החברות המתעניינות ברכישה נסוב סביב סוגיית היבוא והרכש של הסוכר. חלק ניכר מהסוכר שרוכשת סוגת מתבצע על-ידי החברה-האם, ופירוק של ההסכמות הללו עשוי להביא להרעה בתוצאותיה.

לפני כשנה סוגת העלתה מחירים על חלק ממוצריה בשיעור של כ-30% על רקע עליית חומרי הגלם.

סוגת, שהוקמה על-ידי דב פטישי, נמכרה למשפחת פדרמן, וב-1988 נרכשה על-ידי התאגיד הבריטי ED&F Man, אשר מוביל בתחומי הסחורות בעולם.

ED&F Man הוא קונצרן בריטי שפועל בכ-60 מדינות ומעסיק כ-7,000 עובדים. מחזור המכירות השנתי של התאגיד מסתכם בכ-10 מיליארד דולר. עיקר פעילותו מתמקדת בתחומי קפה, סוכר, קטניות ודגנים.