רשות המים העלתה את תעריפי המים למפעלים; התעשיינים: "מדובר במחטף"

בעלי המפעלים דורשים מהרשות להשהות את העלאת התעריפים ב-51 אגורות לקוב עד שיתקיים דיון מקיף בנושא • עוד הם קובלים על שינוי השיטה לחישוב עלויות המים מבלי ליידע אותם על כך מראש • רשות המים: "העלינו את המחיר ב־17 אגורות בלבד; תיקנו עיוות ארוך שנים"

תחנת שאיבה של מקורות / צילום: Shutterstock
תחנת שאיבה של מקורות / צילום: Shutterstock

התאחדות התעשיינים דורשת מרשות המים להשהות החלטה שקיבלה באחרונה על העלאת תעריפי המים למפעלים ב-51 אגורות לקוב, וזאת עד שתקיים דיון מקיף שבו תינתן לה האפשרות לפרט את השפעת ההתייקרות על התעשיינים.

בפנייה למנכ"ל וליו"ר רשות המים, גיורא שחם, הלינה התאחדות התעשיינים על האופן שבו הרשות החליטה על העלאת תעריפי המים לתעשייה. לטענת התעשיינים, בשונה מהאופן שבו הועלו בעבר מחירי המים בצורה אחוזית, במקרה זה מחירי המים עלו בצורה שקלית, מבלי שהרשות דיווחה על כך במסגרת שימוע שהיא קיימה ביוני, בטרם העלתה את התעריפים.

השינוי שעשתה רשות המים נוגע בעיקר למפעלים הפטורים מתשלום של אגרות ביוב ומקבלים שירותים מתאגידי מים. לטענת התאחדות התעשיינים, לשינוי זה משמעות כלכלית גדולה, ולמרות זאת "הוא עבר בצורה חרישית ובלי שתהיה התייחסות לגביו בשימוע שקיימה הרשות טרם העלאת התעריפים".

לפי התאחדות התעשיינים, המחיר הממוצע למ"ק בתעשייה הוא כ-8.2 שקלים ותעריף הביוב הממוצע למ"ק בתעשייה הוא 3.85 שקלים. בפניית התעשיינים לרשות המים, באמצעות משרד עורכי הדין עמית, פולק, מטלון ושות', נטען כי העלאת התעריף תוך שינוי שיטת החישוב נעשתה מבלי לשקף זאת לתעשיינים בשימוע שקיימה ובחוסר הגינות.

"רשות המים לא הסבה את דעתם של המשתתפים בשימוע לקיומו של שינוי זה ולא פרסמה את הטעמים המקצועיים שהובילו אליו. ההחלטה בנושא התקבלה בהיעדר תשתית עובדתית ראויה, לא ניתנה הנמקה לשינוי במנגנון החישוב ולא הוצגו נתונים כלכליים שמעידים כי השינוי נעשה בהלימה לעלות המים. ניתן להסיק כי ההחלטה התקבלה באופן אגבי ושרירותי, בלי שהחלטה זו נשקלה באופן מושכל ורציני, ובניגוד למצופה מרשות מנהלית מקצועית", נטען.

בהתאחדות הגדירו היום (ג') את החלטת רשות המים בנושא "מחטף" וזאת בטענה ששינוי מנגנון חישוב התעריפים לא זכה לתשומת לב בשימוע - ואילו שינויים מינוריים שנעשו בנושא זכו לקשב ולדיון נרחב. שם, הוסיפו וטענו כי "רשות המים הפרה את חובת ההגינות שלה בהיותה רשות ציבורית".

על רקע המחלוקת, התאחדות התעשיינים דורשת מהרשות להשהות את ההחלטה על העלאת התעריף וזאת עד שיוצגו לנציגיה מסמכים שמפרטים את הנסיבות שהובילו אותה לשינוי מנגנון החישוב. בהתאחדות הזהירו היום כי מהלך זה יוביל לתוספת של עשרות ואף מאות אלפי שקלים מדי שנה בחשבונות המים של מפעלי תעשייה: "תוספת זו אינה זניחה, והיא תפגע קשות באפשרותם של המפעלים לנהל את עסקיהם כתמול שלשום, קושי שעשוי לבוא לידי ביטוי במתן השירותים שהם מעניקים למשק", נטען בפניית ההתאחדות לרשות המים.

בהתאחדות התעשיינים מתרעמים זה תקופה ארוכה על התייקרויות בתשומות הייצור כמו מים וחשמל, וזאת לצד העלאת מיסי הארנונה והכבדת נטל הרגולציה: "אם רשות המים הייתה מבקשת להחיל העלאה מדורגת על פני שנים, אפשר היה לדבר על כך ולהגיע לסיכומים, אלא שהיא בחרה לנהוג באופן שבו נהגה וביקשה להחיל את ההתייקרות הזאת בבת אחת", אמר ל"גלובס" בכיר בהתאחדות.

מרשות המים נמסר בתגובה לטענות כי העלאה אחוזית של תעריפי המים הייתה גורמת לעלייה גבוהה יותר בתעריף לתעשייה ונציגי התעשייה בירכו על כך. עוד אמרו ברשות כי ביולי התייקרו מחירי המים ב-17 אגורות בלבד ולא ב-51 אגורות כפי שטוענת ההתאחדות - על בסיס חישובים שעשתה: "התיקון החשוב שרשות המים ביצעה בנושא נועד לפתור עיוות שנמשך שנים. במצב הדברים הקודם, צרכן עם שירותי ביוב חלקיים שילם תעריף מופחת על מים באופן שרירותי במקומות שבהם עלות שירותי הביוב הייתה גבוהה. מנגד, צרכן דומה שילם תעריף גבוה על מים במקרה שבו עלות שירותי הביוב הייתה נמוכה. עיוות זה התקיים גם מול תעשייה שצורכת שירותי מים וביוב מלאים ומשלמת את מלוא העלות.

"בניגוד למצב ביתר המשק שבו צרכנים משלמים תעריף מים וביוב אחיד, צרכנים במגזר התעשייה שילמו מחירים שונים: תחנת כוח בתאגיד מים אחד תשלם שמונה שקלים לקוב ותחנה שנייה שקשורה לתאגיד אחר תשלם שישה שקלים לקוב. מצב זה תוקן בתיקון האחרון, שלפיו תעריף המים לשירותי מים וביוב או למים בלבד יהיה אחיד לכלל הצרכנים בכל התאגידים ובכל המדינה".

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: "עלויות המים לתעשייה יקרות כבר בעשרות אחוזים לעומת המחירים באירופה ומי שמשלם על כך את המחיר זה הציבור. בזמן שקובעי המדיניות בעולם עושים הכל כדי לעודד את התעשייה המקומית והיצוא, בישראל העלויות שבשליטת הממשלה רק עולות והופכות את יכולת התחרות הבינ״ל של החברות שמייצרות בישראל לכמעט בלתי אפשרית. הגיע הזמן שגם בישראל ילמדו ממנהיגי העולם שפועלים למען התעשייה המקומית וכבר הבינו שהתעשייה היא המנוע לצמיחה אמיתית. הדרך בה בוצע השינוי מעלה גם תהיות לגבי שקיפות רשות המים בעת קביעת תעריפי המים, ומערער את אמינות רשות המים אל מול הצרכנים, עליהם היא אמורה להגן".